Lufthavnavgiftene går opp, mens passasjeravgiften skrus ned. Men flybillettene vil bli dyrere, tror både NHO Luftfart og NHH-professor Frode Steen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Det vi må forberede oss på er ikke at det blir billigere å fly, men at det blir dyrere å fly.
Det sier Erik Lahnstein, leder i NHO Luftfart, til E24 etter at regjeringen mandag ga beskjed om hva de planlegger for flyavgifter fremover.
I forslaget til statsbudsjett for 2025 skal på den ene siden flypassasjeravgiften reduseres på ruter i Norge og Europa.
Samtidig varslet regjeringen at flyselskapene må bidra gjennom økte lufthavnsavgifter til Avinor, som skal økes de neste fem årene.
Les på E24+
Norse Atlantic har trykket på vekstbremsen
– Over tid vil den typen kraftige avgiftsøkninger som varsles, måtte føre til høyere billettpriser. Erfaringsmessig vil det igjen føre til at rutetilbudet blir dårlig, sier NHO Luftfart-lederen.
De representerer selskaper i flybransjen i Norge, inkludert SAS, Norwegian og Widerøe.
– Kjipt spleiselag
De store økonomiske problemene til Avinor er kjernen her.
Det statlige selskapet drifter 43 av flyplassene her til lands. Avinor sliter med lav inntektsvekst og høy gjeld. Færre passasjerer etter pandemien og utsikter til lavere passasjervekst enn man har antatt er viktige årsaker.
Regjeringen tok krisegrep allerede i høst. Da ble lufthavnavgiftene satt opp for 2024 og egenkapitalkravetegenkapitalkravet Et krav om hvor mye egne penger et selskap må ha i forhold til hvor mye det låner, for å sikre solid økonomi. ble redusert midlertidig. Det ble også varslet flere tiltak for statsbudsjettet 2025, inkludert videre økning av lufthavnavgiftene slik regjeringen nå foreslår.
Erik Lahnstein
Administrerende direktør i NHO Luftfart
– Regjeringen sier at her må vi ha et spleiselag for å redde Avinor. Det er et ganske kjipt spleiselag å bli invitert inn i, mener Lahnstein.
Han reagerer på at staten bare er tydelige på hva de skal bidra med i 2025, i form av kutt i flypassasjeravgiften på totalt 600 millioner kroner, samtidig som man vil bestemme at avgiftene flyselskaper betaler til Avinor skal opp i fem år.
– Urimelig at flyselskapene skal rydde opp
– Men er det ikke rett og rimelig at flyselskapene betaler for å bruke flyplassene?
– Flyselskapene har ryddet i sine regnskaper, de har tatt den store smellen. Nå har turen kommet til Avinor. Det er urimelig at flyselskapene og flypassasjerene skal være de som rydder opp for statlige Avinor. Det får staten ta, svarer Lahnstein.
Han viser til at både Norwegian og SAS har vært gjennom finansielle kriser og restrukturering, Flyr har gått konkurs, Widerøe har blitt kjøpt opp av Norwegian og relativt ferske Norse Atlantic går med tap og trenger påfyll av penger.
NHH-professor: – Dyrere
Frode Steen, professor på NHH, mener Avinor «fikk liten drahjelp» i dette statsbudsjettet.
Problemet til Avinor er at de økte kostnadene deres skal fordeles på færre passasjerer enn i 2019, forklarer han. Selskapet dermed har et strukturelt problem når passasjerveksten uteblir.
I tillegg trekker han frem at regjeringen har redusert kvotene på alkohol og tobakk. En viktig del av inntektene til Avinor kommer fra salg av taxfreevarer.
Frode Steen
Professor ved NHH Norges handelshøyskole
– Det er gode argumenter for dette, men reduserte kommersielle inntekter må kompenseres med høyere avgifter. Reduksjonen i flyseteavgiften, som isolerte sett driver billettprisene nedover, er dermed ikke nok. Så da blir det dyrere å fly, og det betyr enda lavere passasjervekst, sier Steen,
Han understreker at det må gjøres noe mer fremover for å løse de strukturelle utfordringene.
– Man kan vurdere færre ulønnsomme flyplasser, men der er vel den politiske viljen ikke-eksisterende. Det er også viktig å huske på at infrastrukturen i Norge er fly. Du må ha mange av flyplassene, sier Steen.
Avinor tjener først og fremst penger på de største flyplassene, mens mange av de mindre går med underskudd og sånn sett subsidieres av de store.
Samferdselsministeren: «Relativt liten» prisøkning
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) trekker frem at de bidrar gjennom kuttet i flypassasjeravgiften på 600 millioner kroner neste år. Han mener det vil «dempe den samlede avgiftsbelastningen for flyselskapene.»
– Dette er en så krevende situasjon at også Avinor og flyselskapene må bidra, sier Nygård i en kommentar på e-post til E24.
Jon-Ivar Nygård
Samferdselsminister (Ap)
– Økningen i billettprisene vil være relativt liten, selv om flyselskapene skulle sende avgiftsøkningen over til flypassasjerene. Vi vil følge nøye med på utviklingen for å se om endringene får utilsiktede virkninger for flytilbudet, avslutter statsråden.
Mener Avinor må kutte
NHO Luftfart mener krisen i Avinor ikke løses med de grepene regjeringen nå har lansert. Lahnstein etterlyser blant annet at staten tar over finansieringen av Avinor-oppgaver knyttet til helsemyndigheter, forsvaret, politi og tollvesen.
Samferdselsministeren har tidligere lansert dette som en mulighet, men det grepet kom ikke i statsbudsjett.
– Vi har gjort en vurdering av det med de samfunnspålagte oppgavene og kommet til at vi ikke gjør noen endringer nå, sa Nygård til Aftenposten på mandag.
Lahnstein mener også at Avinor selv må gjøre mer for å kutte og drive mer effektivt, og at regjeringen må gi selskapene verktøyene og mulighetene selskapet trenger for å gjøre det.
Han synes det er «altfor passivt» og uforpliktende når regjeringen i går skrev i sin pressemelding at Avinor også må «gi et bidrag gjennom resultatforbedring i egen virksomhet».
– Regjeringen må la Avinor få konkurranseutsette flere aktiviteter og stille tøffere krav til selskapet. Når Samferdselsdepartementet i høst skal fastsette rammene for Avinors avgifter de neste årene, forventer vi at departementet også har klare forventninger til hvordan og hvor mye Avinor skal effektivisere sin drift, sier Lahnstein.