Statsadvokat og forsvarere ber Aschehoug utsette bok om verserende drapssak

5 hours ago 3


Bakteppet for den mye omtalte saken er at den drepte, Jonas Aarseth Henriksen, før drapet i august i fjor hadde bygget opp en betydelig følgerskare på Tiktok, under navnet «LastebilJonas». Like før drapet deltok han i podkasten «Avhørt», en produksjon som etter drapet seilte opp som en av Norges mest populære podkaster.

I episoden før drapet fortalte Henriksen om en rekke ubehageligheter han hadde vært utsatt for de siste to årene. Noen dager senere ble han skutt. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld, men straffesaken er forhåndsberammet i februar. Noen tiltale foreligger ennå ikke.

Politiadvokat – Sysselmesteren på Svalbard

Felles initiativ

Om noen uker kommer skal primus motor bak podcasten, Stein Morten Lier, utgi en bok om saken. Fredag skriver VG at statsadvokaten på saken, Vibeke Gjøslien, har bedt forlaget om å utsette utgivelsen. Gjøslien skal i brevet vise til påtalemyndighetens ansvar for rettssikkerheten til personer som blir straffeforfulgt, uskyldspresumsjonen, og prinsippet om at beviser først skal legges frem for retten.

Advokat Marius Dietrichson, som forsvarer en av de siktede i saken, sier til Rett24 at brevet er et felles initiativ.

– Vi har alle, som profesjonelle aktører i retten, på tvers av våre ulike ståsteder, alle reagert på at det nå skal utgis en bok om hva som liksom har skjedd i den sak som nå skal opp til behandling i retten fra og med uke 9 neste år.

Vi svare

Han sier at det ikke først og fremst er bokens innhold han reagerer på, selv om han mener den er omtrentlig og feilaktig.

– Forfatteren står fritt til å synse i vei også om dette – om det er slik at han ikke vil se mothensynene til dette. Det vi reagerer på er tidspunktet. Det er for tidlig å utgi en bok nå, før saken kommer opp første gang, og til og med på et tidspunkt hvor tiltalespørsmålet ikke en gang er avgjort. Det er altså ikke avgjort hvem som eventuelt blir tiltalt for hva. Vi har derfor i et felles opprop, bedt forlaget om å være sitt ansvar bevisst – og vente litt, sier Dietrichson.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt brev fra statsadvokaten i forbindelse med arbeidet med boken til Stein Morten Lier. Vi har ikke tatt stilling til - eller svart på - henvendelsen og har derfor heller ingen kommentar til innholdet foreløpig, skriver forlagssjef for sakprosa i Aschehoug Live Thorsen i en melding til VG.

Avisen har vært i kontakt med forfatter Stein Morten Lier, som henviser til forlaget.

Read Entire Article