Ståle Kyllingstad: – Ting vi skulle ha funnet

4 weeks ago 14


Norsk Industris styreleder mener både styret selv og revisor kunne gjort en bedre jobb med å fange opp utgiftene som nå er blitt sentrale i Økokrim-saken mot Stein Lier-Hansen.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Torsdag morgen ble tidligere Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen tiltalt for grov økonomisk utroskap og grov korrupsjon. Lier-Hansens advokat sier at de skal gå gjennom anklagene og vurdere hvordan han stiller seg til dem. Korrupsjonsanklagen stiller Lier-Hansen seg uforstående til.

Les alle sakene om Norsk Industris jaktavtale her.

Styreleder Ståle Kyllingstad erkjenner overfor E24 at de ikke har hatt god nok kontroll på utgiftene til administrerende direktør.

– Vi har ikke hatt gode nok rutiner, særlig i administrasjonen som har godkjent dette. Men vi har rett og slett ikke hatt gode nok rutiner, og det er jo beklagelig, sier Kyllingstad.

– Hva visste du om utgiftene til administrerende direktør?

– Ingenting.

– Hva skulle et styre visst om det?

– Vi skulle hatt et rapporteringssystem på hvor mye som ble brukt. Det har vi innført nå.

– Hvorfor var det ikke på plass før?

– Ja, si det. Det kan jeg ikke svare på. Det var ikke på plass.

Les også

Norsk Industri om Lier-Hansen-tiltalen: – En alvorlig dag

Erfaren styreleder

Ståle Kyllingstad er konsernsjef i IKM Group, som er heleid av ham og familien. Selskapet driver med oljeservice.

Kyllingstad er styreleder i rundt 80 selskaper, i tillegg til å være styreleder i Norsk Industri.

– Er du heller ikke i disse styrene opptatt av hva administrerende direktør bruker penger på?

– I de styrene er det stort sett jeg som er administrerende direktør, så det går helt fint.

– Du er ganske proff på styrer. Hva er vanlig for en styreleder å være interessert i når det kommer til utgifter fra administrerende direktør?

– De fleste av oss har et system der en eller to i en administrasjon rapporterer tilbake. For min del går jeg aldri mer inn i et styre uten å sjekke akkurat det du spør om nå, altså sjekke representasjonsutgifter på daglig leder.

– Så dette er en kultur som har oppstått i styret i Norsk Industri?

– Jeg tror mer at i Norge så har man mye... Vi stoler på folk. Det er den norske naiviteten, som noen kaller det. Det er et tillitsbasert samfunn. Det er egentlig det som av og til slår inn, og det har nok slått inn i en del styrer. Blant annet også i Norsk Industri.

Om revisor: Ting kunne vært gjort bedre

Da styret i Norsk Industri ble kjent med Lier-Hansens utgifter til såkalt representasjonsvirksomhet, ba de revisor PWC og advokatfirmaet Bahr om å gå gjennom utgiftene og lage rapporter. Dette skjedde før E24 publiserte første artikkel om Lier-Hansens pengebruk.

Konklusjonen fra de to selskapene ble at det ikke var tegn til ulovligheter.

Økokrim på sin side mener at flere at fakturaene Norsk Industri har mottatt er fiktive. E24 har tidligere omtalt at en av de tiltalte i saken har fakturert for flere elg enn han hadde løyve til å skyte.

– Hvor fornøyd er du med hvordan disse selskapene har levert på oppdraget de fikk?

– Ut fra det de visste da, og det vi visste, så var det det som var konklusjonen.

– Norsk Industri satt på alle fakturaene, og det samme materialet som ble levert til Økokrim?

– Det var ikke helt det samme materialet. Det var en hel del ting som kom frem som vi ikke hadde. Vi hadde beløpsbruken, men ikke hvordan det var brukt.

– Var det ikke deres ansvar å levere tilstrekkelig materiale til disse som skulle granske hva som hadde skjedd?

– Dette var jo revisors oppgave. Revisor hadde faktisk hatt en spesiell gransking på de postene, og hadde godkjent det. Da tar nok ikke styret tak i det.

NHO skal nå bytte ut PWC som revisor, og har sendt ut oppdraget på anbud. Norsk Industri vil da også bytte revisor. Han viser til NHO på spørsmål om utskiftningen skjer på grunn av økokrim-saken.

Kyllingstad mener PWC kunne gjort en bedre jobb som revisor.

– Det er nok ting som kunne vært gjort bedre, også fra deres side, sier Kyllingstad.

– Når du ser på det i etterpåklokskapens lys, så er det ting vi skulle ha funnet. Så har de sine arbeidsoppgaver og sine arbeidsrutiner. Så de må jo trene på å bli bedre også, og finne sånne ting som nå er avdekket.

PWC ikke lenger revisor

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener det er svært vanskelig å sikre seg mot at en leder misbruker tillit, slik Lier Hansen er tiltalt for å ha gjort.

– Hvis en administrerende direktør ønsker å misbruke tilliten sin, ved å blant annet føre fiktive fakturer, så skal det jo litt til å fange opp det. Det har ingen grunn til å tro at vi har noe lignende som dette andre steder i NHO-fellesskapet, naturligvis ikke, sier han.

NHO-sjef Ole Erik Almlid vil ikke svare på om han synes PWC gjorde en god jobb da de reviderte Lier Hansens regninger. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

– Mener du da at dere burde tatt mer ansvar i de ti årene dette foregikk?

– Nei, det er mange som stilte seg spørsmål i dag om noe burde vært gjort annerledes, men det er helt sikkert slik at det ansvaret ligger ene og alene i Norsk Industri og hos styret i Norsk Industri, så det får de svare for.

– Har PWC gjort en god nok jobb, synes du?

– Jeg har ikke noe formening om hvordan de har gjort jobben eller ikke for Norsk Industri. For NHO sentralt har de utført jobben som forventet, men utover det har jeg ingen kommentar, sier han og understreker at Norsk Industri selv velger hvilken revisor de vil bruke.

Almlid sier at PWC har blitt invitert til å delta i anbudet, men at de har latt være.

– Hvorfor har dere valgt å lyse ut det anbudet nå?

– Det kom som et resultat av at NHO sentralt jevnlig skifter revisor, sier Almlid.

PWC: – Alvorlig

Kommunikasjonsdirektør Rune Jevne Sjøhelle i PWC skriver i en SMS til E24 at de ikke har mulighet til å kommentere sitt arbeid som revisor for Norsk Industri, ettersom de fortsatt er revisor for både NHO og Norsk Industri.

– Som revisor ser vi alvorlig på tiltalen når det her påstås lovbrudd. Vi legger alltid vekt på å gjennomføre revisjon i henhold til god revisjonsskikk, noe vi mener at vi også har gjort for Norsk Industri, skriver Sjøtveit.

Han påpeker også at NHOs revisorskifte er helt ordinært.

– Dette er noe som skjer hele tiden med våre store revisjonskunder. Vi valgte naturlig nok å ikke levere tilbud på revisjon for NHO i denne prosessen.

Read Entire Article