Spøkelsesfiske: Dette kan gjøre at flere fiskere velger utstyr som brytes ned

8 hours ago 2


Fiskere er mer positive til å bytte utstyr dersom de opplever at kolleger støtter det. 

Tapt fiskeutstyr forsøpler og fortsetter å fiske. Kan det være en løsning å bytte til materialer som brytes ned over tid? (Foto: Erling Svensen)

Hvert år går mye fiskeutstyr tapt på sjøen. Fisk og andre sjødyr vikler seg inn i garn, fanges i teiner og lider en langsom død. Dette kalles spøkelsesfiske.

Omfanget av utstyr på avveie er stort. I 2023 hentet Fiskeridirektoratet opp over 1.300 garn som var mistet. Havforskningsinstituttet anslår at nordmenn taper rundt 15.000 hummerteiner i året.

Noe av det som kan bidra til å redusere spøkelsesfiske, er å bruke fiskeredskaper av materialer som brytes ned over tid.  

Garn og teiner av nedbrytbart materiale vil slutte å være til skade etter hvert som redskapene går i oppløsning. Syntetiske materialer, som nylon, er derimot holdbare i mange år. 

I en ny studie har doktorgradsstipendiat Huu-Luat Do ved UiT Norges arktiske universitet undersøkt hva fiskere mener om biologisk nedbrytbare fiskeredskaper.

Studien er gjort sammen med Claire W. Armstrong, professor ved Norges fiskerihøgskole ved UiT. 

Huu-Luat Do er doktorgradsstipendiat ved UiT. (Foto: UiT)

– Lovende løsning

Motivasjonen for å gjøre studien kom av en voksende global bekymring for fiskeutstyr som blir forlatt eller mistet, sier Huu-Luat Do. 

– Denne typen redskap fortsetter å fange marint liv i årevis, noe som bidrar til plastforurensning i havet og skader det biologiske mangfoldet, samtidig som det reduserer den økonomiske gevinsten for fiskere. 

Selv om det er programmer for å hente opp tapt fiskeutstyr, er disse kostbare og har begrenset omfang, sier Do. 

– Biologisk nedbrytbare fiskeredskaper har blitt sett på som en lovende løsning, men det er fortsatt et spørsmål i hvilken grad fiskerne er villige til å bytte til slike redskaper.

– Vår studie hadde som mål å undersøke hvordan fiskere i Norge oppfatter denne overgangen, og hvilke faktorer som påvirker deres holdning til å ta i bruk biologisk nedbrytbare fiskeredskaper. 

Ikke så tilgjengelig

Forskerne har gjennomført en spørreundersøkelse med rundt 900 fiskere i Norge. 

Resultatene viste at to av tre fiskere kjenner til nedbrytbare fiskeredskaper. Men bare en av fire villige til å ta dem i bruk.

Bekymringene var knyttet til at mange mente at biologisk nedbrytbart fiskeutstyr vil fange mindre fisk og bli dyrere.

Forsøk har vist at denne typen utstyr taper fangst-effektiviteten raskere og blir fortere slitt, bekrefter Do. 

Han sier at nedbrytbare redskaper er kommersielt tilgjengelige, men i begrenset omfang. 

– I Norge er det for eksempel krav om biologisk nedbrytbar tråd i enkelte teinefiskerier, som for kongekrabbe, sier Do. 

Det er også krav om bruk av biologisk nedbrytbar bomullstråd i teiner som brukes i fritidsfiske. 

Fiskeredskaper som er aktuelle å lage med nedbrytbare materialer, er spesielt teiner og garn, sier Do. 

– Det har vært gjennomført forsøk med biologisk nedbrytbare garn. Likevel er slike redskaper fortsatt under utvikling kommersielt, og mange fiskere kjenner ennå ikke til disse alternativene.

Forskningssenteret DSolve jobber med å utvikle og forske på redskaper laget med bionedbrytbar plast.

Bildet viser en teine med biologisk nedbrytbar bomullstråd (den hvite delen) som fungerer som rømningsåpning – slik det er påkrevd i reguleringene. (Foto: Huu-Luat Do)

Ønsker ikke nye reguleringer

Selv om fiskere var skeptiske til å ta i bruk nedbrytbart utstyr, var det mange (74 prosent) som var enige i at denne typen redskaper ville vært bra for miljøet.

– Mange fiskere anerkjenner de miljømessige fordelene, men bekymringene for redusert fangsteffektivitet veier fortsatt tungt, oppsummerer Huu-Luat Do.

Undersøkelsen viste at få fiskere støttet avgifter eller flere reguleringer på syntetiske materialer.

Mange var imidlertid positive til innføring av subsidier for å øke bruken av nedbrytbart fiskeutstyr. 

Vel så viktig var påvirkning fra kolleger. Fiskere som oppfattet at kolleger støtter bruk av nedbrytbare redskaper, var mer positive til å bruke det selv. 

Dette kan fremme bruken

– Støtte fra kolleger spilte en viktig rolle – fiskerne var mer åpne for å bytte dersom de oppfattet at kollegene deres var positive til det. Opplevde miljøfordeler og økt bevissthet om spøkelsesredskapers skadevirkninger bidro også til større aksept, sier Do.

Dette så ut til å ha større betydning for viljen til å bytte til nedbrytbart utstyr enn økonomiske insentiver alene, sier Do. 

Hvis man ønsker å fremme bruken av nedbrytbart fiskeutstyr, er innflytelse fra kolleger og miljøbevissthet nøkkelfaktorer, sier han. 

– Dette tyder på at pilotprosjekter, erfaringsutveksling mellom fiskere og målrettet miljøinformasjon kan være mer virkningsfullt enn reguleringer alene.

Ifølge studien ser det ut til at slike tiltak kombinert med økonomiske insentiver som subsidier og bedre pris i markedet kan øke støtten til å bytte utstyr, sier Do. 

I tillegg vil det være viktig at det nye utstyret som utvikles har like god fangsteffektivitet som syntetiske alternativer.

Referanse: 

Huu-Luat Do & Claire W. Armstrong: «Navigating transition: understanding fishers’ perceptions of biodegradable fishing gear adoption», Journal of Environmental Economics and Policy, 28. februar 2025. 

Read Entire Article