– Akkurat nå må jeg innstille meg på å leve som lus, sier kulestøter Henrik From Vesterlid.
Han bor sammen med diskoskaster Brage Viljar Arumairasa i en liten hybel i Bærum. Begge er på U23-landslaget i friidrett. De flyttet fra Nord-Norge i november for å satse mot verdenstoppen. Veien er tøff og brutal. Ikke minst økonomisk.
– Mot slutten av måneden, når jeg har gått lenge uten lønn, har jeg veldig lite penger. Da blir det ofte til at jeg ikke kan unne meg sjøl noe som helst. Og jeg må bare gå på det jeg har i fryseren, sier Vesterlid.
De har bare ett soverom og deler på å sove i stua. Der står også fryseren. En viktig del av livet.
Henrik Vesterlid og Brage Viljar Arumairasa fyller opp fryseren med mat.
Foto: Mark Tonkin / NRK– Fryseren som Henrik tok med, den er gull verdt. Det er en «lifesaver», sier Brage Viljar Arumairasa.
Henrik legger til:
– Den her har redda oss mye penger.
Friidrettstalentene trener én til to ganger om dagen. De trenger mye næring for å bli best. Bare til middag spiser de minst 400 gram kjøtt eller fisk, i tillegg til over en halv kilo med tilbehør i form av pasta, ris og grønnsaker. Hver for seg.
Slikt svir på et stramt budsjett. Samtidig har det gjort dem kreative:
Her finner de et meget godt tilbud på butikken.
Foto: Mark Tonkin / NRKDet ble til slutt femti pakker med kyllingkjøttdeig til halv pris.
Foto: Mark Tonkin / NRKBare på denne handelen sparte de over tusen kroner.
Foto: Mark Tonkin / NRKLandslagsgutta spiser to pakker om dagen.
Foto: Mark Tonkin / NRKDet er greit å ha en fryser med god plass.
Foto: Mark Tonkin / NRK
De to viser frem kyllingkjøttdeigen de har kjøpt på tilbud. Femti pakker. 27,90 kroner per stykk. Det er halv pris. På en måned har de kjøpt hele nitti pakker. Bare der har de spart 2511 kroner.
Les utøvernes tips til billig handel og middager nederst i saken.
Selv om de spiser fem måltider om dagen og kilovis med mat, sparer duoen penger med enkle triks. Blant annet gjelder det å saumfare butikkene for gode tilbud.
– Vi spiser for en hel familie hver gang vi lager middag. Så det går mye penger. For oss som ikke har spesielt god råd, så er det ekstra viktig å ta de tilbudene som byr seg, og prøve å lage gode løsninger med det vi ser og det vi får tilbudt, sier Vesterlid.
I april brukte de 3500 kroner hver på mat. Det er 1330 kroner mindre enn referansebudsjettet til Sifo.
For å få mest mulig ut av matbudsjettet lager de store middagsporsjoner, som de kan fryse ned. Ofte steker de opp mot fire kilo kyllingkjøttdeig og lager lunsjkaker, som de fryser ned.
– Det duger til veldig mye. Det er veldig grei mat. Du kan ete det til middag, du kan ete det til lunsj, du kan ete det til kvelds. Det er like mettende og like næringsrikt. Når vi prepper mat, så er det som regel det her vi prepper, sier Vesterlid.
– Vi spiser to pakker hver dag, med mindre vi spiser til lunsj òg. Da blir det mer. Så dette skal vare i 24 dager, sier han videre.
Seksti prosent lever under fattigdomsgrensa
Olympiatoppen gir stipend til ca. 220 idrettsutøvere i Norge. Nesten seksti prosent oppgir at de tjener under det som EU regner som fattigdomsinntekt, ifølge toppidrettssjef Tore Øvrebø.
– Det er mange som sliter med økonomien. Økonomi er en hverdagsutfordring for en stor andel. Da må du snu på krona hver dag. Det er viktig å huske på at de som får stipend, allerede er blitt gode. Så kan du tenke deg hvordan situasjonen er nedover i rekrutteringsrekkene, sier Øvrebø.
Talentene får trene på Olympiatoppen.
Foto: Mark Tonkin / NRKHenrik Vesterlid og Brage Viljar Arumairasa er foreløpig ikke kvalifisert for stipend på Olympiatoppen. De får trene på Toppidrettssenteret for 300 kroner i måneden. Øvrebø hyller innsatsen til duoen.
– Det minner om min egen situasjon da jeg hadde ambisjoner om å bli topputøver. Vi er veldig glade for at det er gutter som de to, som virkelig satser for å se hvor gode de kan bli. Det kunne nok Norge, som nasjon, satt litt større pris på, ved å gi mer penger til å kunne finansiere et sånt opphold, i den fasen som de virkelig prøver å bli gode, sier Øvrebø.
Ofrer mye
Friidrettstalentene vet de ofrer mye. Mindre tid med familie og venner. Færre sosiale aktiviteter og samtidig lever de på et stramt budsjett. Alt for å bli best. Drømmen er å ta en medalje i OL.
– Det er klart du må velge bort ting, men jeg gjør det fordi jeg har lyst. Noen ganger er det litt kjipt. Men det er det her jeg lyst til. Jeg skal få det til å funke, sier Arumairasa.
– Det er digg å bo med en som har samme ambisjoner som meg, og som velger fattigdom sammen med meg.
Brage Viljar Arumaraisa
Diskoskaster på U23-landslaget i friidrett
Når de sitter i sofaen, med kyllinglunsjkaker for femte dag på rad, rett ved siden av den ene senga, like ved kjøkkenet, som bare har to stekeplater og et minikjøleskap og drømmer om en indrefilet av storfe samtidig som lommeboken er tom, da er det godt å vite en ting. En ting som holder dem sammen. På vei mot målet.
– Det er litt digg at vi står i det i lag. Det er ganske digg å bo med en som har samme ambisjoner som meg, og som velger fattigdom sammen med meg, som jeg «embracer», sier, Arumairasa.
– Hvordan er det å velge fattigdommen, Henrik?
– Det blir mye enklere når du gjør det sammen med noen. Hvis vi har litt svake perioder hvor vi har lyst til å gjøre andre ting, prioritere pengene annerledes, så har vi den andre hele tida til å påminne oss om hvorfor vi er her, hvorfor vi gjør hva vi gjør. Alt i alt blir det enklere. Vi står i samme situasjon. Vi har det jævla fint sammen, avslutter Henrik From Vesterlid.
Her er sparetipsene til duoene og middagsoppskrifter:
Mark Tonkin / NRK
Seks tips til et billigere matbudsjett
- Matprepp - lag mange porsjoner, frys det ned og ta det opp ved behov
- Bruk mattilbudsapper - handle inn stort når det er på tilbud
- Handle i frukt- og grøntbutikker - Utenlandske matbutikker kan ha gode og billige grønnsaker
- Kjøp butikkens "billig-brød" - koster gjerne 15 kroner, kontra 40-50 kroner
- Bruk butikkens egne lavprisprodukter
- Ta med egne handlenett
Mark Tonkin / NRK
Henriks lunsjkaker
400 gr. kyllingkjøttdeig
En teskje pepper
En teskje hvitløkskrydder
To klyper salt
En halv boks mais
En halv rødløk (evt. andre grønnsaker)
Ett egg
Rør alt sammen med kjøttet.Form de etter ønsket størrelse, dypp karbonadene i mel og flat dem ut i stekepannen, stek dem med smør på høy varme i to minutter på den første siden og ett minutt på den andre siden. (Tid kommer litt an på tykkelsen).
Mark Tonkin / NRK
Brages fiskegrateng
En kg fisk (Fra skrei til kveite)
Fem egg
En brokkoli
En løk
En gulrot
En dose kjærlighet fra Brage
Saus:
Seks spiseskjeer hvetemel
Fire spiseskjeer smør
Åtte dl melkKok opp sausen. Tilsett fisk og grønnsaker. Krydre med salt og pepper. Ost på toppen. Strø på brødsmuler for å få en sprø topp.
Fiskegratengen skal stå i ovnen på 200 grader i 40-45 minutter.
Publisert 22.05.2025, kl. 15.08