Spionsiktet studerte i Kirkenes: – Det er der Norge møter Russland

1 hour ago 4


Kortversjonen

  • En mann i 20-årene som er siktet for spionasje har deltatt på et sikkerhetsstudie ved Universitetet i Tromsøs studiested Kirkenes
  • Mannen var samtidig sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Oslo
  • PST etterforsker saken, men vil ikke kommentere om den siktedes deltakelse ved sikkerhetsstudiet er sentralt i etterforskningssaken.

Mannen i 20-årene har erkjent å ha delt opplysninger med Iran og Russland, ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett. Forsvarer John Christian Elden forteller at det pågår avhør gjennom helgen.

Han har ikke erkjent straffskyld.

– Avhør fortsetter for full maskin gjennom helgen, uten at straffskyld er et tema, skriver Elden i en tekstmelding til VG lørdag ettermiddag.

Samtidig som nordmannen studerte ved UiT, jobbet han som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Oslo. Han har også vært deleier i et eget sikkerhetsselskap.

– Han jobber direkte for ambassaden, skriver Elden.

Holdt foredrag for mannen

Forfatter og tidligere NRK-journalist Bård Wormdal var blant foredragsholderne for den nyopprettede klassen ved Norges arktiske universitet (UiT), da de møttes for første gang i september i år.

– De skulle også gjøre en del sosiale ting og bli kjent, sier Wormdal om møtet med klassen.

– Dette er jo folk fra hele landet med ulik bakgrunn. Mange hadde bakgrunn fra Forsvaret, men det var en sammensatt gruppe, understreker han.

Bilde av Bård WormdalBård Wormdal

Forfatter og foredragsholder med etterretning som spesialfelt.

Blant studentene ved det samlingsbaserte bachelorstudiet i sikkerhet og beredskap i Kirkenes, var den nå spionsiktede mannen i 20-årene.

Det bekreftet universitetet i en pressemelding fredag formiddag.

– UiT hadde ikke kjennskap til at arrestasjonen skulle finne sted og har heller ikke fått noen opplysninger som tilsier at arrestasjonen eller siktelsen er knyttet til at vedkommende er student ved UiT, står det i pressemeldingen fra universitetet.

 UiT – Internasjonal beredskapI KIRKENES: Bård Wormdal har skrevet flere bøker om etterretning. 6. september i år var han gjesteforeleser for studentene. Foto: UiT – Internasjonal beredskap

Wormdal har skrevet flere bøker om etterretning og jobbet med disse spørsmålene i over 20 år som journalist.

Han forteller at han var hyret inn for å komme med et annet perspektiv til studentene. Hans tre bøker om norsk etterretning, den siste av dem «Spionkrigen», lå til grunn for gjesteforelesningen.

 Skjermdump fra Facebook-siden til UiT – Internasjonal beredskapFoto: Skjermdump fra Facebook-siden til UiT – Internasjonal beredskap

Wormdal mener studiet og plasseringen i Kirkenes utvilsomt kan være av interesse for en spion.

– Spionbyen i Norge

Han tror mannen i 20-årene kan ha søkt seg dit bevisst og for å skaffe seg etterretningsinformasjon.

– Det tror du?

– Åpenbart.

Wormdal forklarer:

– Studier som har samlinger i Kirkenes ... det er spionbyen i Norge. Punktum. Det er der Norge møter Russland. Det geo-politiske er der, sier han.

På den samme samlingen delte UiT på Facebook at de så over grensen til Russland:

 Skjermdump / Facebook UiT Internasjonal beredskapFoto: Skjermdump / Facebook UiT Internasjonal beredskap

Saken viser på ny at akademia er interessant i etterretningssammenheng, mener Wormdal.

– Vi har historien om den sovende agenten i Tromsø (Mikhail Mikusjin, red.anm.). At vi nå får et nytt tilfelle i det samme akademiske miljøet ved det samme universitetet, det viser jo at universitetsmiljøet i Norge må ta dette på alvor, sier han.

Mannens forsvarsadvokat kommenterer Wormdals uttalelser slik:

– Forfatterens spekulasjoner får stå for hans regning. Det er ganske langt unna det som etterforskes i denne saken, skriver Elden i en tekstmelding.

Beskrives som hyggelig

En medstudent av den siktede forteller til VG at mannen i 20-årene har deltatt på to av tre studiesamlinger. De to snakket sammen ved noen anledninger.

– Hvordan vil du beskrive han som person?

– Hyggelig, men kanskje litt distré, sier studenten som ønsker å være anonym.

Tips oss

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Kontakt oss på e-post eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4741479715

Administrasjonsdirektør Jørgen Fossland ved Universitetet i Tromsø ønsker ikke å kommentere enkeltstudenter – og vil dermed ikke si noe om hvorvidt mannen har deltatt på samlinger eller ikke, men forteller at siktede fortsatt har plassen sin på studiet.

Pågrepet i garasjen

Oslo-mannen ble pågrepet i en garasje like ved hans hjem onsdag morgen. Han er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

 Ingrid Bjørndal Farestvedt / VGBLE MØTT AV PST: Nordmannen i 20-årene ble pågrepet i denne garasjen ved hans bopel i Oslo. Foto: Ingrid Bjørndal Farestvedt / VG

Torsdag ble han varetektsfengslet i fire uker, med brev- og besøksforbud hele perioden.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) startet etterforskning mot ham denne uken.

– Vi er tidlig i etterforskningen og vi tar en rekke etterforskningsskritt, avhør er en del av det, sier seniorrådgiver Martin Berntsen i PST til VG lørdag ettermiddag.

PST kalte det en «svært alvorlig sak» under en pressekonferanse torsdag kveld.

Eirik Veum, seniorrådgiver i PST, forteller at de etterforsker saken for fullt.

– Etterforsker dere hans deltagelse på UiT i Kirkenes?

– Vi jobber nå med å få en oversikt, så utover det kan jeg ikke være noe mer konkret til deg nå.

– Er det sentralt for etterforskningen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Veum.

 Heiko Junge / NTBNorges arktiske universitet (UiT) har flere studiesteder i Troms og Finnmark. Her fra Kirkenes, hvor den spionsiktede mannen deltok på det samlingsbaserte studiet. Foto: Heiko Junge / NTB

Ikke tatt stilling til straffskyld

Selv om siktede har erkjent å ha samlet inn og delt informasjon med andre myndigheter, erkjenner han ikke at etterretningsvirksomheten er grov, ifølge kjennelsen.

– Han forklarer seg om de faktiske forhold, sa forsvarsadvokat John Christian Elden torsdag.

Mannen har imidlertid ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

Bilde av John Christian Elden John Christian Elden

Forsvarsadvokat

– Det er ikke mulig å ta stilling til skyldspørsmålet før PST presiserer hva som menes med «hemmeligheter» og «fare for sikkerhet», skriver Elden i en sms til VG.

Tilknytning til USAs ambassade

Mannen i 20-årene jobbet som sikkerhetsvakt ved den amerikanske ambassaden i Oslo. Nøyaktig hvor på ambassaden han har jobbet, og hvilke oppgaver han har hatt, er ikke kjent.

Mannen er også medeier i et sikkerhetsfirma. Firmaets nettsider er nå tatt ned, men kopier av tidligere versjoner av nettsiden viser at firmaet har annonsert at de jobber med ambassadesikkerhet.

Ifølge offisielle registre har ikke firmaet hatt noen inntjening de siste årene.

 Tore Meek / NTBHER JOBBET HAN: USAs ambassade i Norge ligger på Huseby vest i Oslo. Dette bildet er fra mai 2017. Foto: Tore Meek / NTB

VG har vært i kontakt med den amerikanske ambassaden i Oslo. Kommunikasjonsavdelingen skriver følgende i en e-post:

– Vi kommenterer ikke anklager om etterretning eller personalspørsmål, men vi setter alltid pris på vårt tette samarbeid med norsk politi på en rekke kritiske områder.

Nok en spionsak ved UiT

Dette er den andre spionsaken med kobling til UiT på kort tid.

I oktober 2022 ble den brasilianske gjesteforskeren José Assis Giammaria pågrepet på vei til jobb. I virkeligheten viste det seg at han het Mikhail Mikusjin. PST mener han var spion på oppdrag for russisk etterretning.

Tidligere i høst ble han utlevert til Russland som en del av en større fangeutveksling.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article