Solstormer kan skape strømbrudd: – Helt realistisk

3 hours ago 3


Kortversjonen

  • Kraftige solstormer kan ramme Norge og forårsake strømbrudd, forteller eksperter til VG.
  • Solstormer kan forstyrre GPS-systemer og teknologi som samfunnet er avhengig av.
  • Også strømnett kan bli slått ut av romvær.
  • Ikke vær redd, råder ekspertene, men ha gjerne er litt kontanter og alternative kommunikasjonsmidler hjemme - i tilfelle.

– Det er helt realistisk at vi kan oppleve strømbrudd, sier fysiker og nordlys-ekspert Veronica Danielsen til VG.

Nordlyset har prydet himmelen i store deler av landet den siste tiden. Årsaken er økt solaktivitet.

– Aktiviteten på solen går i sykluser. Den er lav i en periode, så blir den høyere og høyere helt il den når en topp. Så går den ned igjen, gradvis. Hver syklus varer i cirka 11 år, sier Danielsen.

Bilde av Veronica DanielsenVeronica Danielsen

Fysiker, vitenskapsformidler og nordlys-ekspert

I 2025 er vi inne i en topp. Og ikke bare det:

– Solmaksimumene er ikke like store hvert ellevte år. Den vi har nå er mye større enn den vi hadde for 11 år siden, sier Danielsen.

 VG-tipserDette nordlyset ble fanget av en VG-leser natt til lørdag 3. mai. Foto: VG-tipser

Forstyrrer magnetfelt

Natt til lørdag 3. mai var VGs tipsboks fylt til randen av bilder av det grønne, karakteristiske lyset. Naturfenomenet er både fint å se på og lokker turister til Norge.

Samtidig kan økt romvær, som nordlys er et eksempel på, skape alvorlige problemer for livet på jorden.

– Det kommer med noen risikoer, sier Danielsen.

Romvær forstyrrer nemlig jordens magnetfelt. Når et magnetfelt endrer seg, kan det oppstå elektrisk strøm, som igjen kan overbelaste strømnettet.

 Ole Kristian StrømBildet er tatt i Våler i Østfold i mai 2024. Foto: Ole Kristian Strøm

– Hvis noe sånt skjer, så kan et helt land miste strømmen samtidig, sier Danielsen.

Da Spania og Portugal ble rammet av et massivt strømbruddet mandag, meldte Reuters at en portugisisk strømoperatør mente strømbruddet kunne skyldes et «sjeldent atmosfærisk fenomen». Dette ble senere tilbakevist.

Men solstormer har forårsaket strømbrudd før:

– I 2003 mistet byen Malmö strømmen i én time på grunn av en solstorm. Vi kaller det for Halloween-stormen, sier Danielsen.

– Helt avgjørende

Pål Brekke er fagsjef for romforskning ved Norsk romsenter. Han trekker frem satellitter og GPS-systemer som særlig utsatt for kraftig romvær.

– Romvær er høyt på agendaen i alle land nå. Vi er mye mer avhengig av sårbar teknologi. Satellitter er en innvevd del av samfunnsstrukturen. Nesten alt er koblet til satellitter i dag, sier han til VG.

Bilde av Pål BrekkePål Brekke

Fagsjef for romforskning ved Norsk Romsenter

Det er disse som gjør at klokkene og mobiltelefonene gir oss nøyaktige klokkeslett og posisjoner. Hvis disse funksjonene skulle bli forstyrret, vil hele samfunnet merke det, påpeker Brekke.

– For deg og meg er det kanskje ikke så viktig – vi ville ikke kjørt rett inn i en vegg dersom vi plutselig hadde mistet navigasjonen i bilen. Men for dem som skal lande med helikopter, drive redningsaksjoner, bore etter olje og gass, eller legge til med et supplyskip, stiller det seg annerledes. Da kan noen få centimeter være helt avgjørende, sier han.

 VG-tipserGrønt lys over Oslo. Foto: VG-tipser

Mangler varslingstjeneste

I USA overvåker det såkalte NOAA Space Weather Prediction Center romværet. I Norge har Universitetet i Tromsø, sammen med Kartverket, det overordnede ansvaret for å overvåke og varsle om romvær.

– Men vi har ikke en nasjonal ordning med noen som ringer statsministeren eller andre viktige personer hvis vi vet at det er meldt, sier Danielsen.

Det finnes heller ikke en romværvarslingstjeneste som er operativ 24 timer i døgnet.

– Det ligger et satsingsforslag om å få en 24/7-romværvarslingstjeneste. Spørsmålet er om myndighetene vil finansiere dette, sier Brekke.

Det er altså mulig å overvåke solvind for å finne ut mer om hvordan romværet blir i nær fremtid.

Dermed kan man også skru ned strømmen i strømnettet for å prøve å unngå at det blir overbelastet ved en kraftig solstorm, forklarer Danielsen. Problemet er at varslingstiden er kort.

– Vi vet ikke om solstormen før ganske kort tid før det treffer oss, sier hun.

Sårbar teknologi

Den største solstormen som er målt, skjedde i 1859 og er kjent som Carrington-hendelsen.

Slike super-solstormer er sjeldne.

– Vi vet at det kommer til å skje én eller annen gang, men vi aner ikke når. Det kan skje om 100 år, om ett eller ti – det vet vi dessverre ikke.

Dette nordlyset ble ikke forårsaket av en solstorm, men av et koronahull. Et koronahull er et mørkt område på sola som sender ut kraftig og rask solvind mot jorden – og det kan føre til kraftig nordlys.Dette er koronahullet førte til mye nordlys tidligere i år, forklarte nordlysekspert Pål Brekke til VG i mars. Foto: Foto: SCO/Nasa

Ekspertene understreker at vanlige folk ikke trenger å være redde, men sier det er lurt å være forberedt.

– Vanlige, mindre solstormer er det hvert år. Mennesker vil ikke bli veldig skadet av en stor solstorm i seg selv – det er teknologien vår som er sårbar, sier Danielsen.

Hun anbefaler å ha litt kontanter liggende og alternative kommunikasjonsmidler.

– En gammeldags radio kan jo være kjekt, da, sier hun.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article