Solskjær fikk ikke rydde egen mat – da ga han klar beskjed

4 hours ago 2


– Det er sol og fint vær, og vi har fått noen fine resultater i det siste. Jeg har det veldig bra.

Ole Gunnar Solskjær smiler mens han gjør seg klar for å ta en lengre prat med NRK.

Den profilerte nordmannen har satt av en halvtime til et sjeldent intervju og tar oss imot med åpne armer på storklubbens fasjonable treningsanlegg i utkanten av Istanbul.

En gruppe mennesker som går på et fortau

SOLA SKINNER: Ole Gunnar Solskjær og Besiktas-pressesjef Mert Közoglu på vei til intervju med NRK mens sola varmer i Istanbul.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Helt uaktuelt med servitører

Livet hans har endret seg på kort tid. Fra det han selv har omtalt som en slags pensjonisttilværelse i Kristiansund til å bli sjef for en av Tyrkias største klubber og den heksegryta det medfører.

Han innrømmer at møtet med Tyrkia og ny kultur har bydd på flere overraskelser siden han tok jobben i midten av januar i år.

Særlig den tyrkiske mentaliteten tok ham litt på senga. Hierarki betyr mye – og det er ikke så vanlig at de som er «på toppen» gjør de kjedelige jobbene selv.

Solskjær forteller at han stusset over en episode i Besiktas-kantina ganske tidlig. Da kom det egne folk som skulle ta matfatet hans og rydde det bort så fort han var ferdigspist.

Det var første og siste gang. Han bestemte seg for å ta grep umiddelbart.

– Det er helt uaktuelt at noen skal være servitørene våre. Dette klarer vi sjøl, både spillere og trenere, sier han til NRK.

en person som sitter i en stol

NY TILVÆRELSE: Ole Gunnar Solskjær har fått et nytt liv i Tyrkia.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Det handler om kultur, mener Solskjær. Bortskjemthet er farlig – og lite nyttig – når man skal bygge opp et vinnerlag.

– Jeg må jo bli vant til deres kultur, og de må bli vant til meg. Og sammen finner vi kanskje den gylne middelvei. Det tror jeg vi har funnet, de har skjønt at jeg ikke er en sånn ovenfra og ned-person, mener Solskjær.

– Bare tull

Ansvar for egen opprydding er ikke det eneste grepet den tidligere Manchester United-, Cardiff- og Molde-manageren har tatt.

Solskjær har også fjernet alt som har med faste plasser og hierarki å gjøre.

– Hvis det kommer noen unggutter opp, og de ikke får lov til å sitte på et bord fordi det sitter en superstjerne der ... Det er bare tull. For meg er det bare tull. Vi er alle like, vi respekterer hverandre. Det er sånne småting jeg tror flere har satt pris på, det har fått laget tettere sammen, mener Solskjær.

Å skape et lag, ikke bare 11 enkeltspillere, har vært høyt oppe på prioriteringslista siden han ankom Istanbul.

Vil se alle

I Manchester United gjorde han et poeng ut av å snakke med alle spillerne minst én gang hver dag. Det trengte ikke være så lenge om gangen, kanskje bare et par setninger, men Solskjær har veldig troen på at alle blir bedre av å bli sett av sjefen.

Den filosofien har han tatt med seg videre til Besiktas.

– Vi er nødt til å ta vare på menneskene. Det er førsteprioritet. Vi må ta vare på de som jobber på kjøkkenet, de som har ansvar for utstyret. Hvis du ser alle, så får du mer ut av dem, og spillerne blir bedre, mener han.

Ole Gunnar Solskjær

BETENKT: Det er ikke alltid rett frem å være fotballtrener. Ole Gunnar Solskjær har opplevd både oppturer og nedturer i sin første Besiktas-periode.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Da Solskjær ble ansatt overtok han et storlag med såret stolthet, som lå på en svært skuffende sjetteplass med bare åtte seiere på de 18 første rundene.

Han forteller at han merket fort at det mentale hos spillerne hadde fått seg en knekk.

– Jeg kom inn til en gjeng som var langt nede. Både fysisk, psykisk og resultatmessig. Det viktigste vi har jobbet med er selvtilliten. Vi skulle ha det kjekt på treningsfeltet, banen og utenfor banen. Og så har vi gjort noen taktiske endringer slik at vi spiller en måte som jeg mener passer de spillerne best, sier Solskjær.

Stilte knallharde krav

For å snu skuta har han sett seg nødt til å ta flere grep.

I tyrkisk presse har det vært spekulert i at nordmannen har kommet inn og stilt knallharde fysiske krav til spillerne – og at de største stjernene løper merkbart mer nå enn de gjorde før Solskjær overtok.

På spørsmål fra NRK om dette stemmer, svarer han bekreftende:

– Jeg syns jo at fotball er en fysisk sport, altså du er nødt til å springe. Og det vil jeg ha av spillerne mine. Mister vi ballen, skal vi springe tilbake og vinne den tilbake. Med talentet og ferdighetene mange her har, så vinner vi mye på at de har rett innstilling, og det har vi brukt mye tid på, sier Solskjær.

Så langt uten at noen har klaget så mye på det nye regimet.

– Hvis vi har det kjekt på trening og tar vare på hverandre, da er det lettere å gi 100 prosent i kamp. Det har jeg fått veldig bra respons på. Så ja, jeg har trua på at moderne fotball, det vinnes ikke uten fysikk og løpskraft, sier Solskjær.

«Nærmet seg bristepunktet»

Når kun to runder gjenstår av sesongen har Solskjær ført Besiktas fra sjette- til fjerdeplass i den tyrkiske ligaen, ett poeng bak tredjeplassen, og har allerede innfridd supporternes krav nummer én da han overtok:

Sikre europacupspill neste sesong.

Det har riktignok ikke bare gått knirkefritt siden Solskjær tok over. I perioden 10. mars til 19. april vant laget bare én av åtte kamper.

Da begynte det å ulme i tyrkisk presse.

En av dem som var i ferd med å miste tålmodigheten med nordmannen var Fanatik-skribent Gökmen Özcan, som gikk ut mente Solskjær «nærmet seg bristepunktet».

Så løsnet det for Besiktas og Kristiansund. Tre strake seire ga Solskjær pusterom, før han søndag så laget sitt spille uavgjort mot Alanyaspor.

Dermed blir det en nervepirrende avslutning på sesongen.

Ole Gunnar Solskjær

SER FREMOVER: Ole Gunnar Solskjær har store planer med Besiktas.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

Åpen om Berg-interesse

Når sesongen snart er over ser Solskjær frem til å reise hjem til Norge og ha sommerferie med familien.

Men å legge bort jobben klarer han aldri fullt ut. Sommeren er også tiden for å forsterke laget, og siden han mener rivalene Galatasaray og Fenerbache har mer penger enn dem, må Besiktas være smartere på overgangsmarkedet.

– Vi prøver å signere noen andre typer spillere, som kanskje gjør at vi kan komme sterkere ut og være enda mer som jeg har lyst til at et fotballag skal se ut. Det er noe annet hvis du plukker dine egne spillere, sier han.

Én som står høyt på ønskelisten er Bodø/Glimts Patrick Berg.

Rett før kampen mellom Lazio og Bodø/Glimt i Europaligaen, valgte Besiktas-president Serdal Adali å gå offentlig ut og bekrefte interessen for Glimt-kapteinen.

– Treneren (Ole Gunnar Solskjær) ønsker virkelig Patrick Berg, det samme gjør jeg, sa Adali i april.

Da NRK spurte Berg om Besiktas-interessen etter Lazio-kampen, hadde han ingen kommentar.

I dag er ikke Solskjær avvisende til at interessen fortsatt er der.

– Jeg har stor respekt for Bodø/Glimt og har ikke lyst til å snakke så mye om spillere i andre klubber. Men han har spilt mot Besiktas mange ganger, og når han er blitt nevnt i tyrkisk media har jeg fått med meg at det er drømmespilleren til supporterne. Jeg har ikke sagt nei, for å si det sånn, men han er Bodø/Glimt sin spiller, sier Solskjær.

– Første steg er tatt

– Hva må til for at du selv skal anse Besiktas-jobben som en suksess?

– Det får vi se på. Vår første oppgave var å få oss litt lenger opp på tabellen og kjempe om en europacupplass. Nå er vi helt sikkert i kvalifisering. Det første steget er tatt, og neste sesong må målet være at vi kommer enda nærmere topp to, for vi er langt bak. Og så er kontrakten min ferdig, selv om begge parter har opsjon, etter sommeren 26. Da får vi sette oss ned og ta en prat, sier han.

Vel vitende om at også Norge-jobben trolig er ledig sommeren 2026, når Ståle Solbakken har varslet at han mest sannsynlig er ferdig som landslagssjef.

Psst: Fikk du med deg denne?

Overrasker kommentatorene: – Kunne blitt en fadese 01:01

Publisert 19.05.2025, kl. 11.09 Oppdatert 19.05.2025, kl. 11.19

Read Entire Article