Solbakkens skjebne ligger i spillernes hender

1 month ago 9


Ullevaal stadion søndag ettermiddag: Ståle Solbakken kommer, hjulbent og slentrende inn i presserommet. Han har vært gjennom dette hundre ganger før – og han svarer greit på alle spørsmål. De gjentatte spørsmålene om hans egen fremtid slipper han denne gangen.

Like greit - for hva skal han egentlig svare, annet enn det han har sagt de siste dagene, at han og teamet hans er motivert for dette og at de tror på bedring i både spill og resultater denne høsten?

Så spretter han ut på det flunkende nye gressteppet, snakker litt med det svære støtteapparatet sitt - før han samler alle, spillere og ledere, i en sirkel og gir noen korte direktiver.

Humøret virker godt, som det ofte gjør i spiller-tropper under oppvarming. Ingen av NFF-toppene er til stede denne søndagskvelden.

Ståle Solbakken nyter stor respekt innad i Norges Fotballforbund. Jeg tror aldri de sparker «en av sine egne» etter to kamper i Nation League, en mann de gjorde veldig mye for å få til å ta jobben som norsk landslagssjef på senhøsten 2020.

Det har da også generalsekretær Karl-Petter Løken uttalt - at det er uaktuelt å sparke Solbakken før den «ordentlige» VM-kvalifiseringen starter i mars.

Her gjorde norsk presse og media det maksimale ut av det opplagte. Løken kan ikke si noe annet, Solbakken har kontrakt. Det er klart han ikke sier at «tja, det kan være at vi sparker Solbakken ja.»

Sånn fungerer media - de tar det de får og bruker det rått. Her fikk de Løken til å si det eneste han kunne si, og slo det opp som en nyhet.

Og da Ståle Solbakken fortalte at «VM-kvaliken trolig blir min siste», forsvant ordet «trolig» i de fleste mediehus. Og dermed var det fritt fram. De fleste leser bare overskrifter, kortversjonen lød at Solbakken er ferdig etter VM-kvaliken - noe som har vært klart hele tiden, egentlig, og ikke er noen nyhet.

Men siden Solbakken selv påpekte det (igjen), og i den situasjonen han står oppe i nå med kritikk fra mange kanter, så tok media selvsagt tak i uttalelsen - og brukte også den som om det var noe nytt.

Igjen: Sånn fungerer media. Jeg er usikker på om Solbakken egentlig visste hva han gjorde da han repeterte at «VM-kvaliken er trolig min siste», om han egentlig skjønte hva det ville føre til. For er det en som kjenner medie-mekanismene så er det Solbakken.

Gjorde han det fordi han egentlig ønsker seg ut av jobben som norsk landslagssjef? Har han gått lei?

Det siste kan jeg eventuelt forstå. Solbakken er en utålmodig mann. En gang jeg diskuterte med ham sa han at han plutselig kunne hoppe av trener-karusellen og gå tilbake til lærer-yrket. En annen gang sa han at perioden mellom november og mars (da det ikke er landskamper) fungerer som drepen på en rastløs mann som han selv.

Uttalelsen om at VM-kvaliken trolig ble hans siste førte i hvert fall til at Kjetil Rekdal gikk ut i en podcast og benyttet muligheten til å si at han (og Geir Frigård) burde få jobben etter Solbakken. Den uttalelsen hadde neppe skjedd nå om ikke Solbakken selv hadde tatt opp igjen temaet.

Og da var vi i gang: Ole Gunnar Solskjær, ledig på markedet og en opplagt kandidat hvis Solbakken går av/får sparken, ble selvsagt løftet opp på frontene til nettavisene, Kjetil Knutsen, Bodø/Glimts trener, ble selvsagt nevnt som en mulig arvtaker.

Det er som oftest sånn: De som fort nevnes er gode «navn» - og trenere som har suksess akkurat nå.

Og for all del - verken Rekdal, Solskjær eller Knutsen er dårlige kandidater.

Kjetil Rekdal gikk i sin tid av som Vålerenga-trener fordi han ikke gadd «å reise rundt og bli pissa på».

Spørsmålet er hvor lenge Ståle Solbakken orker å reise rundt i Europa, selv om det er på første klasse, før han selv ser at nok er nok? De satt alle en kvalifisering for mange - forgjengerne Nils Johan Semb, Åge Hareide, Drillo del to og Per-Mathias Høgmo.

På Ullevaal mandag kveld, mot et godt østerriksk lag, kan Ståle Solbakken enten få en moralsk boost og en oppreisning, et klapp på skulderen - og trampeklapp fra publikum.

Eller han kan bli pepet ut av Ullevaal.

Det er på mange måter Martin Ødegaard og co som avgjør dette.

For nå handler det om æren, det handler om å vise at de bryr seg om sjefen sin, flagget på brystet og alt det der.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article