Britene lar seg inspirere av amerikanerne når de starter innfasingen av nye innreiseregler.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Nordmenn virkelig elsker Storbritannia. I 2023 ble det gjennomført 515.000 reiser til landet, hvorav rundt en femtedel var forretningsreiser, ifølge tall fra SSB.
Men neste år blir det litt mer utfordrende å komme seg inn i landet. Da innfører britene et lignende innreisesystem som USA har praktisert i en årrekke.
Et gjensidig visumfritak mellom Norge og Storbritannia har gjort at nordmenn har sluppet å skaffe seg godkjenning for å reise til landet.
Men nå innføres nye regler. Uansett om man skal på familiebesøk, fotballtur eller bare weekend til London, må du fra 2. april ha sikret deg en digital innreisetillatelse (ETA) før reisen starter.
For å skaffe seg dette må reisende fylle ut et skjema på internett og betale en avgift på 10 britiske pund, tilsvarende rundt 140 kroner etter dagens kronekurs. I løpet av noen få timer vil de fleste få godkjent søknaden, som gjør at man kan tilbringe inntil seks måneder i Storbritannia om gangen.
En ETA vil være gyldig i to år eller til utløpsdatoen til den reisendes pass. Man kan altså bruke den samme godkjenningen flere ganger innenfor denne tidsperioden.
Nordmenn som skal reise til Storbritannia etter 2. april kan søke om ETA fra og med 5. mars neste år. Reisende som ikke får innvilget ETA må søke visum på ordinær måte, opplyser Norges ambassade i London.
Les på E24+
Så mye koster hytta egentlig
Rulles ut
Britene begynte forsiktig å teste ordningen i 2024 hvor reisende fra Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og Emiratene måtte skaffe seg en slik godkjenning. Dette har vært vellykket, ifølge en pressemelding fra det britiske innenriksdepartementet, som har opptrappingsplanen klar.
Fra 8. januar må innbyggere i land utenfor Europa ha på plass ETA før man skal reise til Storbritannia. Nordmenn og andre europeere vil derimot slippe å ha godkjenningen i orden inntil 2. april.
Der det blir litt mer komplisert for nordmenn å reise til landet, mener britenes innvandringsminister Seema Malhotra at britene har funnet en løsning som skaper en mer effektiv grensekontroll som er «passende for en digital tidsalder».
– Gjennom lynrask screening før folk setter sin fot i Storbritannia, vil vi holde vårt land sikkert, samtidig som vi sikrer at tilreisende har en enkel reiseopplevelse, sier Malhotra i pressemeldingen.
Ikke alene
I flere år har EU og Norge jobbet med en lignende løsning for reisende fra land utenfor Schengen.
Også her vil det fra 2025 man begynne utrullingen av dette systemet, ifølge EU.
Først vil Norge og EU starte opp det såkalte inn- og utreisesystemet (EES) som skal registrere inn- og utreise over Schengen-samarbeidets yttergrenser.
Seks måneder senere er det ventet at man vil innføre fremreisesystemet ETIAS, som etablerer en lignende godkjenningsordning som USA, Canada og nevnte Storbritannia har på plass. Reisende som har visumfritak til Norge og andre Schengen-land vil da være nødt til å sikre seg en ETIAS-godkjenning.
Politiet har allerede gått ut å advart reisende mot falske nettsider med søknadsskjemaer for å skaffe seg ETIAS-godkjenning.