Slik rammer Trump-tollene deg

21 hours ago 6


Donald Trump innfører 15 prosent toll på norske varer og 20 prosent på varer fra EU. – Det vil helt sikkert gå arbeidsplasser tapt, sier NHH-professor.

Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Onsdag kveld har Donald Trump innført inngripende toller mot en mange land over hele verden.

Norske varer får 15 prosent toll, mens varer fra EU-land blir ilagt 20 prosent toll. En toll er en ekstra avgift på varer som passerer en grense, ofte mellom land.

Hvordan Trumps tollplan vil påvirke norske forbrukere, avhenger av hvordan landene svarer, sier NHH-professor Ola Grytten til E24 onsdag kveld.

– Etter alt å dømme blir det en global handelskrig. Spørsmålet er hva andre land svarer. Vil man komme til enighet og finne avtaler som gjør at nivået ikke blir så høyt, sier han.

Dette er de ulike måtene økte toller kan påvirke Norge.

1. Miste arbeidsplasser

Bedrifter og næringer som eksporterer til USA blir direkte påvirket av økt toll. I dag går rundt 8 prosent av norsk fastlandseksport til USA. Det gjør USA til vårt tredje største eksportmarked.

– Dette får konsekvenser for alle typer eksportnæringer – og vi har mange av dem i Norge. Hver femte arbeidsplass er avhengig av eksport. Vi eksporterer blant annet sjømat, mineraler og ferdigvarer, sier næringsminister Cecilie Myrseth til E24 onsdag kveld.

– Endel av næringslivet slite, sier Ola Grytten.

Han trekker særlig frem oppdrettsnæringen.

– Oppdrettsnæringen har et betydelig marked i USA. Dersom prisene blir 15 prosent høyere, vil færre kjøpe fisk. I tillegg er andre land som eksporterer fisk ilagt toll, sier han.

– Det vil helt sikkert gå arbeidsplasser tapt i disse næringene og i ulike enkeltbedrifter.

Les på E24+

Handelskrigen raser: Slik beskytter du sparepengene dine

2. Høyere priser

– I utgangspunktet er det ventet at nordmenn vil få bedre råd i år på grunn av reallønnsvekst, sier Sara Midtgaard, senior makro– og valutastrateg i Nordea Markets.

Men dersom Norge velger å svare med samme mynt, og innfører 15 prosent toll på amerikanske varer - vil prisene stige. Det betyr at norske forbrukere får mindre for pengene enn før.

Norge kan også bli påvirket av hva EU velger å svare på USAs toller. I en handelskrig, der land kappes om å heve tollsatsene seg i mellom, vil prisene stige generelt.

– Ofte blir deler transportert på tvers av landegrenser før det blir en ferdigprodusert vare. Derfor kan varer som bli rammet av tollsatser, bidra til at prisveksten holder seg høy, sier Midtgaard.

3. Høy rente

Høyere priser, betyr høyere inflasjon. Norges Bank har et inflasjonsmål på 2,0 prosent.

I mars droppet Norges Bank et lenge varslet rentekutt, blant annet på grunn av overraskende høy inflasjon i februar. Det betyr at rentenivået fortsatt ligger på 4,5 prosent.

Norges Bank har selv åpnet for to rentekutt innen året er omme. Nordea tror ikke det blir noe rentekutt i det hele tatt, mens andre banker tror på rentekutt til høsten.

– En handelskrig gjør at det kan ta lengre tid å få inflasjonen ned til målet. Et resultat av det, er at det kan ta lengre tid med rentekutt, sier Midtgaard.

Høyere rentenivå gjør at de fleste nordmenn må betale mer for å bo, og det blir mindre penger i norske lommebøker.

4. Svekket norsk økonomi

Norge har lang tradisjon for å handle med andre land. I 2024 eksporterte Norge varer for over 1800 milliarder kroner, ifølge SSB.

– En handelskrig kan dempe veksten i den globale økonomien og i Norge, på grunn av vår lille, åpne økonomi, sier Midtgaard.

Hun tror likevel risikoen er mer dempet nå, fordi flere europeiske land, deriblant Tyskland, har varslet massive investeringer i blant annet forsvar i årene som kommer.

– Men utfallsrommet er stort, og det er mye usikkerhet.

Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) frykter at Norge kan komme i en «trippelskvis»: At Norge rammes av tollbarrierer fra USA, deretter mottiltak fra EU og til slutt av lavere vekst i verdensøkonomien.

I fredstid må vi tilbake til 1930-tallet for å se en like stor økning i tollsatsene, ifølge Ola Grytten.

– USA, Frankrike, Storbritannia. Alle økte tollmurene. Det hadde veldig negative konsekvenser, sier han.

5. Dyre biler

Trump innfører 25 prosent toll på biler.

– Det er økt toll fra alle kanter når det gjelder bilbransjen. Det kan påvirke sluttprisen, særlig på biler i USA, men også her hjemme, sier Midtgaard.

Biltollen vil slå hardt ut for bilmerker og land over hele verden, ifølge CNBC. Det kan få store konsekvenser for land som Tyskland og Slovakia, som begge produserer biler.

​I 2024 ble det importert omtrent 152.000 personbiler til Norge, til en verdi av 60 milliarder kroner, ifølge SSB.

6. Aksjemarkedet

Det amerikanske aksjemarkedet nådde et toppunkt for en måneds tid siden. Etterpå har det gått utforbakke, og den brede S&P 500-indeksen er ned nær 6 prosent de siste 30 dagene.

– Det er åpenbart at aksjemarkedene ikke liker usikkerhet, og at det kan påvirke inntjeningen til selskapene. Så dette er ikke positivt for aksjemarkedet, sier Midtgaard.

I etterhandelen på Wall Street er det kraftige bevegelser onsdag kveld:

  • Den brede S&P 500-indeksen faller 1,6 prosent, mens Nasdaq handles ned 2,5 prosent i etterhandelen.
  • Samtidig faller amerikanske statsrenter og oljeprisen sendes ned halvannen dollar til 73,4 dollar per fat.

Næringsminister Cecilie Myrseth sier til E24 at hun har stor forståelse for at folk er bekymret.

– Jeg har møtt mange i næringslivet som er det – og de vet hvor viktig det er å ha tilgang til markeder. Det handler om arbeidsplassene deres, sier hun.

Read Entire Article