Denne artikkelen er produsert og finansiert av Meteorologisk institutt - les mer.
Teknologien kan også bidra til å løse globale utfordringer innen klimaendringer.
En havrobot med værstasjon ombord har solpanel. Dermed kan den operere alene i månedsvis i ekstreme miljøer. (Foto: Offshore Sensing)
Forestill deg små roboter som seiler rundt på verdenshavene og samler inn data som kan forbedre alt fra værvarsler til klimamodeller.
Dette er nå i ferd med å skje gjennom et internasjonalt prosjekt kalt SUN Fleet, som nylig ble lansert med støtte fra UNESCO.
Kan seile på egen hånd i månedvis
SUN Fleet er en flåte av ubemannede overflatefartøyer. Disse skal plasseres strategisk i havområder over hele verden.
Forskerne bak har nylig presentert prosjektet i en vitenskapelig artikkel. Prosjektet er ledet av oseanograf Ruth Patterson, som har samlet forskere, myndigheter og næringsliv fra mer enn 40 land.
Fra Norge deltok blant andre seniorforsker på Meteorologisk institutt, Lars Robert Hole. Han har jobbet med den norske havroboten SailBuoy i flere prosjekter. Denne selvstyrte seilbøyen er utviklet av Offshore Sensing i Bergen.
Seilbøyen er omtrent to meter lang og har allerede vist sitt potensial gjennom prosjekter som måler vind, bølger, strøm, saltinnhold og havtemperatur.
– Hovedfordelen med disse havrobotene er at de bruker fornybar energi og kan operere i ekstreme miljøer i månedsvis uten behov for menneskelig innblanding, sier Hole.

Lars Robert Hole har deltatt fra Norge i prosjektet med havrobotene. (Foto: Silje Holte Storesund / MET)
Henter data fra steder som før var utilgjengelige
Havene dekker over 70 prosent av jordens overflate. Fram til nå har det vært store hull i data fra havområdene. Dette har gjort det vanskelig å lage nøyaktige værvarsler og klimamodeller.
Ved å bruke havroboter som SailBuoy, kan forskere nå få tilgang til data fra steder som tidligere var utilgjengelige, og integrere disse direkte i datamodeller.
– I en tid hvor kunstig intelligens og datadrevne modeller spiller en stadig større rolle, er gode observasjoner viktigere enn noensinne. Seilbøyen er utstyrt med solpanel og seilte allerede i 2018 fra USA til Norge. Den kan holde det gående i månedsvis på egen hånd, forklarer Hole.
Dette har ikke bare betydning for værvarslingen, men også for andre sektorer som landbruk, fiske, sjøtransport og mattrygghet.
– Bedre varsler kan for eksempel hjelpe bønder med å planlegge innhøstingen – og fiskere med å navigere trygt på havet, sier forskeren.
Trenger å sikre finansiering
Det er fortsatt mye som må på plass. Forskerne jobber nå med å utvikle standarder for hvordan dataene skal håndteres, samt å sikre finansiering for å holde prosjektet gående over tid.
SUN Fleet er bare ett av mange initiativer som viser hvordan teknologi og internasjonalt samarbeid kan bidra til å løse globale utfordringer.
– For oss som er vant til å sjekke værmeldingen på telefonen gjennom yr-appen, så betyr det at vi i framtiden vil få enda mer presise og pålitelige prognoser, sier Hole.
Referanse:
Ruth Patterson, Lars Robert Hole mfl.: Uncrewed surface vehicles in the Global Ocean Observing System: a new frontier for observing and monitoring at the air-sea interface. Frontiers in Marine Science, 2025. Doi.org/10.3389/fmars.2025.1523585