Slår alarm om politiske fanger i Russland: – Skremmende tall

1 week ago 6


 ALEXANDER KAZAKOV / AFP / NTBVladimir Putin styrer Russland med hard hånd. Han har vært Russlands sterke mann siden 31. desember 1999. Foto: ALEXANDER KAZAKOV / AFP / NTB

Antallet politiske fanger i Putins Russland har økt til minst 1300 siden Ukraina-krigen ble fullskala i februar 2022.

onsdag 25. september kl. 01:05

Det fremkommer i en ny rapport som ble lagt fram for FNs menneskerettighetsråd i Genève tirsdag.

– Det er skremmende tall. Og hvis vi legger sammen politiske og religiøse fanger, tror vi det kommer opp i flere tusen, sier Inna Sangadzhieva til VG.

Hun jobber for Helsingforskomiteen og var på plass da FNs spesialrapportør, bulgarske Mariana Katzarova, la fram rapporten tirsdag.

– Alle som er mot krigen, risikerer å bli fengslet, fortsetter Sangadzhieva.

 MARTIAL TREZZINI / EPA / NTBUtenfor FNs europeiske hovedkvarter var det demonstrasjoner rettet mot Putin og Russland. Foto: MARTIAL TREZZINI / EPA / NTB

Mens flere av de mest kjente politiske fangene i sommer ble løslatt i en storstilt fangeutveksling mellom Russland og Vesten, blir det stadig flere som dømmes til fengsel - ikke minst på grunn av en ny lov som ble innført i 2022 og som gjør det forbudt å «diskreditere de væpnede styrker».

– Statlig undertrykkelse har blitt verre i Russland siden invasjonen av Ukraina, uttalte FN-rapportøren ifølge Reuters.

– Landet styres nå av et statssponset system av frykt og straff, inkludert bruk av tortur, med fullstendig straffrihet, fortsatte Mariana Katzarova til FNs menneskerettighetsråd.

– De risikerer alt fra døden, som Navalnyj, eller at helsen deres blir fullstendig ødelagt, fortsatte hun og snakket om økt bruk av tortur og isolasjon.

 Evgenia Novozhenina / Reuters / NTBAleksej Navalnyj på en videoskjerm under en rettssak i 2022. Han ble funnet død i februar 2024. Enken mener Vladimir Putin er ansvarlig for hans død. Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters / NTB

Flere av de kjente, nå løslatte, politiske fangene som Vladimir Kara-Murza og Ilja Jasjin, var på plass i Genève.

– Det var godt å møte dem. Det som kommer frem i rapporten, er dessverre ikke uventet verken for dem eller meg, sier Inna Sangadzhieva.

– Jeg tror også det er mørketall her. Lokale myndigheter undertrykker journalister og medier, og det gjør at det er arrestasjoner og dommer i små byer som vi aldri får vite om. Informasjonen kommer rett og slett ikke fram, sier Sangadzhieva.

Bilde av – Alle som er mot krigen, risikerer å bli fengslet.– Alle som er mot krigen, risikerer å bli fengslet.

Inna Sangadzhieva, Helsingforskomiteen.

Flere av de løslatte fangene holdt følelsesladede innlegg da rapporten ble lagt fram tirsdag.

– La oss ikke glemme alle de som er igjen, som fortsatt må stå opp klokken fem om morgenen ... og gå rundt i en liten sirkel i snøen og bare stirre på en vegg hver dag, sa Vladimir Kara-Murza, som nå regnes som Russlands mest kjente opposisjonspolitiker etter at Aleksej Navalnyj døde i februar i år.

– Disse unge menneskene er ikke bare statistikk. De er Russlands fremtid, og vi må sørge for at fremtiden ikke blir tatt fra dem, sa 19 år gamle Kevin Lik, som også var en del av fangeutvekslingen.

Russlands stol i Genève var tom da rapporten ble lagt fram. FN-rapportøren sier at hun ikke har fått svar på sine forsøk med å kontakte russiske myndigheter. Nyhetsbyrået Reuters har ikke prøvd å innhente kommentar - uten å lykkes.

Read Entire Article