Skulesjokk i Skjåk og Lom: Vil legge ned Ap-lag

4 hours ago 4


 Line Møller / VGLOM: Heile nærmiljøet i Lom kjempar for å behalde vidaregåande-tilbodet. Den vidaregåande skulen ligg til høgre for Lom stavkyrkje. Foto: Line Møller / VG

Arbeidarparti-laga i Skjåk og Lom blir truleg lagt ned. Det skjer fordi Ap i Innlandet vil legge ned vidaregåande i Lom.

onsdag 16. oktober kl. 16:27

Kortversjonen

  • Arbeidarparti-laga i Skjåk og Lom står føre nedlegging grunna misnøye med at Ap i Innlandet vil legge ned det vidaregåande skuletilbodet i Lom.
  • Lokallagsleiar i Skjåk, Stig Banken, uttrykkjer frustrasjon over fylkeslaget i Ap, som han meiner bryt med lovnader om å prioritere nærskular.
  • Også i Lom Arbeidarparti vil ein legge ned partilaget, ifølgje den lokale leiaren Sigrun Garmo.
  • Ho meiner politikken som Innlandet Ap fører om skulenedleggingar - skadar Lom og Skjåk.

I rundt hundre år har Arbeidarpartiet hatt eit lokallag i Skjåk i Nord-Gudbrandsdal. I kveld er det høgst truleg slutt.

Misnøya med fylkeslaget i Ap er enorm etter forslaga om å legge ned vidaregåande i Lom og fleire andre skulestader i storfylket.

– På eit styremøte torsdag kveld blir det lagt ei sak på bordet med forslag om å legge ned lokallaget vårt i Skjåk, seier leiar i Skjåk Ap, Stig Erlend Banken (57) til VG.

– Tillitsvalde i laget vårt orkar ikkje å drive lokalpolitikk for eit parti som ikkje vil behalde nærskulen vår. Dette er veldig alvorleg for distriktet vårt, held Banken fram.

Om lag 50 personar frå bygda er medlemar i Ap-laget.

 PrivatAP-VETERAN: Stig Erlend Banken (57) er leiar i Skjåk Ap, og sit både i kommunestyre og formannskap for Arbeidarpartiet. Foto: Privat

Han tolkar stemninga i Ap-laget klart i retning av at det blir nedlagt.

– Klart det er trist at det skjer i ein kommune og eit distrikt der Ap har rike tradisjonar. Fleire har allereie meldt seg ut av partiet. Mange reagerer på at skulenedleggingane bryt med lovnader og uttalt politikk frå nettopp Ap om å satse på nærskulane, seier Banken.

Saka blir banka 23. oktober

Tidlegare onsdag vedtok hovudutvalet for utdanning i Innlandet eit forslag om ny skulestruktur som medfører nedlegging av dei seks skulane og skulestadene Lom, Dombås, Dokka, Skarnes, Flisa og Sønsterud.

Saka skal endeleg avgjerast i fylkestinget på Hamar onsdag 23. oktober.

Også i vertskommunen for vidaregåande i Skjåk sin nabokommune Lom, heng Ap-laget i ein særs tynn tråd.

 PrivatGIR SEG: Sigrun Garmo har vore medlem av Ap i 22 år. No trekker 58-åringen seg fra leiarvervet i Lom. Foto: Privat

– No blir Lom Arbeidarparti lagt ned. Vi hadde to utmeldingar så seint som i går, seier leiar i Lom, Sigrun Garmo (58), til VG.

Ho fortel at lokallaget hadde 30 medlemmar då prosessen starta, men no er det nede i 25.

– Det er mest ryddig av meg å vente til torsdag 24. oktober med å trekkje meg. Det er ingen som har signalisert at dei vil ta over leiarjobben. Vi har Bjørn Ola Aukrust som er nominert til stortingsvalet, men det vil ikkje vere aktivitet i Lom Ap.

– Eg kan ikkje stå for denne politikken og fronte eit parti. Veljarane ser ikkje forskjell på fylkesting og stortingsval, og eg kan ikkje fronte slike ting når det raserer bygda mi, seier Garmo, som er busett i Lom og arbeider som barneskulelærar i Sel kommune.

– Skjøna at dette var over

– Eg er vaksen og kan bestemme sjølv. Det tek 40 minutt med bil kvar veg, buss brukar mykje lengre tid, forklarer Garmo.

Ho omtalar saka som «veldig trist».

Hva tenker du?Kva tykkjer du om å legge ned vidaregåande skular?aEg er mot. Det er øydeleggande for distrikt og bygder.bEg støttar det. Bornekulla og elevtala er synkande mange stader.cEg er usikker. Det kjem an på heilskapen i skuletilbodet i regionen og fylket.

– Det er overkøyring. Hadde det vore ein skule der elevane ikkje ville gå og hadde søkt seg bort, så ville eg forstått det. Men dette er ein skule elevane vil gå på, seier ho og legg til:

– Eg har hatt eit håp om at dei ville sjå på høyringsinnspela, men i representantskapet søndag kveld skjøna eg at dette var over.

VG har kontakta partisekretær i Arbeidarpartiet sentralt, Kjersti Stenseng om saka. Ho kjem sjølv frå Nord-Gudbrandsdal, men har so langt ikkje respondert med noko utsegn om krisa i lokalpartia.

Read Entire Article