Dokument nr. 15:439 (2024-2025)
Innlevert: 20.11.2024
Sendt: 21.11.2024
Besvart: 25.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Spørsmål
Helge André Njåstad (FrP): Korleis vil statsråden styrke ofras sin situasjon når den dømte skal ha permisjonar frå fengsel?
Begrunnelse
Det vises til sak i NRK fra 20.11 med tittelen "han forset å herje med meg frå fengselet" som handler om eit offer sitt ynskje om trygghet i anledning permisjon frå fengsel frå ein forvaringsdømt. Det er lett å forstå dette ynskjet. Det som derimot ikkje er så lett å skjønne er kvifor ein på permisjon vel å anke beslutningen om besøksforbud inn til alle innstansar. Bare denne anken er egna til å skape usikkerhet og utrykkleikhet for offeret etter mitt syn. Eg forventar ikkje at justisministeren verken kan eller vil gå inn i enkeltsak, men problemstillinga som dette reiser er likevel interessant politisk. I saka seier Aldri Aleine at dei vil ha livslangt kontaktforbod når nokon blir dømt for vald i nære relasjoner som i dette tilfellet.
Svar
Emilie Mehl: Jeg viser til mitt svar på spørsmål 309 (2024–2025) fra representanten Mari Holm Lønseth, som lyder:
«Straffegjennomføringsloven har bestemmelser om varsling, blant annet tidspunkt for permisjon og løslatelse, dersom det er «av betydning» for fornærmede eller dennes etterlatte.
De senere årene har det vært et økt fokus på ivaretagelse av hensynet til ofre for kriminalitet. Stortinget ba i anmodningsvedtak 582, jf. Innst. 311 S (2021–2022) regjeringen om å «gjennomføre et regelverksarbeid om varsling fra kriminalomsorgen, der hensynet til fornærmede og etterlatte vektlegges sterkere enn det som ligger i dagens regler.»
Justis- og beredskapsdepartementet arbeider med et høringsnotat for å følge opp vedtaket. Det vises til omtalen i Meld. St. 4 (2024-2025).»
Ved permisjon eller straffavbrudd under straffegjennomføring i fengsel følger det av straffegjennomføringsloven § 36 annet ledd at kriminalomsorgen skal fastsette særlige vilkår dersom det fremstår som nødvendig for en sikkerhetsmessig forsvarlig gjennomføring av permisjonen eller straffavbruddet. Det kan blant annet bestemmes at innsatte skal overholde bestemmelser om oppholdssted og unnlate å ha samkvem med bestemte personer.
I tillegg nevner jeg at straffeloven § 58 annet ledd gir adgang til å ilegge kontaktforbud etter straffeloven § 57 på ubestemt tid når særlige grunner tilsier det. Det er opp til påtalemyndigheten å begjære dette hvis det er grunn til det i den enkelte sak.