Dokument nr. 15:600 (2024-2025)
Innlevert: 06.12.2024
Sendt: 06.12.2024
Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren
Besvart: 12.12.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl
Spørsmål
Grunde Almeland (V): Har regjeringen startet et utredningsarbeid om forbrukerlovgivning for leie av ting?
Begrunnelse
I forliket mellom SV og Ap/SP vedrørende revidert budsjett 2024 står det i punkt 13 at: «Stortinget ber regjeringen utrede og komme tilbake til Stortinget i løpet av vårsesjonen 2026 med forslag om en forbrukerlovgivning for leie av ting, for å sikre et heldekkende forbrukervern for leie, leasing og delingstjenester». Dette er et viktig initiativ av stor betydning for forbrukervernet i Norge.
For leie av ting, inkludert leasing og delingstjenester, finnes det i dag ingen vernelov som sikrer alle forbrukere like rettigheter. Når en forbruker skal leie en drill, kjole eller en bil er det hver enkelt leieavtale som bestemmer forbrukernes rettigheter. Næringsdrivende kan dermed utforme avtaler og vilkår slik de selv måtte ønske. Dette åpner for forbrukersårbarhet der en forbruker er avhengig av å ha inngående kjennskap til avtaleretten, En forbruker er sjelden bevisst på avtalen så lenge avtaleforholdet avvikles på normal måte. Det er når noe avvikende skjer at avtalen vil være avgjørende for hva som skjer mellom partene. Forbrukerrådet har gjort flere undersøkelser som viser at forbruker i de aller fleste tilfeller, om det så gjelder leie av klær, sportsutstyr, verktøy eller tilhengere, mangler grunnleggende rettigheter. Flere av avtalene hadde fullstendig ansvarsfraskrivelse for utleier. Det betyr at dersom forbrukere leier noe som går i stykker, risikerer de å verken få et erstatningsprodukt eller pengene tilbake. Hele risikoen ligger med andre ord på forbrukeren. Konsekvensen er at leiemarkedet blir både uforutsigbart og utrygt.Vi trenger en vernelov for leie av ting på samme måte som vi har en egen lov for kjøp av ting. Forbrukerkjøpsloven er en vernelov alle næringsdrivende må forholde seg til når de har forbrukere som kunder. Det er ikke tillatt å avtale dårligere vilkår enn det loven krever.
I møte med store klima- og miljøutfordringer er vi avhengige av at vi har et utleiemarked med grunnleggende forbrukervern. Skal vi lykkes med et grønt skifte og oppnå en mer sirkulær økonomi, vil det være bra om flere forbrukere gå fra å eie til å leie. Skal vi komme dit må det bli like trygt å leie et produkt som å kjøpe det.
Svar
Emilie Mehl: Jeg kan bekrefte at departementet er godt i gang med et høringsnotat om en ny lov om leie av ting i forbrukerforhold.