Dokument nr. 15:1088 (2024-2025)
Innlevert: 04.02.2025
Sendt: 05.02.2025
Besvart: 10.02.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen
Spørsmål
Erlend Wiborg (FrP): Fremskrittspartiet ønsker som kjent asylmottak i trygge tredjeland for å kunne få kontroll over asylinnvandringen, hindre personer som kommer pga. velferdsgodene i Norge og samtidig kunne reelle mennesker på flukt. Ap har tidligere uttalt at denne modellen er "useriøs" og uaktuell, mens andre i Ap har uttalt "Vi vurderer også mulighet for asylbehandling i tredjeland".
Kan statsråden forklare hva som er Arbeiderpartiet og regjeringens politikk, og hva regjeringen faktisk har gjort og vil gjøre for å oppfylle dette?
Svar
Astri Aas-Hansen: Fremskrittspartiet ønsker som kjent asylmottak i trygge tredjeland for å kunne få kontroll over asylinnvandringen, hindre personer som kommer pga. velferdsgodene i Norge og samtidig kunne reelle mennesker på flukt. Ap har tidligere uttalt at denne modellen er "useriøs" og uaktuell, mens andre i Ap har uttalt "Vi vurderer også mulighet for asylbehandling i tredjeland". Kan statsråden forklare hva som er Arbeiderpartiet og regjeringens politikk, og hva regjeringen faktisk har gjort og vil gjøre for å oppfylle dette?
Svar:
Jeg stiller meg bak linja som Arbeiderparti har stått for over flere år: Vi er åpne for å se på blant annet retursentre i tredjeland, under forutsetning at det skjer gjennom et felleseuropeisk initiativ, i tråd med folkeretten. I motsetning til Fremskrittspartiet, mener Arbeiderpartiet at løsningen på irregulær migrasjon må bygge på samarbeid.
Både irregulær migrasjon og misbruk av asylinstituttet er utfordringer som regjeringen vil håndtere gjennom en effektiv utlendingsforvaltning, styrket returarbeid og ved samarbeid med europeiske og globale partnere om nye løsninger og tiltak.
Retten til å søke asyl og beskyttelse fra forfølgelse følger av internasjonale konvensjoner. Kun personer som har et beskyttelsesbehov skal få asyl i Norge. En kontrollert og bærekraftig innvandring til Norge er avhengig av et styrket samarbeid med europeiske og globale partnere. Vi tar en aktiv rolle i det europeiske migrasjonssamarbeidet for å sikre en mer bærekraftig innvandring til Schengen-området.
I mange europeiske land pågår det diskusjoner om nye og innovative løsninger på migrasjonsfeltet, som asylsøknadsbehandling og retursentre i tredjeland.For å bidra i diskusjonen og ev. kunne ta del i nye løsninger, skal Norge ta aktivt del i de europeiske diskusjonene. Det er mange rettslige og praktiske spørsmål som må utredes og diskuteres videre. Derfor er det viktig at Norge deltar i de fora der innovative løsninger diskuteres.
Det pågår diskusjoner i EU om å kunne henvise utlendinger som har søkt om internasjonal beskyttelse til et trygt tredjeland de ikke har en tilknytning til, framfor at søknaden behandles i EU. Dette er noe Norge allerede har gjort over lengre tid, i de tilfeller der utlendingen har kommet til Norge via dette landet.