Dokument nr. 15:2748 (2024-2025)
Innlevert: 30.06.2025
Sendt: 01.07.2025
Besvart: 04.07.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Ser statsråden at straffen kanskje kunne tatt litt mer hensyn i forbindelsen med innføringen av Brexit-regelverket?

Begrunnelse

I forbindelse med Storbritannias uttreden av EU ble det innført nye regler for britiske borgere med opphold i Norge. Disse måtte, innen en gitt frist, søke om opphold etter det nye Brexit-regelverket. Viser til saken i Telemarksavisa datert 14.06.25 som omhandler Julie som har blitt utvist fra Norge i fem år.

Jeg er blitt kjent med en sak der en britisk kvinne, som gjennom flere år har vært samboer med en norsk statsborger, ble utvist med fem års innreiseforbud til Schengen. Hun hadde tidligere hatt BankID, fastlege, og fikk innkalling til å stemme i lokalvalget.
Høsten 2023, reiste hun tilbake til Australia i fire uker i forbindelse med dødsfallet til hennes far. I passkontrollen tilbake i Norge, fikk hun beskjed om å søke «brexit-card». Søknaden førte til avslag fra UDI om oppholdstillatelse. Avslaget gikk på manglende tilknytning til Norge, til tross for å ha en samboer her gjennom seks år. Resultatet av saken er at personen ble utvist av Norge i fem år. Utvisningen gjelder også hele Schengen.

Det er forståelig at regelbrudd må få konsekvenser, men det bør samtidig være mulig å skille mellom bevisste lovbrudd og feil begått i god tro – særlig når det er snakk om nye regler, og at man dessverre ikke hadde fått med seg dette, personen har heller ikke gjort noe galt tidligere og har ingen tidligere advarsler om at hun/de hadde gjort noe galt.

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Spørsmålet fra representant Bård Hoksrud gjelder den konkrete vurderingen i en enkeltsak som ligger til behandling hos Utlendingsnemnda (UNE).

Stortinget etablerte UNE som uavhengig klageorgan for utlendingssaker med virkning fra 1. januar 2001. Det er fastsatt uttrykkelig i utlendingsloven § 76, at departementet ikke kan instruere om avgjørelsen i enkeltsaker og at UNE heller ikke kan gis generelle instrukser om lovtolkning eller skjønnsutøvelse.

Det følger av dette at det ville være i strid med det Stortinget selv har fastsatt, dersom jeg som statsråd skulle gripe inn i en enkeltsak ved å kommentere den konkrete vurderingen.