Dokument nr. 15:1016 (2024-2025)
Innlevert: 31.01.2025
Sendt: 31.01.2025
Besvart: 11.02.2025 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): Lokalbefolkningen på Svalbard melder om at det den siste tiden har vært mangel på ferskvarer i butikkhyllene. Begrunnelsen som oppgis i butikken er denne: "Grunnet ny fly- og fraktsituasjon vil vi være manglende på kortidsholdbare varer i lengre perioder mellom leveransedager."
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at befolkningen på Svalbard har tilgang til nødvendige dagligvarer, og at flyoperatører prioriterer matvarer og andre livsnødvendige varer fremfor mindre tidskritisk pakkepost på rutefly?

Begrunnelse

31. mai 2024 informerte Posten Bring AS om at ordningen med postfly skulle opphøre med virkning fra og med 1. januar 2025.

  I behandlingen av Meld St. 26 (2023-2024) understreket en samlet komite at flyfraktkapasitet er svært viktig både for frakt av ferskvarer, medisiner og reservedeler til beredskapsfartøy og kjøretøy. Der viste komiteen blant annet til statsrådens svar på spørsmål om meldingen, der det uttales at Posten Bring AS «… skal ivareta blant ansvar hensynet til statens mål som eier. Det vises i den forbindelse til regjeringens overordnede mål for Svalbard om «opprettholdelse av norske samfunn på øygruppen».

  En samlet komite ba regjeringen sørge for at flyfraktkapasitet mellom fastlandet og Svalbard opprettholdes inntil en permanent løsning er på plass. Det ble i tillegg vedtatt å øke bevilgningen til Longyearbyen lokalstyre med 15 millioner kroner i nysalderingen, for å sette dem i stand til å tilrettelegge for transport av varer mellom Svalbard og fastlandet i 2025.

Med nedleggelse av Postflyet, blir kapasiteten på flyfrakt med rutefly begrenset. Da er det naturlig å legge til grunn at samfunnskritiske varer prioriteres fremfor pakkepost med rutefly. Vi er kjent med at det i den senere tiden har vært tomme ferskvarehyller i dagligvarebutikken på Svalbard. Ut fra vår informasjon skyldes dette til dels dårlig vær, og kansellerte flyavganger, men også at fraktvolum som er solgt og følgelig båndlagt fylles med postpakker. Konsekvensen av dette er at de første ukene i året er kommet opp en stor menge postpakker i stedet for ferskvarer.

I en situasjon med begrensninger i fraktvolumet bør nødvendige varer som mat prioriteres med fly.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Spørsmålet er stilet til min forgjenger, men jeg besvarer representantens spørsmål i egenskap av å være Justis- og beredskapsminister.
Representanten ber om svar på hva justis- og beredskapsministeren vil gjøre for å sikre at befolkningen på Svalbard har tilgang til nødvendige dagligvarer. Jeg viser her til at et samlet Storting sluttet opp om en anmodning om å be regjeringen «sørge for at flyfraktkapasitet mellom fastlandet og Svalbard opprettholdes inntil en permanent løsning er på plass», i forbindelse med behandlingen av Meld. St 26 (2023-2024) Svalbard i november 2024.
Regjeringen foreslo i nysalderingen av 2024-budsjettet å øke bevilgningen til Longyearbyen lokalstyre med 15 mill. kroner, til støtte for å opprettholde flyfraktkapasitet mellom Svalbard og fastlandet i 2025, inntil de lokale aktørene har kommet frem til en langsiktig løsning. Midlene er foreslått- og senere bevilget til Longyearbyen lokalstyre. Den økte bevilgningen ble foreslått som et ekstraordinært omstillingstilskudd.
I sin behandling av nysalderingen viste Stortinget til at Longyearbyen lokalstyre ba om mulighet for fleksibel bruk av midlene slik at det blir den til enhver tid beste logistikkløsningen som sikres, og at løsningen ikke utelukker bruk av andre transportmidler enn fraktfly. Stortinget støttet en fleksibel bruk av midlene der det også kan brukes kombinasjoner av båt og fly. Stortinget bevilget 15 mill. kroner til Longyearbyen lokalstyre etter regjeringens forslag.
Longyearbyen lokalstyre er tildelt midlene etter kriteriene omtalt over, iht. Stortingets innstilling. Longyearbyen lokalstyre velger selv løsning eller kombinasjon av løsninger for å gjennomføre transporten i praksis, innenfor disse kriteriene. Longyearbyen er avhengig av å få tilbrakt nesten alt som skal benyttes på Svalbard, herunder matvarer. Tilstrekkelig transportkapasitet til øygruppen er i den sammenheng viktig. Lokalstyret håndterer utfordringene med fraktkapasitet til Longyearbyen på både kort og lengre sikt. Lokalstyret viser til at man allerede har gjennomført ekstraordinær flyfrakt til Svalbard i 2025, og at man samtidig jobber langsiktig for å etablere en mer forutsigbar plan med nok kapasitet for frakt til Longyearbyen, på noe sikt.