Dokument nr. 15:316 (2024-2025)
Innlevert: 05.11.2024
Sendt: 06.11.2024
Besvart: 12.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Birgit Oline Kjerstad (SV)

Spørsmål

Birgit Oline Kjerstad (SV): Meiner statsråden at utlendingar sin rettstryggleik er ivareteken når det vert gjennomført identitetsavklarande intervju på norsk jord utført representantar frå andre land utan at advokat, tolk eller Norsk politi er til stades, og vil justisministeren gjere greie for Stortinget korleis departementet fylgjer opp Tilsynsrådet for Trandum sine tydelege tilbakemeldingar om et det som skjer er ulovleg praksis?

Begrunnelse

Det er mange som som siste tida har teke kontakt og er urolege for rettstryggeiken til internerte ved Trandum i samband med tvangsreturar av asylsøkjarar mellom anna til Etiopia og Irak. Dei internerte er personar som har vore ureturnerbare på grunn av uklar identitet. Fleire har levd det meste av livet i Noreg. 1 nov.2024 er ei av sakene omtala i Vårt Land, ei sak om ei eldre kvinne med barn og barnebarn i Noreg. I Klassekampen 28 august i år er Tvangsreturane til Etiopia og Tilsynsrådet for Trandum sin krasse kritikk av det å gi andre land høve til å intervjue dei internerte utan advokat, tolk eller Norsk politi til stades omtala. I brev til PU 21.oktober 2024 gjentek og skjerpar Tilsynsrådet, som har omfattande juridisk kompetanse, kritikken, og skriv mellom anna:
«Korrespondansen bekrefter at de internerte på utlendingsinternatet pålegges samtaler med utenlandske delegasjer for å gjennomføre ID-avklaring/verifisering, uten at norsk politi, tolk eller advokat er til stede. Tilsynsrådet anser praksisen som problematisk og ulovlig».…
«I PUs brev er det angitt at det fra deres side er ønskelig å være til stede under samtalene, men at det er en del land som ikke ønsker dette, noe «politiet må forholde seg til all den tid samtalen skjer som ledd i utenlandske myndigheters vurdering av utstedelse av reisedokument»…… Uttalelsen er oppsiktsvekkende ettersom den viser at norsk politi på norsk institusjon, som også inneholder frihetsberøvelse, anser seg overlatt til hva utenlandske myndigheter måtte «ønske». Det er lite sannsynlig at de skriftlige avtalene inneholder forutsetninger om at norsk politi ikke skal være til stede under avhørene…
Det er ikke grunnlag for PUs lovtolkning. Trandum er ingen «utenriksstasjon». Forarbeidene som PU viser til underbygger ikke at den aktuelle bestemmelsen kan benyttes analogisk. PU har heller ikke svart på om lovtolkningen som er påberopt har kommet tidligere til skriftlig uttrykk, før rådets henvendelser. Rådet legger til grunn at dette må besvares avkreftende…….
De internertes rettssikkerhet er tilnærmet ikke-eksisterende under de aktuelle samtalene. Som nevnt er norsk politi fraværende etter ønske fra den fremmede makt, og det er heller ikke gitt rett til advokat eller tolk. Det foreligger heller ikke tilstrekkelig notoritet om hva som er blitt sagt under samtalene.
«Tilsynsrådet ber om at Politidirektoratet besørger at den aktuelle praksisen opphører. Rådet ber også at POD avklarer nærmere i hvor mange år praksisen har funnet sted.»

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Jeg er gjennom medieomtale og henvendelser til departementet i den forbindelse kjent med at det har vært dialog mellom Politiets utlendingsenhet og Tilsynsrådet om praksis knyttet til utenlandske delegasjoners kontakt med internerte på Politiets utlendingsinternat i forbindelse med avklaring av identitet. Det fremgår av omtalen at utlendingsenheten og Tilsynsrådet er uenige om hvorvidt praksisen er i strid med regelverket. Departementet er ikke kjent med sakens fulle faktum eller de juridiske vurderinger som er foretatt.

Som det fremgår av begrunnelsen for spørsmålet har Tilsynsrådet nå henvendt seg til Politidirektoratet, som er nærmest overordnet organ for PU, om den aktuelle praksisen.
Henvendelsen er til behandling i direktoratet. Det er derfor ikke naturlig å vurdere eller ta stilling til ev. oppfølging av saken fra departementets side på nåværende tidspunkt.