Skolestriden i Innlandet avgjort: Legger ned skolene

1 month ago 8


To videregående skoler og fire skolesteder blir nedlagt i Innlandet.

 Morten Normann / NTB Foto: Morten Normann / NTB
onsdag 23. oktober kl. 12:55

Debatten har rast de siste ukene, etter at to videregående skoler og fire skolesteder ble foreslått nedlagt.

Etter over tre timer med debatt onsdag, avgjorde de 57 repsentantene i Innlandet fylkesting spørsmålet. Flertallet har bestemt at disse skolene og skolestedene legges ned:

  • Dokka (223 elever) i Nordre Land
  • Skarnes (186 elever) ved Kongsvinger
  • Skolestedet Flisa (117 elever) i Solør
  • Skolestedet Sønsterud (49 elever) i Solør
  • Skolestedet Lom (96 elever) i Nord-Gudbrandsdal
  • Skolestedet Dombås (32 elever) i Nord-Gudbrandsdal

Tilbudet ved Sønsterud foreslås flyttet til Våler videregående i Solør. En lang rekke utdanningstilbud over hele fylket foreslås avviklet eller flyttet.

Elever og lærere fulgte debatten i fylkesmøte:

Nedleggelsene og endringene vil over en tiårs periode kunne gi innsparinger på over 800 millioner kroner. Men mange hundre elever får lengre reisevei.

Fylkestinget i Innlandet
Arbeiderpartiet18
Senterpartiet11
Høyre10
Fremskrittspartiet5
SV3
Pensjonistpartiet2
Rødt2
Venstre2
MDG2
Industri- og næringspartiet2
Kristelig Folkeparti1

– Dette er bare sørgelig, og ødelegger for generasjoner fremover. Innlandet Arbeiderparti og Høyre forbedrer ikke skolen, de fjerner den helt for mange elever. Ungdom tvinges til å flytte når de er 15-16 eller bruke opptil fire timer i buss hver dag. Det ødelegger for fritidstilbud, frivillighet og næringslivet. Store og små bedrifter mister mye av grunnlaget for virksomheten sin, noe streikene i går viste med all tydelighet, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en e-post til VG etter vedtaket er fattet.

 EMMA BØ / VGFoto: EMMA BØ / VG

Forrige uke kritiserte Mehl fylkesordføreren Thomas Breen (Ap) i Innlandet for å ha «prostituert seg» i saken om skolenedleggelser.

– Det hadde vært flertall i fylkestinget for å beholde skolene hvis Arbeiderpartiet i Innlandet hadde stått ved det de sa før valget. Når de går mot sitt eget program for å sentralisere sammen med Høyre, er det trist for folkestyret, sier hun.

Fylkesutvalget i Innlandet vedtok fredag innstillingen, med åtte mot sju stemmer. Ap, Høyre og MDG stemte for. Ap og Høyre har flertall i fylkestinget.

Bilde av Thomas BreenThomas Breen

Fylkesordfører (Ap) Innlandet

Bakgrunnen for innsparingsforslaget er nedgang i ungdomskullene:

De videregående skolene i Innlandet har nærmere 3500 færre elever i dag enn i 2013 og ventes å få ytterligere 3000 færre frem til 2038.

Ved de 23 fylkeskommunale videregående skolene i Innlandet var det i forrige skoleår 11.500 elever. 1900 skoleplasser sto ledige.

Elevnedgangen medfører at det statlige rammetilskuddet reduseres. Siden 2020 er tilskuddet til videregående opplæring i Innlandet redusert med 128 millioner kroner.

Hvis ikke skole- og tilbudsstrukturen endres, vil alle videregående skoler i Innlandet få dårligere økonomi og strammere rammer, påpeker fylkeskommunedirektøren.

Ny struktur i videregående opplæring skal sikre stabile utdanningstilbud med høy faglig kvalitet, heter det i innstillingen til fylkestinget.

– Elevtall og folketall går ned i Innlandet

En av dem som sa han vil stemme for endringene i skolestruktur, er Tom Tvedt (Ap). Han er også leder for Norsk Forbund for Utvklingshemmede (NFU).

– Jeg sitter i posisjon, og er en del av dette flertallet.

Bilde av Tom Tvedt (Ap)Tom Tvedt (Ap)

Fylkesrepresentant i Innlandet for Ap, som bor i Nord-Fron kommune. Tvedt har tidligere vært ordfører i Randaberg og idrettspresident. Nå er han leder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

På spørsmål om skoletilbud for elever med funksjonsnedsettelse som nå mister sin nærskole, svarer han at fylkestinget har et ansvar for at alle elever får et tilbud om videregående opplæring:

– Enten de er funksjonsfriske eller funksjonshemmede. Det ansvaret må vi sørge for at vi tar. Det er mange som får en annen skolegang enn de tidligere har regnet med. Men alle har rett til et videregående opplæringstilbud.

– Hva tenker du om omdømmet til Ap hvis disse seks skolene og skolestedene blir nedlagt?

– Vi har en situasjon der elevtall og folketall går ned i Innlandet. Da tar vi ansvar for det. Så mye støy som vi har sett i denne saken er selvsagt alvorlig for partiet. Men vår intensjon er uansett å innrette et godt videregående-tilbud for fremtidens elever i hele fylket.

Avviklingen og endringene skal tre i kraft fra skoleåret 2025–2026.

Blant dem som har engasjert seg sterkt mot skolenedleggelser, er Tom Stræte Lagergren (33), også kjent som musikkprodusenten Matoma:

Read Entire Article