Kortversjonen
* Medlemsraset i Ap fortsetter etter skolenedleggelsene.
* Fem av Aps syv representanter i kommunestyret i Nordre Land melder seg ut.
* Også Høyre-medlemmer melder seg ut i protest mot eget parti.
* En tredjedel av Aps medlemmer i Nordre Land har forlatt partiet.
I kommunen hvor Ap for få år siden hadde rent flertall, har nå 36 medlemmer, mer enn en tredjedel av hele medlemsmassen, meldt seg ut i protest.
Onsdag vedtok Fylkestinget i Innlandet å legge ned Dokka videregående skole, som ligger i Nordre Land.
Også Høyre straffes for å ha vært med på nedleggelsen. Begge Høyres representanter i kommunestyret melder seg ut i protest.
Nå blir de syv utmeldte medlemmene fra Ap og Høyre i stedet uavhengige representanter.
Det var Oppland Arbeiderblad som først meldte om masseutmeldelsen fra Arbeiderpartiet i Nordre Land.
– Dramatisk
– Det er en veldig dramatisk situasjon, men jeg er ikke overrasket. Jeg er svært skuffet over den måten fylkespartiet har håndtert skolesaken, sier Liv Solveig Alfstad til VG.
Hun er tidligere partileder i lokallaget i Nordre Land, og ordfører for Arbeiderpartiet i tre perioder.
Denne uken meldte hun seg ut av partiet, med tungt hjerte, etter vedtaket om å legge ned Dokka vgs., i tillegg til fem andre skolesteder i fylket.
En tredjedel av medlemmene i lokallaget i Nordre Land har gjort det samme. Ifølge Oppland Arbeiderblad hadde 36 av 106 meldt seg ut torsdag kveld. VG har ikke fått kontakt med den lokale partilederen, Stian Olstad, som har valgt å forbli i partiet.
– Vi er mange i partiet som ikke kjenner oss igjen i måten vi blir møtt på. Jeg ser ikke lenger noen fremtid for meg i partiet, så skuffet er jeg, sier Alfstad.
VG har forelagt kritikken for fylkesordfører i Innlandet, Thomas Breen (Ap). Han ønsker ikke å kommentere.
Sinne og skuffelse
Nordre Land har vært en av de mest solide Ap-bastionene i landet. Partiet hadde ordførervervet sammenhengende fra 1946 til 2015. I Alfstads siste periode som ordfører, frem til 2015, hadde Ap rent flertall, med 52,8 prosent.
– Folk er sinte fordi vi har opplevd brutte valgløfter, det sto i fylkespartiprogrammet at de ønsket å opprettholde en desentralisert skolestruktur. Dette vedtaket rammer de svakeste elevene, men også hele distriktet vårt. Det er svært skuffende, sier Alfstad.
Med utmeldelsene fra Høyres to representanter, er syv av til sammen 24 kommunestyrerepresentanter nå uavhengige.
Lom
I Lom har de fleste medlemmene allerede meldt seg ut av Aps lokallag.
– Det var bare syv stykker igjen da jeg meldte meg selv ut onsdag kveld. Nå har jeg ikke tilgang til medlemsportalen lenger, så jeg vet ikke om det er noen igjen, sier Sigrun Garmo til VG.
Nå er det store sjanser for at Aps lokallag i Lom blir nedlagt.
– Å melde seg ut er dessverre den eneste måten å vise partiet at det ikke går an å drive en slik politikk.
Etter vedtaket i Fylkestinget onsdag, var Garmo med og møtte ungdommene som hadde vært på Hamar for å kjempe for skolen sin.
– Det var tøft å møte dem. De sa de aldri skulle stemme Ap. Det samme sier mange voksne, en av dem som sa det til meg har vært medlem i 54 år. Men vi er jo så få, det betyr sikkert ikke noe for ledelsen i partiet, sier Garmo.
I nabokommunen Vågå har det hittil vært rundt 10 utmeldelser, men flere ventes, opplyser Imbert Kleiven i Vågå Ap.
Åsnes
I Åsnes har åtte medlemmer hittil meldt seg ut av Arbeiderpartiet, men lokallagsleder Anne-Lena Brustad forventer at det blir flere.
To skolesteder i kommunen blir nedlagt, Sønsterud og Flisa. Begge er avdelinger under Solør vgs.
– I Åsnes sliter vi med at unge faller utenfor. Derfor har vi vært veldig opptatt av å forebygge utenforskap. Med dette vedtaket er vi redde for at flere vil falle utenfor, sier Berntsen.
– Mange føler avmakt nå fordi de ikke blir hørt. Det er en krevende sak for oss.
Selv har hun lang fartstid innen Ap, og har representert partiet i kommunestyret i tre forskjellige kommuner.
Melde seg ut av partiet har hun imidlertid ikke planer om.
– Jeg er sosialdemokrat, og mener som min kollega i nabokommunen Sør-Odal sa til VG, at det er ikke vi på grasrota som har forlatt partiet. Skal noen melde seg ut, burde det være helt andre enn oss.
Sør-Odal
I nabokommunen hvor Skarnes vgs. blir nedlagt, har Ap-leder Thomas Monsen foreløpig ikke oversikt over antall utmeldelser, men forventer at det vil skje.
– Det bør bli et stort engasjement i Arbeiderpartiet sentralt etter dette, og det håper jeg ledelsen nå begynner å skjønne – på overtid, riktignok. Hvis Ap mister evnen til å forene by og land, så har vi tapt, sier Monsen.
Dovre
Det eneste lokallaget som ikke tynges av utmeldelser er Dovre. Der har de lenge vært klar over at det bar mot nedleggelse for skolen på Dombås, en avdeling under Nord-Gudbrandsdal vgs. på Otta.
– Ja, vi har vært forberedt lenge på at skolen ikke ville bli videreført. Det var for få søkere, sier Jo Halgunset, Ap-leder i Dovre, den nordligste kommunen i Innlandet.
– Folk synes det er trist, men for oss var det viktigste at den videregående skolen på Otta ble berget. Det er tross alt i kjøreavstand for oss, sier Halgunset.