Tiden er overmoden for å forby reklame for usunn mat og drikke rettet mot barn. Regjeringen har foreslått et forbud mot slik markedsføring rettet mot barn under 18 år. Dette støtter vi, helhjertet.
Fagsjef Tone P. Torgersen
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross
Kreftforeningen
Direktør Inger Lise Blyverket
Forbrukerrådet
Generalsekretær Maria Greenberg Bergheim
UNICEF Norge
Leder Marius Sjølyst
Press – Redd Barna Ungdom
Generalsekretær Heming Olsen-Bergem
Tannlegeforeningen
Leder Arnt Steffensen
Kost- og ernæringsforbundet
Ingrid Kleiva Møller, seniorrådgiver
Framtiden i våre hender
Daglig leder Eivind Løvdal
Geitmyra matkultursenter for barn
Daglig leder Bente Josefsen
Frisk uten sukker
Tine Sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
Forslaget har blitt møtt med kritikk og bekymring, blant annet fra Høyres Nikolai Astrup i E24. Det er det ingen grunn til, og vi oppfordrer heller til å se på hvilke muligheter forslaget gir.
For de er mange: Dette tiltaket vil gi barn og unge en enda bedre start i livet, med sunne vaner som kan vare livet ut – uten at det svekker noens valgfrihet.
«Du tenker mer på den sjokoladen»
Reklame for usunne produkter virker, spesielt på barn og unge. De har ikke samme evne og mulighet som voksne til å regulere sine impulser og ønsker, og føler ofte press om å passe inn og være som alle andre.
Forskning bekrefter dette: Barn og unge som utsettes for reklame for usunn mat og drikke spiser mer av det.
Dette er grunnen til at WHO anbefaler et forbud mot markedsføring av usunne mat- og drikkevarer til barn under 18 år. Det samme gjorde et regjeringsnedsatt ekspertutvalg i fjor. Med andre ord er ekspertene enige om at tiltaket har flere fordeler enn ulemper.
Les også
Ut mot reklameforbud: – Dustete forslag
Tidligere i høst fortalte unge hvordan reklame i sosiale medier påvirker dem, i fokusgrupper i regi av Kreftforeningen:
- “Får du en reklame flere og flere ganger, så vil det etter hvert feste seg. Neste gang du går på butikken, tenker du mer på den sjokoladen.” (Gutt, 15–17 år)
- “Det er mye sjokolade på tilbud. Da blir det: Åj, her kan jeg spare penger!” (Jente, 15–17 år)
Disse uttalelsene illustrerer godt hvor effektivt markedsføring er på barn og unge.
De seriøse retter ikke reklame mot barn
Kritikerne, blant andre Astrup, hevder at forbudet vil være skadelig for norsk næringsliv. Men seriøse aktører i matbransjen har lenge sagt at de ikke ønsker å markedsføre usunne produkter til barn.
Faktisk har næringen selv gjennom Matvarebransjens faglige utvalg (MFU), i ti år hatt ansvar for å regulere sin egen reklame for usunn mat og drikke rettet mot barn. For de aller fleste bedrifter er dette dermed “business as usual”, noe også sjokoladeprodusenten Hval bekrefter til E24.
Problemet har bare vært at useriøse aktører ikke har forholdt seg til denne selvreguleringen.
Bortsett fra aldersgrensen, er reglene som nå foreslås de samme som bransjen allerede har fulgt, men med den viktige styrken at de som nå foreslås regulert i lov. Det gir myndighetene en mulighet til å overvåke og sanksjonere brudd. Dette har ikke bransjen hatt, og det har ført til at det i praksis har vært fritt fram for useriøse aktører å fortsette å pushe reklame på barna våre.
Når regjeringen nå foreslår å utvide aldersgrensen til 18 år og gå fra selvregulering til forbud, er dette et grep som gjør ordningen bedre og mer effektiv.
Les også
Voldsom vekst i grensehandel – opp 28 prosent i tredje kvartal
Forbyr ikke salg av produkter
Om det var uklart: Forslaget handler ikke om å forby salg av noen produkter. Man vil fortsatt kunne kjøpe brus, sjokolade og snacks som før. Det handler om å skjerme barn og unge fra reklamepresset.
I dag finnes det knapt noen steder unge kan slippe unna påvirkning fra reklame. I sosiale medier møter de enorme mengder av det, fra kjente influensere de ser opp til og stoler på, til kampanjer og «deals»
Som en gutt under 18 år så tydelig sa det:
“Når du ser en reklame fra en influencer, forbinder du den reklamen med en person som du stoler på eller kan se opp til.”
Vi har klare aldersgrenser i andre lover
Når aldersgrensen heves til 18 er det noen som hevder at det blir umulig å skille mellom en 17- og en 18-åring. Det forstår vi ikke. Bransjen har allerede hatt en aldersgrense på 13 år, men har klart å skille mellom 12, 13 og 14-åringer.
Vi tror ikke skillet mellom 17, 18 eller 19-åringer blir vanskeligere. Vi har dessuten allerede denne grensedragningen i både markedsføringsloven og kringkastingsloven.
Regjeringen har også lagt inn unntak for sponsing, så det blir fortsatt mulig for produsenter av is eller saft å støtte kulturliv eller lokale idrettslag, og bruke logoen og firmanavnet i markedsføringen.
Dette lovforslaget handler om å gi barna våre en best mulig start i livet, med sunne vaner som kan vare livet ut. Det mener vi både er ansvarlig og fremtidsrettet.