Finanspolitikkutvalget mener regjeringens gjør rett i å tette hull i utflyttingsskatten. Thor Leegaard i KPMG mener exit-skatten snur systemet på hodet.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Finanspolitikkutvalget roser regjeringen for å tette skattehull i utflyttingsskatten, men KPMG-advokat Thor Leegaard er kritisk.
- Leegaard mener exit-skatten strider mot skatteprinsipper og stiller spørsmål ved konsekvensene for både utlendinger og nordmenn.
- Han hevder skattesystemet er inkonsekvent og begrenser mobilitet, og etterlyser en skattedebatt som fremmer innovasjon og vekst.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I starten av februar leverte Rådgivende utvalg for finanspolitisk analyse sin uttalelse til finansminister Jens Stoltenberg (Ap).
Det sparket på ny i gang debatten om exit-skatten. Utvalgsleder og økonomiprofessor Ragnar Torvik berømmet regjeringen for å ha tettet en rekke skattehull for utflyttingsvillige nordmenn – og advarte opposisjonen mot å skrote reglene.
Partner og skatteadvokat Thor Leegaard i KPMG mener debatten er på feil spor.
– Dypest sett handler dette om folk har lov til å bo der de vil. Man må akseptere at folk flytter. Så kan du si at du må betale skatt av verdiene dine i Norge. Men det er jo ikke et skattehull at man flytter til et annet land, sier han.
Les på E24+
Detaljer fra Røkke-yacht avslørt: – Det har vært utfordrende
– Skattehullet er vel at man kan spekulere i å flytte til et annet land?
– Og få litt lavere skatt fordi du bor i et annet land. Er det et skattehull? Jeg synes det er litt kunstig.
Vil ramme utlendinger
Et stort problem skatteadvokaten ser med skatten slik den er i dag, gjelder ikke nødvendigvis dem skatten i hovedsak er beregnet på – altså rike nordmenn som flytter ut med store verdier bygget i Norge.
Leegaard peker på at den også vil ramme folk som flytter til Norge for å jobbe i en kortere periode. Selv ser han seg nødt til å frarådet det. Et nylige eksempel var en utenlandsk kunde som er deleier i et norsk selskap. Kunden skulle i utgangspunktet flytte til Norge for å hjelpe til å bygge opp selskapet.
Men med en formue fra før, ville kunden raskt overstige bunnfradraget på tre millioner kroner – og ende med en exit-skatt for verdistigning i penger som ikke har noe med Norge å gjøre. Leegaard mener nettopp det strider mot vanlige prinsipper innen skatterett.
– Hvis jeg bygger opp et selskap i Sverige, og så flytter, skal jeg betale utflyttingsskatt på den verdien, selv om bedriften ikke er bygget opp i Norge. Og hvis en utlending bygger opp et selskap i Norge, men aldri bor i Norge, så vil det ikke bli noen skatt på salgsgevinst i Norge, sier Leegaard.
– Så hele modellen er inkonsekvent. Man ser helt enøyd på at hvis man har bodd i Norge, så har man skapt verdien i Norge. Og så skal du skattlegges uansett.
– Hvor går grensen?
Frem til 2022 fikk man skatteregningen slettet dersom man bodde utenlands i over fem år – den såkalte femårsregelen. Leegaard kan være enig i at det var kort tid – men mener den lett kunne utvides fremfor å fjernes helt, hvis det var skatteutflytting man ville hindre.
– Hvor mange orker å bo i Monaco i 12 år, bare for å selge skattefritt?
– Det høres ikke akkurat ut som tortur å bo i Monaco?
– Det er et definisjonsspørsmål, tenker jeg.
– Da er du bare ikke rik nok?
– Nei, det er jo helt riktig. Men du skjønner forskjellen. Hvor går grensen for hvor langt vi skal strekke oss etter folk som faktisk flytter fra Norge? Vi skattlegger jo på grunnlag av bosted. Det er utgangspunktet i norsk skatterett.
– Men er du uenig i at man burde skatte av verdier som reelt sett er skapt i Norge, hvis man flytter ut?
– Nei, jeg er ikke helt enig i det. For det er jo en voldsom begrensning på den enkeltes mulighet for mobilitet, sier Leegaard.
Mener systemet er snudd på hodet
Han påpeker at eiere som investerer via et holdingselskap, kun skatter av utbytter på grunn av fritaksmetoden.
– Så de kommer ikke til å skatte hele verdien. Men flytter du, må du skatte av hele verdien selv om det er andre grunner enn skatt som gjør at du flytter. For da sier Norge at vi later vi som om du har solgt selskapet, selv om du ikke har det.» Hvorfor denne forskjellsbehandlingen? Hvorfor skal ikke nordmenn skatte av verdiene som er skapt i Norge?
– Er det et annet skattehull å fikse?
– Det var mer et retorisk spørsmål.
– Mer et tips til regjeringen?
– Det har jo vært vurdert om man skal skattlegge årlige verdiendringer på investeringer, men det er blitt forkastet i flere omganger. Alle skjønner at det er håpløst. Men hvis du flytter til utlandet, da skal vi skattlegge det, selv om verdiene ikke er realisert. Det konseptuelle er snudd helt opp ned, sier Leegaard.
– Jeg er egentlig lei hele skattedebatten. I dag krangler politikerne om hvor langt man kan tøye strikken før alle flytter ut. I stedet bør vi diskutere hvordan et skattesystem som fremmer innovasjon og vekst ser ut.