– Uten støtte så ville det ikke skjedd noe nå, sier GreenH-sjef Morten Watle.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Statlige Enova tildeler totalt 770 millioner kroner til fem produksjonsanlegg for hydrogen til skipsfarten, fra Slagentangen i sør til Bodø i nord.
- Selskapet GreenH får støtte til tre produksjonsanlegg, mens Hydrogen Solutions får støtte til to anlegg.
- Målet med Enovas støtteprogrammer er å få fart på produksjonen og bruken av hydrogen og ammoniakk i maritim sektor.
- Konsernsjef Morten Solberg Watle i GreenH mener at slike utbygginger ikke ville ha skjedd nå hvis det ikke ble gitt noe støtte.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Tirsdag presenterte Enova vinnerne av en konkurranse om å produsere hydrogen til norsk skipsfart, laget ved hjelp av fornybar energi (grønt hydrogen).
Tre anlegg fra GreenH og to anlegg fra Hydrogen Solutions får Enova-støtte på totalt 770 millioner kroner til sine produksjonsanlegg på Slagentangen i Vestfold, og i Egersund, Florø, Kristiansund og Bodø (se faktaboks).
Det var 11 søkere i konkurransen.
GreenH eies blant andre av Heyerdahl-familien, mens største eier i Hydrogen Solutions er Sunnhordland Kraftlag AS.
– Vi er veldig fornøyde, sier konsernsjef Morten Solberg Watle i GreenH til E24.
Selskapet får støtte til planlagte anlegg i Bodø i Nordland, i Kristiansund i Møre og Romsdal og på Slagentangen i Tønsberg kommune i Vestfold.
Morten Solberg Watle
konsernsjef i GreenH
Watle mener hydrogen er nødvendig som alternativt drivstoff for å sikre raske utslippskutt.
– Markedet ville ha håndtert dette skiftet selv over tid, men uten støtte så ville det ikke skjedd noe nå. Det at støtten kommer, gjør at man får bygget ut anlegg som ellers ville ha måttet ventet lenge, sier han.
– Tillitserklæring
Konsernsjef Thor Henrik W. Hagen i Hydrogen Solutions er fornøyd.
– Dette syns vi er utrolig positivt, en tillitserklæring. Det Enova gjør er kjempebra, med å legge opp til å støtte både produksjonen og brukerne av hydrogen, sier Hagen til E24.
Thor Henrik W. Hagen
Konsernsjef i Hydrogen Solutions.
Selskapet har allerede anlegg i drift i kommunene Stord og Eigersund, og begge disse er på én megawatt. Nå skal anlegget Kaupanes Hydrogen i Eigersund utvides, og HyFuel i Florø skal realiseres.
– For oss som selskap betyr det veldig mye å kunne realisere de to første, større anleggene våre, sier Hagen.
HyFuel fikk også Enova-støtte i 2022, men den gang ble det ikke realisert.
– Pionerer som går i front
Denne tildelingen er ment som et springbrett for bruk av hydrogen i norsk skipsfart, skriver Enova i en melding.
– Dette er pionerer som går i front for hydrogen, og sikrer forsyningen langs norskekysten, sier Enova-sjef Nils Kristian Nakstad.
– Det vil sikre grunnlaget for at hydrogen kan utvikle seg til å bli et drivstoff mange kan ta i bruk, legger han til.
Aktørene som deltok i Enovas konkurranse skal etter planen levere hydrogen til markedet innen 2027. Energiminister Terje Aasland (Ap) gratulerer vinnerne.
– Det vi gjør for å utvikle utslippsfrie løsninger for maritim transport her hjemme vil kunne ha betydning langt utenfor våre grenser, sier han.
Enova tildeler støtte både til produksjon og infrastruktur for hydrogen, til infrastruktur for ammoniakk og til hydrogen- og ammoniakkfartøy. Sigmund Størset er målansvarlig for hydrogen i Enova.
– Lykkes vi med disse første prosjektene og utslippskuttene, har vi banet vei for vesentlige utslippskutt fremover, sier Størset.
– Spaden i jorden i Bodø før jul
Med statsstøtte i ryggen vil det bli lettere å ta investeringsbeslutning, ifølge Watle i GreenH. Det første anlegget skal bygges i Bodø, og skal blant annet forsyne de nye hydrogenfergene på sambandet Bodø-Moskenes.
– Vi har fortsatt mye hardt arbeid igjen, men nå regner vi med at vi kan sette spaden i jorden i Bodø før jul. Og så kommer de andre anleggene etter hvert, sier Watle.
– Er det et problem at hydrogen fortsatt er dyrere enn fossil energi?
– Et viktig premiss er at det ikke er et alternativ med fossil energi i fremtiden, fordi utslippene skal kuttes. For noen sektorer er hydrogen det beste alternativet. Da betyr det ikke så mye at det er noe dyrere, fordi vi må dit, sier han.
På kort sikt er imidlertid prisforskjellene viktige, mener han.
– Hvis det ikke er noen krav fra myndighetene, så er det vanskelig for en privat aktør å velge et dyrt alternativ. Da taper man konkurransen hvis andre velger billigere fossil energi, og da er det vanskelig å få det grønne skiftet til å skje.
Venter bedre lønnsomhet over tid
– Vi planlegger å ta investeringsbeslutning neste sommer, og anleggene er forventet å komme i drift i 2027, sier Hagen i Hydrogen Solutions.
– Vi planlegger nå å bygge to ganske like anlegg, hvert på 20 megawatt. Vi vil standardisere prosjektene og arbeide for å redusere risiko og kost.
– Hydrogen er fortsatt dyrere enn fossil energi. Hvordan blir det med kunder?
– Vi har mange interessenter, og ser nå at markedet vokser og at vi kan knytte oss opp mot kundene, sier han.
Hagen erkjenner at nullutslippsløsninger i første omgang vil være dyrere enn eksisterende fossil energiløsninger. Han tror dette vil endre seg raskt etter hvert som utslipp avgiftsbelegges sterkere.
– Vi ser også at flere aktører ønsker å være i forkant. Grønt hydrogenGrønt hydrogengrønt hydrogen er produsert gjennom å skille ut hydrogen fra vann ved hjelp av fornybar elektrisitet (såkalt elektrolyse) er dessuten mer energieffektivt i bruk enn fossil energi, sier han.
Mye avhenger av strømprisene. Ifølge Hagen er 60-70 prosent av kostnaden for grønt hydrogen knyttet til kraftkostnader.
– Så hvis strømprisen er gunstig, vil også hydrogenprisen være på et fornuftig nivå. Når CO₂-avgiftene etter hvert stiger, vil økonomien i dette kunne se bedre ut for mange kunder.