Skal planlegge Vårgrønns britiske prestisjeprosjekt

4 months ago 26


Vårgrønn får statsstøtte til britisk flytende havvind. Nå hyrer de inn fire selskaper til planleggingen.

Dette bildet fra Aker Solutions’ verft på Stord viser produksjonsskipet for Johan Castberg-feltet ved siden av omformerplattformen som verftet har bygget for danske Ørsteds amerikanske havvindprosjekt Sunrise. Aker Solutions og ABB skal utvikle planer for Vårgrønns britiske flytende havvindprosjektet Green Volt, og det samme skal Aibel og Hitachi. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det kommer frem i en melding fra Vårgrønn mandag.

Havvind med turbiner som er montert på flytende understell er en ung bransje. Så langt er utbyggingene dyre og krever betydelig statsstøtte.

Nylig sikret norske Vårgrønn og Flotation Energy støtte fra britiske myndigheter til et betydelig flytende vindprosjekt på hele 560 megawatt, Green Volt.

Ifølge utbyggerne ventes Green Volt å utløse private investeringer på rundt 2,5 milliarder pund (35,2 milliarder kroner), og skape inntil 2.800 arbeidsplasser.

Nå hyrer Vårgrønn og Flotation inn to sett av selskaper for å gjennomføre ingeniørarbeidet for prosjektet, gjennom såkalte FEED-kontrakterFEED-kontrakterfront-end engineering design, eller forskningsprosjektering og design. Dette handler om å lage planer for hvordan prosjektet skal utformes og hva som trengs for å bygge det ut:

  • Aker Solutions og ABB
  • Aibel og Hitachi Energy

Les også

Norske vinnere i rekordstor britisk fornybar-auksjon

Får milliardstøtte

Selskapene skal lage planer for innkjøp og bygging av en offshore transformatorstasjon, inkludert understell, toppdekk, høyspenningsutstyr og strømkabler.

– Green Volt er et nyskapende flytende havvindprosjekt der vi trenger kompetanse på tvers av offshore og maritim sektor, sier Vårgrønn-sjef Stephen Bull ifølge meldingen.

– Vi er glade for å samarbeide med ledende ingeniørfirmaer som har ressurser både i Norge og Storbritannia for å videreutvikle leverandørkjeden for flytende havvind i Nordsjøen.

Storbritannia og Norge inngår nå et grønt industrielt partnerskap. Statsminister Keir Starmer peker på Vårgrønn-prosjektet som et eksempel på hvordan landene kan samarbeide.

– Jeg ønsker denne kunngjøringen velkommen, når vi leverer vår Plan For Change for å sikre egenprodusert energi, beskytte strømkundene og stake ut kursen for å gjøre Storbritannia til en stormakt innen ren energi innen 2030, sier Starmer.

Les på E24+

Satser på havvind og olje samtidig: – Synlig i byens skyline

Lang erfaring med havvind

Både Aker Solutions- og Aibel-konstellasjonene har bygget seg opp solid erfaring med havvind fra tidligere.

Blant gikk det med rundt 800 årsverk til Aker Solutions’ milliardkontrakt på å bygge understellene til Norges første flytende havvindanlegg, Hywind Tampen. Selskapet bygger også havvindplattformer, som Ørsteds Sunrise-prosjekt i USA, britiske East Anglia for spanske Iberdrola og Norfolk Vanguard West for Vattenfall.

Aibel har blant annet bygget havvindplattformer for britiske Doggerbank hvor Equinor og Vårgrønn er medeiere, samt til tyske Dolwin epsilon. I mai i år sikret tyske RWE seg kapasitet til tre nye havvindplattformer gjennom en rammeavtale med Aibel og Hitachi.

Dette bildet er fra monteringen av turbinene til Hywind Tampen, fra Wergeland-gruppens anlegg i Sløvåg i Gulen nord for Bergen. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

Green Volt-prosjektet er like stort som det flytende havvindanlegget Norge planlegger for i området Utsira Nord. Regjeringen og SV planlegger å gi støtte med 35 milliarder kroner til prosjektet, men Høyre har stilt spørsmål ved hva Norge får igjen for pengene.

Les også

RWE sikrer Aibel-kapasitet: – Solid avtale for oss

Leverer i flere retninger

Green Volt skal levere strøm til land, men også til olje- og gassinstallasjoner på britisk sokkel. Det betyr at det må legges kabler i flere retninger.

Storbritannia garanterer en strømpris til Vårgrønn og Flotation Energy som tilsvarer om lag 2,70 kroner kilowattimen. Garantien gjelder en andel på 400 megawatt av prosjektet, som er på totalt 560 megawatt.

Til sammenligning ligger strømprisen i Sør-Norge i snitt på 50–60 øre kilowattimen i 2024, etter å ha falt fra de skyhøye nivåene under strømpriskrisen i 2022 og 2023.

«Beslutningen om å tildele kontrakter til flere partnerskap var basert på de spesifikke ferdighetene til hver leverandør, samt Green Volts ambisjon om å samarbeide med og utvikle den britiske forsyningskjeden for flytende vindkraft», skriver Vårgrønn.

Ifølge selskapet skal deler av ingeniørarbeidet for Green Volt styres fra Aberdeen og London.

Les også

Dropper havvind på Utsira Nord: – Viktig at det ikke kommer flere forsinkelser

Read Entire Article