München (E24): Er det noe vits i å forsvare Europa? Trumps visepresident tviler. Den historiske talen i München har satt alt i spill.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Europa kan ikke lenger ta USAs støtte for gitt. Den amerikanske sikkerhetsgarantien er ikke lenger en selvfølge. Vår verdensdel står mer alene.
Hvis vi ikke visste det allerede, så vet vi det nå.
Sikkerhetskonferansen i Bayerns hovedstad er en kalddusj. Alt er satt i spill. Lite er lenger trygt. Supermakten USA sår tvil om verdens vei videre. Og åpner et stort maktvakuum.
Les også
DNB-forvalter tar Trump-grep: – Dette er mer enn trusler (+)
Et iskaldt München er denne helgen teppelagt av veisperringer. Et voldsomt oppbud av politi, vakter, innsatsgrupper, helikoptre og blinkende blålys har beslaglagt sentrum.
Men dramatikken foregår i høyeste grad også på innsiden.
På Hotel Bayerischer Hof er et hundretalls statsoverhoder, regjeringssjefer og diplomater samlet. På verdens viktigste geopolitiske toppmøte.
Ukrainas president er lørdagens store trekkplaster. Volodymyr Zelenskyjs tale møtes med spenning. Ikke minst siden han alt her nede har fastslått at Ukraina har lav sannsynlighet for å overleve Russlands angrep uten amerikansk støtte.
J.D. Vance advarer EuropaLes også
Espen Barth Eide om USA: De brenner opp makt
Uttalelsen er sterk – ikke minst fordi forholdet mellom USA og Europa nå er på et historisk bunnivå. USAs visepresident J.D. Vance viste det tindrende klart fredag. Det han egentlig gjorde da, var å vise Europa midtfingeren.
«Det er en ny sheriff i byen», sa Vance fra scenen. Det alle ventet skulle være en tale om sikkerhetspolitikk, ble i stedet et angrep på et Europa som USAs nye sheriffer mener er på ideologisk villspor.
I demokratiene kan vi kjempe for vårt syn, også i betente verdispørsmål. Og europeiske ledere får nesten bare tåle at Vance har sterke meninger om ytringsfriheten og innvandringen i vår verdensdel.
Les også
Stoltenberg møtte Vance i München
Men USAs visepresident trår feil, når han spør om det er verdt å forsvare Europa. Og mangler forståelse for at alt det som truer våre demokratier utenfra. Truslene vi i alle etterkrigsår har tatt for gitt av verdens supermakt vil bekjempe. Sammen med oss.
Det er hva Vance ikke sa, som bør gi mest frysninger. Trusselen fra de selvhevdende diktaturene Kina og Russland ble ikke nevnt. I talen fra Vance ble heller ikke ett ord sagt om Ukraina-krigen.
Det Europa våkner opp til denne helgen, er egentlig nok en dose med udiplomatisk trumpisme. Rett fra levra.
Og det blir ikke tatt godt imot. Heller ikke toppene i salen likte ikke det de hørte. Etter innledningen, var det svært spredt applaus å høste for Vance. Også vår statsminister toet sine hender.
Les også
Nå kommer Trump-toll for Europa: – Dette er starten
Bannbullen fra Vance har i det minste fått alarmklokkene til å ule i Norge og alle andre europeiske NATO-medlemmer. Dette er en trippel dose energidrikk – rett i åren.
Vi kan ikke lenger stole på USA fullt og helt. Europa må stå mer samlet. Og arbeidet med å bygge opp et eget og avskrekkende forsvar, må gå enda raskere.
Det er også stadig et lite håp her. Det står på viljen. Ikke på evnen.
For eksempel er Tysklands økonomi alene langt mer enn dobbelt så stor som Russlands. Det er langsiktig mulig for Europa å overgå russernes forvarssatsning, dersom viljen først er der.
Det vil åpenbart ta tid. Europa henger etter. Nytt personell og nytt utstyr tar år på få på plass. Dette er en langsiktig investering.
Men sjokket i München minner oss om at Europa må stå mer på egne ben. Vi må ta skjebnen mer i egne hender.
Uansett hvilket Amerika som venter oss de neste fire årene. Og deretter.
Flere kommentarer:
Les også
Et farvel til billiglånene
Les på E24+
Filosofene bak Trumps trone
Les på E24+
Tollmørket kan gi skadelig tørke
Les også