Sjeføkonom refser markedet: – Står ikke utfor stupet

3 weeks ago 11


Markedet tror på en rekke hyppige rentekutt i USA. – Ikke enig, sier sjeføkonom.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Den kommende uken er spekket med rentenyheter fra 16 sentralbanker verden over.

Etter at inflasjonen i USA har beveget seg jevnt nedover den siste tiden, er det nå duket for første rentekutt på fire år når rentekomiteen møtes igjen denne uken.

Men markedet er helt delt i synet på om det blir dobbelt eller enkelt rentekutt.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, mener diskusjonen kommer til å gå varmt på møterommet til rentekomiteen.

– De ligger fortsatt an til å redusere med 0,25 prosentpoeng 0,25 prosentpoeng0,25 prosentpoeng tilsvarer en enkel renteheving.. Vi er ikke enige med markedet, og mener at den amerikanske økonomien ikke står utfor stupet, sier han til E24.

Les på E24+

Generasjon Greta Thunberg er ... borte

Alle øyne mot Powell

Sjeføkonomen i Nordea Markets mener markedet er for ivrige til å spå mange og raske rentekutt.

I starten av august dundret aksjemarkedene nedover, godt hjulpet av amerikanske arbeidsmarkedstall. Investorer fryktet at økt ledighet og færre skapte jobber kunne være starten på en vedvarende økonomisk nedtur.

– Det vi ser er mer en normalisering av sysselsettingsveksten, sier sjeføkonomen.

Dersom Fed bestemmer seg for å kutte renten dobbelt med 0,50 prosentpoeng, tror Olsen det handler om at Fed vil mene at renten ble kuttet for sent.

Det betyr at det er et etterslep som må tas igjen, heller enn at det går dårlig med økonomien.

– Hvis de kutter 50 basispunkter50 basispunkter50 basispunkter tilsvarer 0,50 prosentpoeng, eller en dobbel renteheving. tror jeg de vil være tydelig på at de ikke har som hovedbilde at amerikansk økonomi står overfor en kraftig resesjon, sier han.

– Hvor viktig blir det hva Powell sier?

– Det blir som vanlig veldig, veldig viktig, nesten uansett hva de gjør, så kommer folk til å følge med nøye, sier Olsen.

På spørsmål om hvilke konsekvenser enkelt eller dobbelt kutt kan få for Norges Bank så tror han ikke det vil bety altfor mye for planene til sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

– Det spørs hvordan markedene tolker de to ulike utfallene. Skulle de kutte 50 basispunkter og markedet får angst, kan man fort se at kronen svekker seg, og at vi får mer uro rundt utsiktene, sier han.

– 100 prosent sikker

Her hjemme i Norge legger Norges Bank frem rentebeslutningen på torsdag. Den soleklare forventningen er at renten holdes uendret.

– Jeg er 100 prosent sikker, sier Olsen.

Det er knyttet mer spenning til sentralbankens utsikter i såkalt pengepolitisk rapport. Der vil den såkalte rentebanen bli lagt frem, som viser hvilke nivåer Norges Bank ser for seg at renten ligger på frem i tid.

Siden forrige rentemøte har prisveksten fortsatt å falle, og arbeidsledigheten holdt seg på et stabilt lavt nivå.

– Lavere pris- og lønnsvekst vil trekke banen en god del ned sammen med lavere renteforventninger ute. Men svekkelsen av kronen vil kompensere mye for det. I sum blir ikke nedjusteringen så veldig stor.

– Den blir en stor kloss på oppsiden av rentebanen. I utgangspunktet skulle man trodd at rentekutt ute i verden skulle bidra til å styrk kronen, men det har ikke skjedd, sier han.

Olsen mener vi kan se noen utslag i markedet etter beslutningen.

– En skulle tro at det kan bidra til å løfte renteforventningene litt og bidra til en litt sterkere krone, sier han.

Read Entire Article