I 2016 mottok Sivilombudet 621 klager på manglende svar og lang saksbehandling. I fjor var dette tallet vokst med 137 prosent, til 1470, og slike klager utgjør nå rundt 30 prosent av alle klager ombudet mottar.
Det skriver Sivilombudet i en pressemelding, i forbindelse med at Hanne Harlem tirsdag overleverte en såkalt særskilt melding til Stortinget. Dette er det sterkeste virkemiddelet Sivilombudet har overfor forvaltningen, og brukes når det er temaer ombudet ønsker å fremme spesielt.
– Det er uholdbart at innbyggerne ikke får svar når de henvender seg til myndighetene. I 75 prosent av alle saker vi undersøker overfor forvaltningen, ser vi at klageren ikke har fått svar. At mange forvaltningsorganer ikke engang sender et foreløpig svar, viser manglende respekt for innbyggerne, sier sivilombud Hanne Harlem.
År med venting
Meldingen viser at det er svært saksbehandlingstid på flere saksfelt, og trekker frem følgende eksempler:
- Individuelt tilrettelagt opplæring i skolen – i flere saker er ventetiden på flere måneder gjennom skoleåret, noen ganger et helt skoleår
- fFmilieinnvandringssaker – mange må vente i flere år før de får flytte sammen med familien sin
- Pasientskadeerstatning – i mange år har den gjennomsnittlige ventetiden i Helseklage vært lang, på mellom ett og to år
- Skatteklagesaker – klager man på et skattevedtak til Skatteklagenemnda, tar det nesten to år før man får svar
- Saker der kreditorer ikke får pengene sine – gjennomsnittlig ventetid hos namsmennene har økt, i Øst politidistrikt var den på 250 dager i 2024
- Saker om tap av autorisasjon for helsepersonell – gjennomsnittlig saksbehandlingstid i Helseklage for helsepersonellsaker er over ett år
Andre sakstyper som omtales er asylsaker, NAV-saker, innsyn og byggesaker.
– Selv om det kan være forståelige grunner til at forvaltningen ikke klarer å behandle alle saker innen rimelig tid, svekker det respekten for lover og regler og tilliten til myndighetene. Vi har derfor i dag gjort Stortinget oppmerksom på den negative utviklingen vi har sett de siste årene gjennom en særskilt melding, som er vårt sterkeste virkemiddel, skriver Harlem i pressemeldingen.
– Dette er en systemsvikt
Stortingsrepsentant Carl I. Hagen (FrP), som sitter i kontroll- og konstitusjonskomitéen, har i en separat pressemelding uttalt at han ønsker å være saksordffører når komitéen skal behandle meldingen.
– Dette er en systemsvikt som truer rettssikkerheten. Folk opplever rettstap, økonomisk belastning og personlig fortvilelse fordi forvaltningen svikter. Rapporten viser til en lege som ikke kan jobbe på grunn av ventetid på autorisasjon, og til kommuner som ikke svarer på kritiske henvendelser selv etter purringer. Slik kan vi ikke ha det, sier Hagen.