FpU-leder Simen Velle (24) reagerer på at nasjonale prøver enda en gang viser nedgang i regning og lesing.
Onsdag 13. november kl. 18:05Kortversjonen
- FpU-leder Simen Velle reagerer på nedgangen i nasjonale prøver i lesing og regning.
- Han foreslår mer nivåinndeling i undervisningen for at flere elever skal henge med.
- Velle mener fag som matte, norsk og engelsk må prioriteres, og vurderer «privatøkonomi» som nytt fag.
- Marit Knutsdatter Strand (Sp) i Stortingets utdanningskomité er skeptisk, og mener nivåinndeling vil skape tapere og vinnere.
Han mener det er på høy tid at det gjøres endringer i grunnskolen som snur den negative spiralen.
– Resultatene både fra nasjonale prøver, internasjonale tester, eksamener og karakterer viser at det står så dårlig til i lesing og regning, at vi er nødt til å endre. Altfor mange elever lærer ikke det de skal, sier Velle til VG.
Flere må henge med
Han tror en av nøklene ligger i et gjennomslag som Fremskrittspartiets Ungdom har fått i gjennom i moderpartiets fremtidige skolepolitikk:
– Vi må innføre mer nivåinndeling i skolen. Mange elever faller av i matteundervisningen. Med mer nivåinndelt undervisning, vil mange flere henge med, sier lederen for FpU, som er ungdomsorganisasjonen for det som for tiden er landets største parti.
Siste nasjonale prøver
- Årets elevkull presterer litt svakere i lesing og regning, og litt bedre i engelsk, enn fjorårets kull.
- Guttene presterer bedre enn jentene i regning og engelsk, men i lesing er det motsatt.
- Kjønnsforskjellen er størst, og øker mest, i regning. Det er nå dobbelt så mange gutter som jenter som presterer på det høyeste mestringsnivået.
- 92 prosent av elevene deltok på prøvene i lesing og regning, og 93 prosent i engelsk.
(Kilde: Utdanningsdirektoratet)
Velle bruker sin egen skolefortid som eksempel.
– I samfunnsfag tok jeg ting lett og kjedet meg nærmest. Der kunne jeg nok fått bryne meg på større utfordringer. Men i matematikk burde jeg fått hjelp på mitt nivå. Jeg falt av, beskriver Velle.
Utdanningsdirektoratet skriver i sin vurdering at den negative utviklingen i elevenes regneprestasjoner de siste to årene er relevant å se i sammenheng med resultatene fra PISA-undersøkelsen i 2022.
Resultatene viser at også norske 15-åringer presterer dårligere i både lesing og regning sammenlignet med 2018.
Les også: Slik fikk elever på lavt matte-nivå bedre karakter
– Vil ikke nivåinndelte elever skape flere skoletapere, Velle?
– Nei, det vil bidra til at elevene får hjelp og opplæring på det nivået de er. Noen advarer mot mer stigmatisering. Derfor er det viktig at elever ikke låser seg fast, men kan flytte mellom nivågruppene, svarer Simen Velle.
Vurderer privatøkonomi som fag
– Vil ikke nivåinndeling kreve flere lærere? Mange steder er det lærermangel og svak rekruttering.
– Jeg tror det viktigste er å gi lærerne og skolene større spillerom. De må få mulighet til å innrette undervisningen sin slik at mange elever blir «truffet» bedre, sier Simen Velle.
Han mener at fagene matte, norsk, engelsk, samfunnsfag og naturfag må prioriteres i fremtidens skole.
Men at et fag som «privatøkonomi» bør vurderes innført som et sjette kjernefag.
Hva tenker du?Hva mener du om nivåinndeling i skolen?aDet er på tide at mer nivåinndeling blir innført. Alt for mange elever faller av lasset, spesielt i matte.bJeg er mot nivåinndeling. Er redd det skaper mer stigmatisering og at flere elever opplever seg som skoletapere.cJeg synes det er verd å prøve det ut på noen få skoler - og høste erfaringer av det.Mangeårig skolepolitiker på Stortinget og lærer Marit Knutsdatter Strand (Sp), mener Simen Velle er på ville veier ved å heie på nivåinndeling.
– Helt feil løsning. Frp ønsker å lage tapere og vinnere i skolen. Vi vet at unger lærer i ulikt tempo, og klassen skal inkludere alle og sikre at ingen barn kjenner seg utenfor. Like muligheter kommer ikke av å lage klasseskille gjennom tester og teoretiske krav til hva en elev til enhver tid kan, skriver Strand i en sms til VG.
I Oslo, Norges største skolekommune, er imidlertid skolebyråd Julie Remen Midtgarden (H) svært innstilt på mer nivåinndeling:
– Nivådifferensiering i små grupper basert på faglig nivå - med tilpasset undervisning, er noe jeg er svært positiv til. Det kan gi mer læring, trivsel og motivasjon, sier Midtgarden til VG.