Shippingtopper tror Trump-toll demper verdenshandelen. – Dette er nok verst over tid for USA. Det er de som setter seg på utsiden, sier Wallenius Wilhelmsen-sjef Lasse Kristoffersen.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 30 minutter siden
Kortversjonen
- Norske redere mener at en ny runde med toll fra USA kan dempe verdenshandelen og den økonomiske veksten.
- Wallenius Wilhelmsen-sjefen mener at dette på sikt er mest skadelig for USA, og påpeker at det kan bli mer samhandel mellom andre land.
- USAs president Donald Trump varslet onsdag at Norge får 15 prosent toll, mens EU får 20 prosent toll og Kina 34 prosent på toppen av tidligere toll.
- Norges Rederiforbund er bekymret for nivået på tollene, men ser på dem som et forhandlingsutspill fra USA.
- Flere shippingtopper håper at Kina og EU vil forhandle med USA for å unngå en eskalering av handelskrigen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
USA har i det siste innført toll på stål og aluminium og biler, og onsdag varslet president Donald Trump generell toll mot så godt som hele verden, fra 10 prosent og oppover.
Blant annet legger USA 20 prosent toll på varer fra EU og 34 prosent toll på varer fra Kina. Norge får en toll på 16 prosent.
– Dette var omtrent som ventet. I hvert fall på EU og Kina, sier administrerende direktør Harald Fotland i kjemikalietankrederiet Odfjell SE til E24.
– Norge slapp bittelitt billigere unna enn ventet, jeg hadde kanskje trodd at Trump skulle sett på Norge og EU samlet, sier han.
Les også
Stoltenberg: – Det mest alvorlige tilbakeslaget vi har sett for en åpen fri verdenshandel siden mellomkrigstiden
Venter lavere vekst
Verdenshandelen vil rammes av tollene, tror Fotland.
– For vårt selskap er veksten i markedet veldig korrelert med den globale økonomiske veksten. Nå vil varene bli dyrere, færre vil kjøpe dem og verdenshandelen vil gå ned. Det betyr at vi ikke vil se den veksten i kjemikaliemarkedet som det vi har sett i årene som har gått, sier han.
Odfjells tankere frakter kjemikalier som inngår i så godt som alle produksjonsprosesser.
– Så må vi vente og se hvordan dette slår ut i ulike segmenter. Blant annet går det mye kjemikalier til bilproduksjon, som nå rammes hardt av toller. Det går også mye til matproduksjon og gjødsel, som kanskje ikke blir fullt så hardt rammet, sier Fotland.
Les også
Slik rammer Trump-tollene deg
– Vil gå ut over global vekst
Norge er den femte største sjøfartsnasjonen i verden etter flåteverdi. Det seiler for tiden 1.585 norskkontrollerte skip rundt på verdenshavene.
– Det blir mindre verdenshandel når du øker tariffene. Det vil gå ut over global vekst og veksten i enkelte økonomier, sier administrerende direktør Lasse Kristoffersen i bilfraktselskapet Wallenius Wilhelmsen til E24.
Mindre verdenshandel vil i utgangspunktet dempe volumene i skipsfrakten, tror han.
– I det korte bildet vil vi nok se dempet bevegelse av varer, men på sikt vil varene kanskje finne andre markeder og strukturer, sier han.
Han sier at mange har økt eksporten til USA i det siste.
– I det veldig korte bildet har det vært en ganske stor overtrend i eksport av produkter til USA for å få dem frem før tollene trer i kraft, og det gjør at vi nok må forvente en undertrend en tid fremover.
Les også
Shippingtopp: – Kommer til å spille Trumps game
– Setter seg på utsiden
Kristoffersen tror det er USA selv som vil bli hardest rammet av Trumps toll.
– Dette er nok verst over tid for USA. Det er de som setter seg på utsiden her, ikke nødvendigvis resten av verden. En konsekvens kan være at resten av verden vil handle mer sammen. Mange land kan bli tvunget nærmere Kina, inkludert EU, sier han.
– Kanskje får vi se nye samarbeid andre steder. Det er påtagelig at Kina, Korea og Japan går ut med felles uttalelser om å opprettholde global handel.
– Høyere enn ventet
Administrerende direktør Knut Arild Hareide i Norges Rederiforbund er litt overrasket over nivået på USAs toll, særlig mot Kina og EU.
– Tollene var høyere enn ventet. Men jeg ser på dette som et forhandlingsutspill, sier han.
– Tar du eksempelvis Kina hvor det er 20 prosent toll i dag og legger 34 prosent på toppen, så blir det 54 prosent. Det er dramatisk for verdenshandelen. Jeg syns også 20 prosent toll mot EU er høyt, men likte at von der Leyen sier at EU er åpne for å forhandle, sier Hareide.
Han peker på at 3,5 prosent av Norges vareeksport går til USA, men hele 13,5 prosent tjenesteeksporten er på 13,5 prosent. Shippingtjenester er blant disse. Norske rederier eksporterte i fjor shippingtjenester for 30 milliarder kroner til USA.
– Frihandel har vært en suksess, og USA har laget regelboken. Nå river de den i stykker. Det er paradoksalt at det nå er Kina som er den supermakten som løfter frem frihandel som en suksessoppskrift for å skape vekst og løfte folk ut av fattigdom, sier Hareide.
– Det er synd at USA stiller seg litt på utsiden. Nå ser vi signaler fra Asia om at Kina, Sør-Korea og Japan vil samordne sitt svar på tollene. Det hadde jeg ikke trodd for en uke siden.
Les på E24+
Torsdag kan bli «Retaliation Day»
Håper på forhandlinger
Noen forvaltere har pekt på muligheten for at andre land fjerner sine handelshindringer som svar på USAs tollskred. Da kan det bli et positivt utfall av situasjonen, i stedet for at handelskrigen eskalerer.
– Vi kan jo drømme om det. Men spør du meg om det er det mest sannsynlige scenarioet så er svaret nei, sier Kristoffersen i Wallenius Wilhelmsen.
Odfjell-sjef Harald Fotland håper også på forhandlinger.
– Mange både i Europa og også Norge sier at de vil iverksette mottiltak, og deretter skal de forhandle. Men innledningsvis er dette på ingen måte bra. Og det kommer på toppen av usikkerheten om Ukraina og i hvilken grad USA står ved sine sikkerhetsforpliktelser overfor Europa, sier han.
Usikkerheten blant USAs allierte kan få konsekvenser for fremtidig alliansebygging globalt, mener han.
– Signalene fra Europa er krystallklare om at de må klare seg selv og bygge et forsvarssamarbeid og stå på egne ben. Vi ser noe lignende i Asia. Der ser vi samtaler mellom Japan, Korea og Kina som vi ikke hadde trodd ville skje bare for noen uker siden, sier Fotland.
Rederiforbundets leder håper å unngå at handelskrigen eskalerer.
– Vi håper at både Asia og EU svarer med at de er klare til forhandle. Svarer de for hardt, kan dette føre til nye runder, sier Hareide.
Les også