Shippingtopp Andreas Enger mener de varslede Trump-tollene onsdag bare er starten på en prosess. – Må puste med magen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Shippingtopp Andreas Enger ser ikke på Trumps nye toller onsdag som fasit, men som starten på en prosess.
- Bilfraktselskapene Höegh Autoliners og Wallenius Wilhelmsen er bekymret for effekten av tollene, men tror de vil klare å navigere gjennom utfordringene.
- Enger frykter at et USA som vender seg innover vil styrke Kinas posisjon i verdensøkonomien.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Bilfraktselskapet Höegh Autoliners frakter biler både til og fra USA.
– Vi kommer til å spille Trumps game, sier administrerende direktør Andreas Enger i Höegh Autoliners.
Han deltok i en panelsamtale i forbindelse med at Rederiforbundet la frem en fersk konjunkturrapport.
– Vi er faktisk tvunget til å spille spillet, sier Enger.
Höegh Autoliners er ikke selv aktør i dette, men peker på at selskapets kunder inkluderer noen av de største amerikanske bilprodusentene.
– Det kan bli inngått avtaler?
– Jeg har ikke lyst til å spekulere i det. På overflaten av dette kommer dette til å ha dramatiske konsekvenser, også internt i USA, sier Enger.
– Og det er aktører i vår bransje, blant våre kunder, som investerer stort og har mange arbeidsplasser i USA. De kan bruke sin posisjon i USA til å få avtaler som gjør at de kan opprettholde sin del av verdenshandelen.
Les også
Trumps varslede tollbonanza: – Vi kan være utsatt
– Starten på en prosess
På Rederiforbundets årskonferanse i Oslo er mange spent. Onsdag skal USAs president Donald Trump legge frem gjensidige toller på en rekke land.
Tidligere har Trump varslet toll på import av biler til USA.
– Jeg er dypt bekymret. De river i stykker hele regelboken som amerikanerne selv skrev etter andre verdenskrig, som har skapt vekst og løftet mennesker ut av fattigdom, sier administrerende direktør Lasse Kristoffersen i bilfraktrederiet Wallenius Wilhelmsen.
– Vi er et ektefødt barn av global handel. Våre kunder blir truffet av avgifter, slik at de trolig vil selge mindre biler og utstyr til USA, sier han.
Wallenius Wilhelmsen driver imidlertid også med transport av biler internt i USA, med rundt 5.000 mennesker på bilfabrikker i USA og Mexico og et stort nettverk i Nord-Amerika.
– Så for selskapet finnes det også muligheter i dette. Men fundamentalt sett er dette negativt for våre kunder, også dem i USA. Våre amerikanske kunder syns også dette er dypt problematisk og mener biltollen ikke bør innføres.
– Kan bilprodusentene påvirke Trump slik at dette bildet endrer seg?
– Vi skal være veldig forsiktige med å spå hva Trump gjør, for jeg tror ikke han vet det selv.
– Starten på en prosess
Enger i Höegh Autoliners er litt avventende til neste tollrunde.
– Det som kommer onsdag er starten på en prosess, det er ikke slutten på den. Vi må puste med magen og se hva som skjer, sier Enger.
– Det kommer til å bli forhandlinger og tilpasninger. Vi kommer ikke til å respondere på det som kommer onsdag som en fasit.
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss sier at norske myndigheter følger med på tollene og effekten på norske arbeidsplasser, både overfor USA og EU.
– Vi har et bredt arbeid som går på å sikre norske interesser og norsk næringsliv, sier Næss.
En av de store forstyrrelsene
Enger tror at Trumps tollskred kan skape et sjokk, men påpeker at bransjen har opplevd sjokk før, som da bilfabrikker over hele verden ble nedstengt under coronakrisen.
– Dette kommer til å bli en av de store shippingdisrupsjonene og krisene etter andre verdenskrig, så vi skal ikke ta lett på det. Men det å si at vi ikke kommer til å komme gjennom det, det tror jeg ikke så mye på, sier Enger.
USA er Norges viktigste marked utenfor Europa. I fjor eksporterte Norge varer og tjenester for 135 milliarder kroner til USA, ifølge Menon Economics.
Den maritime næringen og offshoreleverandører har en eksportandel på 15 prosent til USA. Norske rederier eksporterte shippingtjenester for 30 milliarder kroner til USA i 2024.
Frykter sterkere Kina
Hele den globale skipsflåten kommer til å gå sammen om å øke Kinas dominans, mener Höegh Autoliners-sjefen.
– Jeg tror den største risikoen er at man får en amerikansk isolasjon. Du kommer til å få en dramatisk styrking i Kinas rolle i verdensøkonomien, sier Enger i panelsamtalen tirsdag.
Overfor E24 utdyper han:
– Min bekymring er kanskje mer sikkerhetspolitisk enn selskapsøkonomisk. For hvis du tar USA ut av det globale handelsbildet, så er det enkelt sagt en lissepasning til Kina.
– Du sier at Kinas rolle kan bli styrket?
– Den vil jo bli styrket i et sånt bilde. For at den ikke skal bli styrket må du forutsette at Sør-Amerika, Afrika, India, Russland og Australia alle ramler ned på USAs side i dette. Det er et krevende spill på mange plan.
– Våre utfordringer i en sånn situasjon er store, ikke misforstå, men jeg tror de er mindre i den store sammenhengen.
– Ikke så positivt
Truslene mot skipsfarten og global handel har endret seg mye. For noen år siden var piratangrep en av bekymringene. Nå trues bransjen av krig og krigslignende situasjoner, blant annet i Svartehavet og Rødehavet.
– Det er en ny situasjon, sier Rederiforbundets leder Knut Arild Hareide.
Han peker på at sanksjoner mot Russland har ført til etableringen av en skyggeflåte som består av noen av de eldste tankskipene i verden.
Det gir risiko for ulykker, dårlige arbeidsforhold, og skipene er ofte ikke forsikret på tradisjonelt vis, påpeker han.
– Det er betydelige utfordringer, sier Hareide.
Han oppsummerer situasjonen i shippingnæringen slik:
– Ikke så positivt som det har vært tidligere.