Ser fortsatt risiko for oljeprishopp: – Ganske tåkete terreng

3 hours ago 3


Oljeprisen har falt etter spekulasjoner om at Israel kan styre unna angrep på Irans oljeinstallasjoner, men ifølge oljeanalytikerne er faren ikke over.

Her avskjærer israelske forsvarssystemer iranske missiler under angrepet 1. oktober. Angrepene kom i kjølvannet av Israels drap på lederne for gruppene Hizbollah og Hamas, og det er ventet at Israel vil gå til motangrep mot Iran. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Oljeprisen falt med rundt to dollar fatet mandag kveld og holder seg på rundt 74 dollar fatet tirsdag.

Det skjer etter rapporter fra Washington Post om at Israel planlegger å angripe militære mål i Iran. Det har tidligere vært spekulasjoner også om angrep på oljeinstallasjoner, som for eksempel den viktige terminalen på Kharg-øya i Iran.

Senior energianalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets. Foto: DNB Markets

Oljeprisfallet har bidratt til et fall på Oslo Børs, og har særlig rammet aksjer innen olje og gass, shipping og oljeleverandører.

Faren i Midtøsten er imidlertid ikke over, ifølge flere oljeanalytikere.

– Det er fortsatt risiko knyttet til oljeprisen. Vi har ikke sett noe angrep fra Israel ennå, sier senior energianalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets til E24.

Akkurat nå virker markedet noe mindre bekymret for Irans oljeinstallasjoner, og fokuset skifter tilbake til bekymringer for en brems i Kina, påpeker råvareanalytiker Ole Hvalbye i SEB, ifølge et notat tirsdag.

Men også han ser fortsatt risiko for prishopp knyttet til Midtøsten.

«Selv om prisene har falt, er potensialet på oppsiden langt større enn på nedsiden, noe som støtter vår anbefaling om å kjøpe etter nedgangen», skriver Hvalbye.

Les også

Opec kutter prognosen for oljeetterspørsel

– Første luken i julekalenderen

Geopolitisk spenning og eventuell eskalering i Midtøsten kan gi langt høyere oljepriser. Men de underliggende trekkene i markedet er at det er rikelig med olje, påpeker Martinsen.

– De utfordrende elementene i oljemarkedet er at vi går inn i 2025 med en svekket markedsbalanse. Opec og Russland skal øke produksjonen allerede fra desember. Med en gang den geopolitiske risikoen begynner å avta, så skifter fokus tilbake til de negative aspektene i markedet, sier han.

– Mange er usikre på hva som er Opecs plan. De skal øke produksjonen med 2,5 millioner fat per dag i løpet av 12 måneder. Det er vel ingen utenom Opec selv som tror at markedet er klart til å ta mot så mye. Det kan gi vesentlig lavere oljepriser. Det vil nok være usikkerhet om dette frem til Opecs møte 1. desember. Det blir på en måte den første luken i julekalenderen, sier Martinsen.

Tidligere i høst utsatte Opec og Russland planlagte produksjonsøkninger til utgangen av november. Hvalbye i SEB venter at Opec kommer til å øke produksjonen.

«Vi stoler fortsatt på den planlagte produksjonsøkningen i desember 2024 på 180.000 fat per dag, som legger en demper på globale oljepriser nå som vinteren nærmer seg», skriver han.

SEB-analytiker Ole Hvalbye. Foto: SEB

IEA klar til å handle

I en fersk rapport sier Det internasjonale energibyrået (IEA) at de er klare til å handle hvis det skulle oppstå forstyrrelser i oljemarkedet.

«IEA står klar til å handle om nødvendig», skriver IEA i oktober-utgaven av sin månedlige oljerapport.

De påpeker at IEA og medlemslandene kan sette i verk felles tiltak raskt hvis det blir nødvendig, slik de gjorde i 2022.

«IEAs offentlige lagre alene er på over 1,2 milliarder fat, og i tillegg kommer en halv milliard fat som industrien er forpliktet til å holde på lager», skriver IEA.

«Kina har ytterligere 1,1 milliarder fat råoljelagre, nok til å dekke 75 dagers innenlandsk raffinerikjøring med dagens nivå. Foreløpig fortsetter forsyningen å strømme, og hvis det ikke oppstår en større forstyrrelse, vil markedet stå overfor et betydelig overskudd på nyåret», skriver IEA.

Du kan lese mer om IEAs vurderinger av oljemarkedet i E24 Aksjelive.

– Vil nok ikke nøle

– Hvorfor sier IEA dette?

– Denne rapporten er jo ikke skrevet i dag. Det er en periode med geopolitisk spenning, og IEAs rolle er å sørge for forsyningssikkerheten. Derfor gjentar de at de har strategiske lagre som kan brukes hvis det trengs, sier Martinsen.

– Blir det nødvendig?

– Det vil avgjøres av utviklingen i Midtøsten. IEA vil nok ikke nøle med å bruke disse lagrene hvis det blir en eskalasjon som stanser noe av tilbudet fra Midtøsten. Dette handler også om hvordan andre produsentland vil svare på en eventuell slik utvikling.

– I denne situasjonen kan små hendelser påvirke markedet. Det er fortsatt ganske tåkete terreng. Men hvis vi får en deeskalering av konflikten mellom Israel og Iran, så er det jo underliggende markedet overforsynt. Og da avhenger mye av utviklingen på hva Opec bestemmer seg for som strategi for 2025, sier Martinsen.

Read Entire Article