Sentralbanksjefen: – Forståelse for Gaza-engasjement

3 days ago 7


Demonstrantene blokkerte inngangen til Norges Bank, med krav om at Oljefondet trekker seg fra selskaper som bidrar til Israels okkupasjon i Palestina.

HER SPERRER Aksjonsgruppa for Palestina inngangen til Norges Bank, som forvalter Oljefondet på vegne av Finansdepartementet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Rundt 50 demonstranter sperret hovedinngangen til Norges Bank, som forvalter Oljefondet, rett før dagens rentebeslutning skulle presenteres. Aksjonsgruppa for Palestina sto bak demonstrasjonen.

Som øverste sjef for Norges Bank, har Ida Wolden Bache også ansvaret for Oljefondet.

– Først vil jeg si at jeg har respekt for, og full forståelse for det engasjementet som det som nå utspiller seg på Gaza vekker, sier hun til E24.

– Jeg har også full respekt for folks rett til å ytre seg om sine meninger og demonstrere med lovlige aksjonsformer. Utover det vil jeg nøye meg med å si at vi forvalter fondet etter et mandat fastsatt av Finansdepartementet, legger hun til.

Les på E24+

Hvor er de modige lederne?

Når Oljefondet investerer har det kun marginale muligheter til å avvike fra indeksen departementet har satt opp. Israel inngår i motsetning til Russland fortsatt i den indeksen.

– Vi forvalter det tett på referanseindeksen, og i den inngår Israel. Eventuelle beslutninger om å ta Israel ut av den referanseindeksen er det politiske myndigheter som får gjøre, understreker Bache.

– Skal ivareta våre ansatte

– Hvordan føles det å komme på jobb i en sånn situasjon?

– Nei, jeg har som sagt respekt for engasjementet i denne saken, ytringsfriheten og lovlige demonstrasjoner, og så har vi erfaring med å håndtere denne type situasjoner, og skal selvfølgelig ivareta våre ansatte også, og få bistand fra politiet når det er nødvendig, sier Bache.

Ida Wolden Bache

Sjef for Norges Bank

Demonstrantene krever at norske myndigheter:

  • Trekker ut alle Oljefondets investeringer i selskaper som bidrar til den ulovlige okkupasjonen av Palestina
  • Trekker ut alle investeringer i selskap som selger våpen og våpendeler til Israel
  • Innfører våpenembargo mot Israel
  • Forbyr handel med israelske varer som er produsert på okkuperte områder

FN har slått fast at de israelske bosetningene på den palestinske Vestbredden er ulovlige i henhold til folkeretten.

DEMONSTRANTENE OKKUPERTE også resepsjonen i Norges Bank, i et forsøk på å få oppmerksomhet om menneskerettighetsbruddene som skjer i Palestina. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Har utelukket enkelte

Selv om det fortsatt skal investeres i Israel, åpner mandatet for å utestenge enkeltselskaper av etiske årsaker.

Det er Norges Banks hovedstyre som avgjør om selskaper skal utestenges, basert på råd fra Etikkrådet.

Regjeringen ba i sommer Etikkrådet om en redegjørelse om oppfølgingen av selskaper med aktivitet i okkuperte palestinske områder.

I september svarte Etikkrådet at det følger utviklingen i Midtøsten tett, og utelukket ikke at flere selskaper med aktivitet knyttet til okkuperte områder kunne bli utelukket fra Oljefondet.

I desember ble et israelsk telekomselskap utelukket. Også tidligere har enkeltselskaper blitt utelukket på grunn av virksomhet i okkuperte områder.

I fjor toppet Oljefondet likevel listen over investorer i selskap som knyttes til grove brudd på folkerett og menneskerettigheter i Palestina, ifølge rapporten Don’t buy into the occupation.

Read Entire Article