Fra Sveits sender IT-gründer Jens Rugseth en hilsen hjem til norske politikere: – Jeg hadde ikke penger til å betale skatten
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Selvfølgelig sutrer vi, humrer Jens Rugseth.
Han sitter på et hvitt og sparsommelig innredet kontor i hjertet av den sveitsiske byen Luzern hvor han leier plass i et nordisk kontorfellesskap.
Rugseth, som ifølge Kapitals lister har en formue på 1,9 milliarder kroner, flyttet til Sveits for to år siden. Det har også profilerte forretningsmenn som Kjell Inge Røkke, Bjørn Dæhlie og hans makker Rune Syversen gjort.
Men få har kastet seg med like stor liv og lyst inn i den norske skattedebatten.
Rugseth nipper på en sveitsisk pinot noir under samtalen med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen i podkasten Stopp verden.
– Jeg er glad i Norge. Vi har alle forutsetninger, mener IT-gründeren,
Samtidig svinger han pisken hardt over norske politikere som han mener både sløser med penger og mangler forståelse for verdiskaping.
Hør intervjuet med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen her:
– Det føles godt
Han er ikke redd for å spissformulere seg, for å si det forsiktig.
På toårsjubileet for utflyttingen til Sveits, la han ut et LinkedIn-innlegg som beskrev hvordan han sa «fuck you» til Støre og Vedum.
Da E24 ba ham om å anmelde en bok om Sveits-flyttingene skrevet av Rødt-politikerne Mimir Kristjansson og Sofie Marhaug, minnet han spydig om at du kunne få en god flaske vin for samme pris som boken.
– Jeg aksepterte jo ikke premissen de la til grunn om at jeg måtte betale mye mer penger og at det var det som skulle til for å øke velferden i Norge, sier han om statsministeren og finansministeren.
– Men du kunne formulert det på en litt mer dannet måte da, sagt farvel i stedet for «fuck you»? Hva er grunne til at du melder så rett fra levra?
– For det første så sier jo Peggy og Kirsti (LO-leder Peggy Hessen Følsvik og SV-leder Kirsti Bergstø) at vi skal ta de rike og ryke og reise og sånne ting, og da tenker jeg at når de begynte med det språket, så var det et grunnlag for å svare tilbake med samme mynt. Jeg skjønner jo at det er ikke det smarteste du gjør, men det føles godt, sier han.
Ber om ydmykhet
På oppfordring fra Røe Isaksen sender Rugseth en hilsen til neste ukes gjest i Stopp verden, SV-leder Kirsti Bergstø:
– Jeg vet hva Kirsti er utdannet som, og du vil aldri få høre meg fortelle henne hvordan hun skal drive og jobbe basert på sin utdannelse. Og jeg skulle ønske hun satt seg litt mer inn hva det betyr å drive en virksomhet, for det har hun ikke noen forutsetninger for å si noe om.
Bergstø har utdanning som barnevernspedagog.
– Hun burde være veldig ydmyk i forhold til den preiken som er 100 prosent ideologisk basert. Så litt ydmykhet i forhold til næringslivet, så skal vi være ydmyke i forhold til det hun er utdannet som, sier Rugseth.
Som forsikrer at han likevel gjerne ville møtt Bergstø om hun inviterte, men har null tro på at de vil bli enige om noe.
Skatteregning på 50 millioner
– Hvorfor endte du opp her i Sveits?
– Det er veldig enkelt: Jeg hadde ikke penger til å betale skatten.
Formuen hans ligger i investeringsselskapet Karbon Invest, som han eier sammen med Rune Syversen.
De to har startet en rekke selskaper sammen, men særlig IT-selskapet Crayon, samt Sikri og Link Mobility har vært vellykkede.
– Når du sier hadde ikke penger til å betale skatten, hva betyr det?
– Jeg fikk et brev fra skattemyndighetene hvor det sto hvor mye jeg skulle betale. De hadde regnet ut at jeg skulle betale forskuddsskatt på 35 millioner kroner, sier Rugseth.
Han mener skatten til slutt ville kommet opp mot 50 millioner kroner. Og da måtte han enten be om utbytte fra selskapene, låne penger i banken eller selge aksjer.
Men siden han ikke eier hele selskapene, ville utbytte i en slik størrelsesorden være vanskelig. Det er fordi alle eiere skal ha samme utbytte, og på det tidspunktet i 2022 var aksjekursen også dårlig.
Rugseth endte dermed å bli «skatteflyktning».
– Avgjørende at vi er konkurransedyktige
– Er det usolidarisk å reise fra Norge?
– Det er usolidarisk mot Støre og Vedum, men det er veldig solidarisk mot våre ansatte. Det er veldig solidarisk mot vår virksomhet, som slipper å betale meg store penger slik at jeg skal kunne betale en unødvendig skatt.
– Men vi trenger vel også spleiselaget der de som lykkes, delvis på grunn av dyktighet og delvis på grunn av flaks, bidrar?
– Ja, og det er vi helt enige om, og jeg mener jo at om tjener du mer, så skal du betale mer. Det er en selvfølge. Men det som samtidig er like viktig, er at som nasjon så er det helt avgjørende at vi er konkurransedyktige, sier Rugseth.
– Det hjelper ikke om jeg betaler 100 prosent skatt hvis jeg da ikke klarer å konkurrere mot konkurrenter fra inn- og utlandet etterpå.
Ville bli rik
Rugseth vokste opp i en arbeiderfamilie i Porsgrunn. «Vanlige folk», sier han.
Først mange år etterpå, da han leste om definisjonen av fattigdom, forsto han at det beskrev deler av hans egen oppvekst.
Med egne ord var han «jævlig dårlig i fotball» og hadde heller ikke «kjempedrag på damene», men tall, det forsto han.
Han bestemte seg tidlig for at han skulle starte noe og bli rik. Det skal finnes et intervju i lokalavisen Porsgrunns Dagblad hvor ungdomsskoleeleven Jens Rugseth forteller om nettopp det.
– Jeg så i min oppvekst at folk fikk slalåmski, det fikk ikke jeg. Jeg så at folk fikk nye sykler, det fikk ikke jeg. Min første sykkel var min fars 20 år gamle DBS med ballongdekk. Og jeg tenkte at det var ikke den fremtiden jeg så for meg.
– Hva skal til for at du kommer hjem til Norge? spør Røe Isaksen.
– Hvis du hadde spurt meg for et år siden så hadde jeg sagt, fjern forbudskatten
så kommer jeg i morgen. Men jeg merker jo at for hver dag som går så blir ønsket om å flytte til Norge noe mindre.