Selskap knyttet til eksploderende personsøkere fikk 15,8 millioner inn på konto

2 hours ago 6


Regnskapstallene viser at det har gått millioner inn og ut av selskapet som skal være stiftet av en nordmann.

 Mohammad Zaatari / AP / NTB Foto: Mohammad Zaatari / AP / NTB
fredag 20. september kl. 00:02

Minst 12 ble drept og nærmere 3.000 skadet da personsøkere som tilhører Hizbollah i Libanon, eksploderte tirsdag.

Dagen etter ble minst 25 drept og over 500 skadet, da walkie-talkier eksploderte. Både Hizbollah, Libanon og andre regionale aktører anklager Israel for å stå bak. Angrepet har skapt økt spenning i Midtøsten.

Et av selskapene som nå undersøkes av bulgarske myndigheter ble opprettet i Bulgaria i 2022 av en norsk statsborger.

Regnskaper for 2022 og 2023 delt med VG viser at selskapet fikk 15,8 millioner kroner inn på kontoene de to årene, med dagens kurs.

VG har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med nordmannen, og har sendt ham en kopi av regnskapene sammen med flere spørsmål. Han har ikke besvart våre henvendelser.

 FaksimileSelskapet hadde store utgifter og inntekter i 2022 og 2023. Foto: Faksimile

Millioner inn og ut

Både i 2022 og 2023 har selskapene omtrent like store utgifter til innkjøp.

Begge årsregnskapene er datert, stemplet og signert med en blå penn. Navnet i signaturen stemmer overens med den norske statsborgeren som stiftet selskapet i 2022.

Dokumentene er delt med VG av Bird.bg, et medlem i Organized Crime and Reporting Project (OCCRP).

En kjede av skallselskaper skal ha blitt brukt for å skjule hvem det egentlig var som solgte personsøkerne til Hizbollah, ifølge en rekke internasjonale medier og VGs egne undersøkelser.

Kjede av selskaper

  • Modellen med personsøkere Hizbollah kjøpte, lages egentlig av et selskap på Taiwan.
  • Men ledelsen i selskapet på Taiwan har forklart at de ga et selskap i Ungarn retten til å lage personsøkere etter deres modell.
  • En representant for selskapet i Ungarn sier igjen at de bare var en mellommann, og peker videre mot et selskap i Bulgaria. Det er dette selskapet nordmannen står som eier av.

På selskapets adresse i Bulgaria er det ingen reell bedrift, bare et kontor som huser postboksene til flere hundre selskaper.

New York Times har tidligere skrevet at det total skal være tre skallselskaper som ble brukt for å lure Hizbollah inn i handelen.

I de lokale stiftelsespapirene til selskapet, som VG har sett, står nordmannen oppført som eier.

Dokumentet er signert, og signaturen har likhetstrekk med nordmannens signatur på norske selskapsdokumenter og de bulgarske regnskapene, men også noen ulikheter.

Dokumentene inneholder et passnummer, fødselsdato og signatur.

Tips oss!

VG er avhengig av gode tips fra våre lesere. Ta kontakt med VG på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.

Politiet undersøker

Oslo-politiet bekreftet torsdag kveld at de har iverksatt innledende undersøkelser knyttet til det norske selskapet. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Read Entire Article