En sau som i fire døgn har stått bom fast på en fjellhylle i Lofoten skal i kveld hentes ned i en krevende redningsoperasjon.
onsdag 23. oktober kl. 18:24På kort tid er hun blitt hele Norges kjendis-sau, det spreke ungfåret som forvillet seg ned på et glatt fjellplatå søndag – sannsynligvis fordi gresset var grønnere der på kanten av stupet.
– Jeg tenkte «å, nei drit og lort, hva gjør du der?», sier bonde Sigrid Eline Botnevik, da hun fikk vite at en av hennes sauer hadde begitt seg ut på virkelig ville veier.
I kveld skal en alpin redningsgruppe rappellere ned til den fjellfaste sauen i et forsøk på å få den trygt ned fra bratthenget.
– Det som har skjedd med sauen er ikke noe jeg opplever hvert år, sier Botnevik.
Lenge så det ut til at den måtte tas av dage der oppe i fjellet. Men nå er hjelpen på vei.
– Jeg stiller med en bøtte kraftfor i mørket for å få den til å samarbeide, sier sauebonde Sigrid Eline som har 100 sauer på vinterfor.
27 av dem var ute på beite, da en av dem brøt ut og tok seg en risikofylt søndagstur på fjellet «Jomannen» i Bøstad på Vestvågøy.
– Det var en nabojente som oppdaget sauen i fjellet søndag og hun forsøkte å komme seg opp til den, sier Tommy Tallaksen.
I går fyrte han opp dronen for å fotografere den uheldige sauen, med en tanke på at summingen fra dronen kunne være behjelpelig med å drive henne oppover i fjellsiden og på tryggere grunn.
– Men hun sto bare og kikket dumt på dronen i luften og rikket seg ikke, sier Tommy Tallaksen.
Sauen som enn så lenge er navnløs, sto og beitet på det lille som var igjen av grønt i fjellsiden.
– Vi har kun navn på koppesauer, sier Sigrid Eline. Men overlever hun dette er Norge gjerne invitert til å gi henne et navn, sier hun.
– Blir hun berget ned med livet i behold, foreslo faren min at hun bør få leve til hun blir mett av dage.
Engasjementet for den hvite dotten oppe i fjellsiden har vært stor.
Sauer er som kjent «ålreite dyr».
– 330-skvadronen i Bodø har tatt kontakt. I morgen skal redningshelikopteret SAR Queen ut på en øvelse i området, og de har sagt seg villige til å hente sauen, sier bonde Sigrid Eline.
Hun har også blitt kontaktet av dyrebeskyttelsen og mattilsynet, alle har vært opptatt av å finne hjelp til å berge sauen.
– Som bønder opplever vi mye kritikk av yrket vårt. Mange tenker også at bondeyrket er en utdøende kultur. Vi får ofte høre at vi bare tenker med lommeboken. Men prosessen er så mye mer kompleks enn som så. Og så skjer dette, og det er bare positiv oppmerksomhet og hjelp å få, sier Botnevik.
Men 100 sauer på fjøset er ikke noe å fostre en hel familie på.
Både hun og ektemannen har fulle jobber. Hun som lærer på Fygle skole.
– Jeg blir litt brydd over all oppmerksomheten som sauen min påfører meg. Det føles som om hele verden følger med akkurat nå, sier «sauemamma» Sigrid Eline.