SAS vil lage «global hub» i København

3 weeks ago 9


Flyselskapet vil konkurrere med Frankfurt og London. Til sommeren får flere nordmenn direkterute til København.

SAS innfører businessklasse på flyvninger til Europa i sommer. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– SAS har lagt bak seg Skandinavias mest kompliserte restrukturering.

Det sier SAS-Norge sjef Kjetil Håbjørg, som nå ser fremover etter konkursprosessen i USA, eierbytte og allianseskifte.

Allerede tirsdag gjorde SAS det kjent at Seattle gjør comeback på rutetabellen neste år, og at man kan fly direkte fra Oslo til nok en flyplass i New York. Onsdag har selskapet flere ting på hjertet.

Dette er dagens nyheter kort forklart:

  • København lufthavn Kastrup skal bli en «global hub» for SAS.
  • Det kommer ytterligere 14 nye ruter til sommeren. Alle vil gå fra København.
  • I Norge vil Kristiansand, Bodø og Harstad/Narvik få nye direkteruter til den danske hovedstaden.
  • SAS innfører til sommeren businessklasse på flyginger til europeiske byer.

Les på E24+

Slik bruker du bonuspoengene

– Lettere for verden å komme til oss

– Vi vil gjøre reisen kortere ut i verden, og sørge for at kunder ikke trenger å fly innom Frankfurt eller London for å komme seg ut i verden, sier Håbjørg til E24.

De nye planene går ut på at SAS vil legge en «global hub» på Kastrup i København, og knytte flyplassen til videreflyvinnger ut i Europa og resten av verden.

– Hva vil dette få å si for reisende i Norge?

– Dette er en fantastisk nyhet for reisende i Norge. Nå får vi verden tettere på oss, flere avganger og nye destinasjoner. Det blir lettere å komme seg ut i verden, og ikke minst lettere for verden å komme til oss i Norge, sier Håbjørg.

SAS-sjef i Norge Kjetil Håbjørg mener nyhetene er godt nytt for norske passasjerer. Foto: SAS

Nye ruter

«Byggingen» av denne huben starter nå med 15 nye ruter til sommeren. Dette gjelder ruter fra den danske hovedstaden til Seattle, Billund, Krakow, Madrid, Åbo, Budapest, Lyon, Bucuresti, Malta, Sevilla, Valencia og Milano Linate.

I tillegg vil det gå direktefly fra Kristiansand, Bodø og Harstad/Narvik til Kastrup.

– Her har vi i SAS lyttet til lokale interesser i disse regionene, og er nå veldig tilfredse med å kunne tilby et totalprodukt med globale forbindelser til og fra disse destinasjonene som er bedre enn noen gang, sier Håbjørg om de norske sommerrutene.

Reisende fra de aktuelle norske byene kan dermed slippe en mellomlanding i Oslo på vei ut til kontinentet. Samtidig må man belage seg på at Kastrup blir mellomstasjon før man kommer seg til de nye destinasjonene.

Selv om det ikke blir noen nye ruter fra Gardermoen (utover til en ekstra New York-flyplass) betyr det ikke at SAS glemmer den norske hovedflyplassen. Rundt 30 ruter driftes fra Oslo til Europa også i sommer, opplyser selskapet.

Les på E24+

Elise er bonusjeger: – Angrer på at jeg ikke startet før

Business i Europa

Håbjørg mener det vil bli viktig for skandinavisk luftfart at selskapet nå skaper en base i Skandinavia, som kan konkurrere med de europeiske knutepunktene i London og Frankfurt.

– Har SAS nok fly og besetning til å kunne bygge en slik base på Kastrup?

– Ja, det har vi. Vi inngikk en avtale denne uken med Braathens Regional som blant annet hjelper oss med dette. Dermed har vi bra kapasitet og vi tror så absolutt det er rom for en slik global skandinavisk hub på Kastrup, sier Håbjørg.

Samtidig bekrefter den SAS Norge-sjefen at selskapet vil tilby businessklasse-billetter fra Skandinavia og ut i Europa.

– Men ikke i Skandinavia og Norge?

– Her lytter vi til kundene våre og hva de sier de trenger og vil ha. I Europa ser vi imidlertid at det er et marked for det, og derfor lanserer vi her for å konkurrere med andre selskap i Europa. Dette vil være på plass fra sommeren 2025.

Read Entire Article