Kortversjonen
- Kim André Valhall og Remi André Nordahl er fortvilet over nedleggelsen av Tyrili Frankmotunet, der de får behandling.
- Helse Sør-Øst har ikke fornyet avtalen, og en rekke behandlingssteder med langt fartstid og erfaring må legge ned.
- Nedleggelse gir usikkerhet for pasienter med rusutfordringer.
- De nye avtalene vektlegger pris over kvalitet, noe mange er kritiske til.
– Det betyr mildt sagt at de tar livet av oss ... Uten behandling er det livet det står på for mange – for min del også, sier Valhall til VG og kikker bort på plakaten han har med seg.
På den står det «Penga, eller livet!?».
Valhall og kameraten Remi André Nordahl (30) er begge under behandling på Tyrili Frankmotunet, som er et av behandlingsstedene som risikerer å måtte avvikle driften etter at de ikke fikk fornyet avtalen med Helse Sør-Øst.
– Hadde jeg ikke fått plass på Tyrili, så hadde overdosen vært veldig nær, sier Valhall like etter at demonstrasjonen i Oslo sentrum er over.
Den ble arrangert på få timers varsel, like før forslaget til ny rusreform ble presentert. Der ble det ikke lovet mer ressurser til behandlingsplasser for rusavhengige.
– Det har aldri vært viktigere med behandlingsplasser enn nå. Det bor så mye sjel i hvert enkelt sted, sier Nordahl som har vært seks måneder på Frankmotunet.
Mandag denne uken ble tildelingen av nye avtaler innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Helse Sør-Øst publisert. Avtalene strekker seg over fire år fra første januar i år.
Fjorten private aktører fikk avtale, mens mange ikke fikk – deriblant Frankmotunet der Valhall startet sitt opphold for to uker siden.
Dette er behandlingsstedene som ikke fikk ny avtale med Helse Sør-Øst:
- Renåvangen (Rendalen)
- Stiftelse Manifestsenteret (Røyken)
- Samtun AS (Hørte)
- Stiftelsen Kvinnekollektivet Arken (Oslo)
- Inkognito klinikk (Oslo)
- Stiftelsen Fossumkollektivet Sørligard (Vang)
- Stiftelsen Fossumkollektivet Solvold (Stange)
- Fossumkollektivet Rud (Spydeberg)
- Tyrilistiftelsen Vesterveien (Arendal)
- Tyrilistiftesen Løkkegata (Lillehammer)
- Tyrilistiftelsen Frankmotunet (Grimsbu)
- Tyrilistiftelsen Tømmerkaia (Skien)
- Stiftelsen Kirkens Bymisjon (Ringsaker)
KILDE: Helse Sør-Øst
Han har slitt med rus i mange år, og følte en enorm lettelse og motivasjon da han fikk plass. Men så kom altså sjokkbeskjeden om nedleggelse
Nå er Valhall fortvilet over usikkerheten som kommer midt oppi en allerede svært utfordrende livssituasjon.
– Det står litt på vippepunktet med at jeg føler det er nytteløst. Samtidig er jeg heldig som har fått et bein innafor, og jeg er sistemann i kullet.
– Vi må bare stå i det og snu dette. Veien tilbake er gjort sånn, sier han og knipser med fingrene for å vise hvor fort gjort det er å havne «på kjøret» igjen.
Han skal egentlig gjennomføre et 12 måneders program, der første halvdel var spikret på Frankmotunet. Nå er alt uvisst, og det samme gjelder for kameraten.
– Jeg skulle egentlig videre til Lillehammer, men nå vet vi ikke hva som skjer. Jeg håper at jeg kan få fullføre en tiden jeg har igjen der jeg er. Det blir ikke så trygt å skulle videre dersom det blir nedleggelse, sier Nordahl alvorlig.
– Den usikkerheten dere har fått i fjeset her nå – kan den beskrives?
– Det går faktisk ikke an, det er så mye risiko i at det legges frem sånn. Jeg klarer ikke å forklare det, sier Nordahl.
– Man blir målløs. Jeg har holdt på med rus i mange, mange år. Nå har jeg nettopp fylt 38 år og ville ta tak i livet mitt. Så velger de å rasere det, sier Valhall.
– Skjerp dere!
Nordahl trekker frem hvor mange dedikerte mennesker som jobber i rusbehandlingen og rister oppgitt på hodet når han tenker på at mange av dem står i fare for å miste jobben.
– Hårreisende og tragisk, konkluderer Nordahl og Valhall følger opp:
– Det er så mange kompetente og flinke mennesker som er villig til å hjelpe oss. Rike Norge feier oss under teppet!Han kommer med følgende oppfordring til politikerne i forhold til rusreformen og ikke minst administrasjonen i Helse Sør-Øst:
– Bruk hodet og skjerp dere! Det kunne ha vært sønnen, datteren eller broren din ... Ta dere sammen!
PROTESTERER: Flere hundre demonstranter møtte frem i Oslo sentrum for å få frem hva de tenker om ruspolitikken i Norge. Foto: Per Opsahl / VG
Nordahl og Valhall var på bussen som reiste i 6-tiden i fredag morgen fra behandlingsstedet i Grimsbu til hovedstaden. Den fire timers reisen ble gjennomført sammen med andre pasienter og ansatte.
Etter demonstrasjonen var det fire timers busstur «hjem» til stedet de håper skal hjelpe dem å bli rusfrie.
– Vi forstår at mange er skuffet, og at pasienter, pårørende og ansatte kjenner på en usikkerhet. Vårt mål er å sikre at pasientene skal få god behandling fremover, sier konserndirektør i Helse Sør-Øst, Mona Stensby, og fortsetter:
– Det skal vi få til i tett dialog med behandlingsstedene, pasientene og sykehusene våre
Les resten av tilsvaret lenger ned i saken.
Ny rusreform
De var ikke alene. Flere hundre demonstranter hadde møtt opp utenfor lokalene der helse- og omsorgsministerla frem forslag til ny rusreform.
Jan Christian Vestre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp)Samtidig som strukturen i behandlingsopplegget skal gjennomgå store endringer, så vil rusreformen
også innebære nye tiltak. Svært mange rusmisbrukere, deres pårørende og ikke minst folk som jobber i rusomsorgen er svært bekymret over situasjonen.Jonas Finnby er daglig leder i Tyrilistiftelsen som driver seks behandlingsenheter. Fire av dem, Skien, Arendal, Lillehammer og Folldal (Frankotunet) risikeres nedlagt.
– Det vi ønsker å utfordre Vestre på er hva slags politikk han ønsker. I de nye tildelingene er pris vektet høyere enn kvalitet, Prosenten er henholdsvis 40–60. Det betyr at mange av behandlingsstedene som kan vise til høy kvalitet, ikke har fått tildeling, sier Finnby.
Kvalitetskrav
Han er bekymret for hva som vil skje med både pasienter og ansatte.
På spørsmål fra VG om hvorfor de vekter pris høyere enn kvalitet når de skal velge behandlingssted til noen av samfunnets mest sårbare, rusbrukerne, svarer Stensby:
– Det er en rekke kvalitetskrav som alle tilbyderne må oppfylle for å bli vurdert. Når disse kravene er oppfylt er det ytterligere noen kvalitetskrav som evalueres opp mot pris. Kvalitetskravene er med andre ord langt flere og omfattende enn kravene til økonomi.
Helse Sør-Øst skisserer at behandlingsinstitusjonene som ikke har fått ny avtale bør avvikle driften innen slutten av mars.
I et brev til helseminister Jan Christian Vestre har Tyrilistiftelsen foreslått å utvide avviklingsperioden til slutten av september. Grunnen er de store konsekvensene det vil ha for inneliggende pasienter og de som venter på behandling.
Vestre har foreløpig ikke svart på VGs henvendelser.