Roper varsko: Må kutte i hjelpetilbudet til spillavhengige

1 week ago 16


– Dette er selve inngangsporten til organisasjonen vår. Det vil være krise rett og slett, om den blir borte, sier Magnus Pedersen i Spillavhengighet Norge.

I løpet av to måneder kan Spillavhengighet Norge bli tvunget til å kutte kraftig i sitt tilbud til spillavhengige. De har den siste tiden fått avslag på flere søknader om støtte til drift.

En av tjenestene som nå står i fare, er «Hjelpetelefonen» som er et gratis telefontilbud til de som er spillavhengig eller er pårørende.

Telefonen bemannes av personer som selv har vært avhengig eller pårørende. Tanken er at lavterskeltilbudet gjør at man kan hjelpe og forebygge tidlig, før konsekvensene blir for store.

Politisk talsperson i Spillavhengighet Norge, Magnus Pedersen.

KRISE: Magnus Pedersen sier det vil være krise å miste tilbudet.

Foto: Privat

Ønsker at det gjøres grep

– Jeg mener at vi politisk må ta et ansvar. Det er et utrolig viktig og et helt unikt tilbud som det virkelig er verdt å verne om, sier Turid Kristensen (H), som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Cirka 23.000 nordmenn er spillavhengig i Norge, viste en rapport utgitt i 2023. Det er det laveste tallet på 20 år. Spillavhengighet ble i 2019 vedtatt av Verdens helseorganisasjon (WHO) som en offisiell diagnose.

turid kristensen

Turid Kristensen (H) sitter i familie- og kulturkomiteen.

Foto: Leif Dahlen

Kristensen mener at Stortinget er nødt til å ta grep på kort sikt, så man kan sikre tilbudet.

– Vi har et revidert nasjonalbudsjett snart, hvor det må gjøres noe sånn at denne organisasjonen kan fortsette det viktige arbeidet de gjør, sier Høyre-politikeren.

Det er en nasjonal handlingsplan for spilleproblemer som henter 0,5 prosent av overskuddet til Norsk Tipping. Høyre mener en større andel av overskuddet må gå til forebygging og behandling av spillavhengighet.

– Det må tas grep, sier Kristensen.

Rekord i henvendelser

– Det virker ikke som om noen tar spilleavhengigheten helt på alvor og har lyst til å gi bedre vilkår, for at vi kan hjelpe dem.

I fjor var det rekord i antall henvendelser til organisasjonen. Det samme var det året før.

– Selv om flere og flere tar kontakt med oss, så mener beslutningstakere at spilleavhengighet ikke lenger er et samfunnskritisk problem, og dermed anser de ikke våre tilbud som like nødvendige, sier styret i Spillavhengighet Norge i en uttalelse på egne nettsider.

Økt støtte

Statssekretær i Kulturdepartementet, Erlend Hanstveit sier at støtten til forebygging av spillavhengighet har gått fra 12 til 40 millioner de siste årene.

Statssekretær Erlend Kaldestad Hanstveit i Kultur- og likestillingsdepartementet.

Statssekretær Erlend Kaldestad Hanstveit i Kultur- og likestillingsdepartementet.

Foto: Ilja C. Hendel

– Vi har hatt en satsing på dette området. Det er vrient å gå inn på årsakene til hvorfor noen organisasjoner får støtte, og andre ikke, sier Hanstveit.

Kulturdepartementet sier nå at de ønsker å trappe opp behandlingstilbudet i årene som kommer. De ønsker å få enda færre spillavhengige.

– Det kommer til å være et viktig fokusområde for oss, sier Hanstveit.

Hør debatten i Helgemorgen her:

Publisert 08.04.2025, kl. 09.44

Read Entire Article