Drahjelp fra kronekursen sørget for ny verdirekord på sjømateksporten i 2024. I 2025 venter fiskeriministeren nye utfordringer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Norge eksporterte sjømat for 175,4 milliarder kroner i 2024, ny rekord målt i kroner, men uendret i euro.
- Kutt i torskekvoter og utfordringer i lakseproduksjonen preget året, men eksportrekorden ble likevel nådd.
- Kina, Sør-Korea og Storbritannia var de største vekstmarkedene for norsk sjømat.
- Fiskerministeren ser for seg nye utfordringer, men også nye muligheter, i 2025.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Totalt eksporterte Norge sjømat for 175,4 milliarder kroner i 2024. Det er 3,7 milliarder mer enn året før, mye takket være valutaeffekter, ifølge Norges sjømatråd.
– 2024 var preget av kvotekutt for torsk, betydelige produksjonsutfordringer for laks, geopolitiske svingningergeopolitiske svingningerGeopolitiske svingninger er endringer i maktforhold, allianser og interesser mellom land som påvirker global politikk, handel og sikkerhet. og økonomisk uro i det globale markedet, sier rådets leder Christian Chramer.
– Når verdien av sjømateksporten likevel løfter seg til et historisk høyt nivå, er det fantastisk sterkt, legger han til.
Norge solgte 2,8 millioner tonn sjømat til 152 land i året som gikk. Polen og Danmark, som er store land for bearbeiding og videreforedling av fisk, topper kundelisten, fulgt av USA.
Les på E24+
Ekspertene: Dette blir vinneraksjene i 2025
Nye utfordringer
Laksen som hovedsakelig kommer fra oppdrett, er på verditoppen med 122,9 milliarder kroner, opp 617 millioner fra forrige rekord fra 2023. Mengden økte med 2 prosent til 1,26 millioner tonn.
På andre plass kommer torsk på 11,7 milliarder, etterfulgt av makrell på 8,3 milliarder.
– Den sterke utviklingen for laks fortsatte i Asia, hvor den regnes som hverdagsluksus hos konsumenter i land som Thailand, Kina, Vietnam og Korea. I tillegg har laks etablert seg sterkt i hurtigmat-trendene sushi, sashimi og poke verden over og i hverdagsmatsegmentet i Europa, sier Chramer.
Kina sto for den største verdiveksten for norsk sjømat i 2024, med en økning på 10 prosent fra året før til 9,4 milliarder kroner. Sør-Korea og Storbritannia representerer de to neste på topplisten over fjorårets vekstmarkeder.
Eksportvolumet av fersk vill torsk falt 29 prosent i fjor, mens oppdrettstorsken økte med 37 prosent. Dermed utgjør oppdrettstorsken 28 prosent av eksportverdien av fersk torsk i 2024.
Totalt utgjør all oppdrett 74 prosent av den totale sjømateksporten målt i verdi, mens det i mengde står for 48 prosent.
Valuta viktigst
Mens det i 2023 var prisvekst for de aller største artene, var fjoråret mer blandet, påpeker Sjømatrådet.
– Faktorer som pris og volum slo ut ulikt for artene. Matvareinflasjonen falt i fjor, og både laks og ørret opplevde prisnedgang. Samtidig bidro kvotereduksjoner til prisvekst for viktige villfangede arter, sier Chramer.
Det var store verdisvingninger i løpet av året, og utviklingen var spesielt sterk mot slutten av året, da laks, ørret, reker, sild og makrell fikk et løft.
– Valutaeffekten som vært et viktig bidrag til veksten i de siste årene, avtok i fjor, men var likevel den viktigste årsaken til verdiveksten i norske kroner, forklarer Chramer.
– Målt i euro, som er den viktigste eksportvalutaen vår, er verdien uendret sammenlignet med 2023, legger han til.
Nye utfordringer i 2025
Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss har varslet en stortingsmelding om oppdrett i 2025. Den kan endre regelverket knyttet til blant annet lakselus, dødelighet og beskyttelse av den rødlistede villaksen.
– Det nye året vil bringe med seg nye utfordringer, men også nye muligheter, og jeg tror sjømatnæringen fortsetter å utvikle seg og skape arbeidsplasser og verdier over hele landet, sier Næss i pressemeldingen fra Sjømatrådet.
Sjømatrådet jobber for å øke verdien av norsk sjømat verden over. Det eies av Nærings- og fiskeridepartementet, men driften finansieres gjennom en lovpålagt avgift på sjømatprodusentene.
Les på E24+
Salmar satser heller offshore i Skottland enn Norge
Les også
93.256 oppdrettslaks på rømmen – høyeste på 5 år
Les også