Redningsarbeidet fortsetter i Myanmar – 694 bekreftet døde

2 days ago 8


Kinesiske hjelpearbeidere har lørdag morgen ankommet jordskjelvrammede Myanmar.

 Zhou Li / XINHUAKinesiske redningsarbeidere gjør klar utstyr på flyplassen i Kunming før avreise til Myanmar tidlig lørdag morgen. Foto: Zhou Li / XINHUA
Lørdag 29. mars kl. 04:20

Landet våknet tidlig lørdag morgen opp til skadene etter de kraftige jordskjelvene fredag morgen.

I en oppdatering opplyser militærjuntaen som styrer landet at minst 694 mennesker er døde, og at over 1670 er skadet. Fredag var tallet på bekreftede døde 144.

I Thailand er åtte personer bekreftet døde etter jordskjelvene.

Lederen for Myanmars militærjunta Min Aung Hlaing ba fredag om internasjonal hjelp – noe som beskrives som svært sjelden.

Og allerede grytidlig lørdag morgen har 37 redningsarbeidere fra Kina ankommet landet, melder kinesiske statlige medier. De har blant annet med seg droner og satelitter.

Les også: Dramaet i bilder

Ifølge BBC er både Myanmars største by Yangoon og landets nest største by Mandalay nord i landet uten strøm lørdag morgen.

– Vi kan ikke lade mobiltelefonene våre. Det er vanskelig å kommunisere med familiene våre langt borte. Og vi kan ikke bruke internett, sier en innbygger i Mandalay til BBCs burmesiske tjeneste.

Senteret for skjelvet var 10 kilometer under bakken i Sagaing-området rett vest for storbyen Mandalay, der det bor nærmere 2 millioner mennesker.

Redningsarbeidet ventes å bli krevende. Myanmar er styrt av en militærjuna, og landet er i full borgerkrig.

Forskere ved det amerikanske US Geological Survey (USGS) anslår at opp mot 10.000 mennesker kan ha mistet livet bare i Myanamr.

– Utsikten over Mandalay da vi begynte redningsarbeidet var helt fryktelig. Folk løp skrikende og gråtende i gatene, forteller en redningsarbeider til BBC.

Flere redningsorganisasjoner sier til CNN at de har problemer med å nå frem til menneskene som er hardest rammet.

– Situasjonen er veldig komplisert, med store kommunikasjonshul i noen av områdene som er hardest rammet, sier Leger uten grensers Myanmar-leder Federica Franco, og peker på krigen.

Kaj-Martin Georgsen, som er generalsekretær i CARE Norge, sa fredag til VG at situasjonen i landet er kaotisk.

– Vi får rapporter om at folk hører rop fra ruinene, fortalte han.

En innbygger i Yangoon fortalte at han var hjemme da det voldsomme skjelvet startet.

– Det var et veldig kraftig skjelv, verre enn noe annet jeg har opplevd. Det var veldig skremmende, sa han.

Read Entire Article