Reagerer på regjeringens «budkrig» om Ukraina

1 week ago 6


 Terje Bendiksby / NTBUENIGE: Ine Eriksen Søreide (H) ber forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) ta ledertrøya i fastsettelsen av norsk Ukraina-støtte for 2025. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Regjeringen vil at de andre partiene skal røpe sin Ukraina-støtte, før de selv avslører hvor mye mer penger de vil gi.

Torsdag 14. november kl. 09:26

Kortversjonen

  • Miljøpartiet De Grønne vil øke støtten til Ukraina til 80 milliarder kroner i 2025.
  • Regjeringen har foreløpig foreslått 15 milliarder, men sier dette er et «gulv».
  • MDG-leder Arild Hermstad mener regjeringens forslag er altfor lavt.
  • Opposisjonen presser på for rask avklaring av Ukraina-budsjettet.

Opposisjonen presser nå regjeringen for å en rask avklaring av Ukraina-budsjettet for 2025.

Siste «budgiver» er Miljøpartiet De Grønne, som vil øke den norske Ukraina-støtten til 80 milliarder kroner neste år.

Regjeringen har budsjettert med 15 milliarder kroner i støtte til Ukraina i 2025.

I år ligger støtten over statsbudsjettet an til å bli nesten dobbelt så høy, 27 milliarder kroner.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sa i Stortinget onsdag at 15 milliarder kroner er et «gulv», men vil ikke si noe om hvor mye mer penger regjeringen vil sende til Ukraina.

Se på forslagene

Det skal avklares senere, i et møte som regjeringen skal ha med partilederne på Stortinget – på en dato som ikke er fastsatt.

– Det er greit å se alle partienes budsjett før de parlamentariske lederne setter seg ned og fortsetter forhandlingene. Det har tjent både Ukraina og Norge at det er bred enighet om Nansen-programmet, sa Gram i Stortinget onsdag.

– Det som skjer nå, er at regjeringen inviterer til en budkrig som vi ikke vil ha. Poenget med Nansen-programmet var at vi ikke skulle drive budkrig, sa Sveinung Rotevatn (V) i debatten i Stortingets spontanspørretime.

– Merkelig fremgangsmåte

– Det er en merkelig fremgangsmåte av regjeringen, sier Ine Eriksen Søreide (H) til VG. Hun leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Hun forsøkte onsdag å få Gram til å si mer om planene for Ukraina-støtten neste år.

– Vi avventer de andre partienes forslag, svarte Gram.

– Ukraina bryr seg ikke om hvorvidt 15 milliarder kroner er et gulv eller tak, men hvordan de skal forsvare seg. Ukraina trenger hjelp nå, sa Søreide i Stortinget.

– Det virker som denne regjeringen har en idé om at alle skal være enige. Og det betyr at alle skal akseptere regjeringens forslag. Det er ikke sånn det foregår, sier hun til VG.

– Regjeringen må ta på seg ledertrøya i det som er vår tids største sikkerhetspolitiske utfordring som angår hele Europa, legger Eriksen Søreide til.

Les også: Milliardpress mot Støre for økt Ukraina-hjelp

Budkrigen

Dette er «budene» som så langt er kommet inn:

 Amanda Pedersen Giske / NTBMDG-LEDER: Arild Hermstad vil flerdoble støtten til Ukraina i 2025. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

MDG: 80 milliarder

Nå varsler MDGs partileder Arild Hermstad at de ønsker at de norske støtten skal økes til 80 milliarder kroner i 2025.

– Regjeringens forslag er latterlig lavt, målt mot Ukrainas enorme behov, sier Hermstad til VG.

– 80 milliarder i 2025 er en rimelig sum. Det tilsvarer avkastningen fra de ekstra gassinntektene som gikk til oljefondet i 2022 og 2023, og som var 1300 milliarder kroner ifølge Finansdepartementet. Det vil være et betydelig signal til Ukraina om vår støtte, og et rimelig beløp når vi ser hva Norge faktisk har tjent på krigen i Ukraina, legger han til.

Kom med tallene

Hermstad oppfordrer nå de øvrige opposisjonspartiene om å melde offentlig hva de ser som et rimelig Ukraina-bidrag neste år.

– Vi mener at det er så viktig å komme ut med tallene nå. Ikke fordi at vi skal ha en budkrig. Men det er viktig at alle opposisjonspartiene nå viser kortene sine slik at vi kan komme i gang med forhandlingene med regjeringen, sier Hermstad.

Frp vil ikke ut med noe beløp nå:

– VI er positive til at Norge skal bidra mer til å hjelpe Ukraina. VI vil avvente et initiativ fra regjeringen for å diskutere nivået, skriver Frp-nestleder Hans Andreas Limi i en SMS til VG.

Ingrid Fiskaa (SV) sa tl VG tirsdag at partiet er positivt til økt støtte til Ukraina, forutsatt at støtten til fattige land også økes.

Det siste er Rødt også enig i. Men heller ikke Bjørnar Moxnes, som er Rødts medlem i Stortingets forsvars- og utenrikskomite, vil foreslå et konkret beløp:

«Vi er åpne for å bruke mer av den krigsprofitten Norge har tjent på Russlands krig mot Ukraina, som beløper seg til 1270 milliarder kroner bare på økte gasspriser», skriver Moxnes i en epost.

Read Entire Article