Reagerer på klubbens «proffdager»: – Ikke profesjonalisering i mine øyne

6 hours ago 3


Kortversjonen

  • Trine Skjelstad Jensen ble kåret til årets spiller i Lyn, men får ikke ny kontrakt.
  • Ifølge Jensen ønsker klubben flere treningsøkter på dagtid og vil prioritere andre spillere, og skal ikke ha sett for seg at Jensen ville få spilletid i 2025.
  • Jensen har selv en jobb på dagtid og kan ikke være med på flere treninger på dagtid. Hun mener å innføre flere dagtreninger uten å gi mer lønn er feril strategi for klubber med mindre økonomi i Toppserien.
  • Sportssjef Rohail Awan avviser kritikken. Han mener klubben har god dialog med spillerne og poengterer fremgang de siste årene.

– Den strategien som klubben legger opp til, er problematisk, innleder Jensen til VG.

Midtstopperen har spilt hvert eneste sekund for Lyn denne sesongen – som den eneste av alle i spillertroppen.

Hun ble kåret til Årets spiller, Spillernes spiller og havnet på 15. plass av alle spillere i Toppserien på NTBs spillerbørs.

Bilde av Trine Skjelstad JensenTrine Skjelstad Jensen

Tidligere Lyn-spiller med 111 kamper og ni mål. Debuterte i Toppserien i 2014 for Røa.

Likevel havnet hun i det hun kaller en merkelig situasjon i kontraktsforhandlinger med klubben i høst:

– Samtalen startet med at jeg sa at jeg helte mot å ikke spille neste år, men at jeg ikke hadde bestemt meg. Da fikk jeg i samme samtale vite at klubben, uavhengig av min motivasjon, hadde besluttet å ikke forlenge kontrakten, forklarer Jensen.

Jensen er utdannet advokat med fast jobb i firmaet Schjødt og skal ha fått beskjed om at årsaken var at klubben ønsker å øke antall treninger på dagtid, og ville prioritere andre spillere.

Hun har sett planen for sesongoppkjøringen, som viser to fotballtreninger i uken på dagtid, og stusser på strategien:

– I hvert fall når de ikke har tenkt å lønne spillerne på en måte som forsvarer to økter med fotball på dagtid i uken, sier hun.

Fikk du med deg denne?

Jensen var spilleren med høyest inntekt i Lyn i 2023. Det kommer frem av skatteligningen.

Mesteparten av hennes inntekt kom derimot fra advokatjobben og ikke fra klubben.

– Jeg har ikke tjent pengene mine i Lyn. Det er synd hvis klubbene i Toppserien skal drives på en måte hvor du enten må være videregåendeelev eller student, slik at du klarer deg uten lønn, for å kunne bruke tid på trening på dagtid to ganger i uken. Det er slik de legger opp til å drifte, sier Jensen.

– Det er det de kaller profesjonalisering. Det er ikke profesjonalisering i mitt hode. De burde hatt en stødigere økonomi for å ta det steget. I stedet går det på bekostning av rutiner og erfaring, fordi de kvitter seg med spillere som meg og to andre som jobber, sier Jensen.

Sportssjef i Lyn Damer, Rohail Awan, kjenner seg ikke igjen i kritikken.

– Vi er klare over at vi ikke har muligheten til å tilby våre spillere fulltidslønninger, og har derfor ikke lagt opp et treningsløp som kan være økonomisk belastende for dem, skriver Awan i en e-post til VG.

Les hele svaret hans lenger nede i saken.

Bilde av Rohail AwanRohail Awan

Sportssjef Lyn Kvinner

Skjelstad Jensen mener en slik type strategi vil påvirke nivået i Toppserien negativt.

– Jeg hadde hyllet det hvis de hadde hatt økonomien til å støtte det, slik at du hadde fått med de beste spillerne på prosjektet. Men når det går på bekostning av rutine og erfaring, er jeg usikker på om gevinsten er den man tenker det skal være, sier Jensen.

– Hva legger du i det?

– Det har aldri vært noe problem at unge spillere ikke får sjansen til å utvikle seg i Toppserien. Det som har vært et problem er å holde på de som har erfaring og begynner å ha noen år i Toppserien bak seg. Det har vært utfordringen i mange år.

– Jeg synes ikke det er riktig. Du ender opp med et akademilag, sier Jensen.

Nå lanserer Jensen det hun mener er en helt åpenbar strategi:

– Når du ikke er en av topplagene som kan gi «profflønn», så har du egentlig et marked av spillere som har lyst til å kombinere fotball med å ta en utdannelse eller jobb. Hvorfor benytter man seg heller ikke av det og får med seg de beste man kan få fra det markedet? Istedenfor å begynne å sile ut og stå igjen med mest unge spillere, bare fordi man skal ha økter på dagtid, sier hun.

 MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅNFoto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

NRKs Jan Petter Saltvedt stusser over behandlingen av det han kaller «ledestjerne» i Lyn.

– Dette er noe man i advokatbransjen kaller «kontraproduktivt». Når det ikke er økonomi, må man motivere til at man kan bruke tiden utenfor til meningsfylt aktivitet, som i tillegg genererer inntekter. De aller fleste kan ikke leve på det man tjener, og da bør man omfavne det og ikke motarbeide det, slik som Lyn og flere klubber holder på, sier Saltvedt til VG.

Bilde av Jan Petter Saltvedt Jan Petter Saltvedt

Sportskommentator NRK

Sportssjef Awan sier at Lyn har respekt for kritikken, men mener at utviklingen av norsk kvinnefotball bør sees i et helhetsperspektiv:

– På bare fire år har vi tatt betydelige steg for å forbedre både spilleres hverdag og økonomiske vilkår. Vi erkjenner at det fortsatt er utfordringer, og vi er dedikert til å bygge et bærekraftig fundament for fremtidens kvinnefotball.

– Kritikken er viktig for diskusjonen, og vi er åpne for videre utvikling, men vi understreker at Lyn, sammen med hele norsk kvinnefotball, jobber kontinuerlig for å skape bedre vilkår for spillerne våre og styrke sporten som helhet, sier han.

Awan slår fast at klubben ikke på noen måte har «kvittet seg» med spillere på grunn av flere økter på dagtid.

– Beslutningene som er tatt rundt hvilke spillere som ikke er med videre er basert på andre faktorer. Vi har alltid vært opptatt av å ha god kommunikasjon med spillerne våre, og har hatt en grundig prosess rundt dette.

– Treningsøktene på dagtid vil variere mellom tirsdag eller fredag, avhengig av kampdag og behov. Det vil som regel ikke være to tidlige økter i uken – samme har blitt kommunisert med resten av troppen.

– Vi har løpende, nesten daglig, dialog med spillerne om hvordan ukene skal legges opp, og tilpasser oss deres individuelle situasjon, enten om de er elever på VGS, studenter eller har andre jobber ved siden av fotballen, sier han.

Påstanden at Lyn vil ende som et akademilag, reagerer han på.

– Den er meget villende. Vi har flere spillere i nåværende tropp som har rikelig erfaring fra toppfotballen, og vi anser dette som en viktig ressurs for laget, sier Awan.

– Toppserien utvikler seg kontinuerlig, og for å være konkurransedyktig på lang sikt er vi også nødt til å gjøre justeringer som kan bidra til klubbens sportslige og økonomiske vekst. Sportslige prestasjoner gir også resultater i form av styrking av økonomien. Vi kan ikke si annet i den anledning at vi gjør vårt, på det nivået vi nå er på, for å sikre enda bedre vilkår for våre spillere.

Han takker Jensen for hennes bidrag i Lyn.

– Vi vil benytte anledningen til å anerkjenne Trine for den imponerende innsatsen hun har lagt ned i Lyn-drakten. Vi forstår at det er en stor utfordring å kombinere rollen som heltidsadvokat og spille toppfotball, og vi hyller denne dedikasjonen.

Read Entire Article