Reagerer på Equinors fornybar-kjøp: – Skal mye til at vi kjøper flere aksjer

3 hours ago 5


Aksjonærer er splittet i synet på oljekjempens kjøp av vindaksjer for titalls milliarder kroner.

 Investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi liker ikke at de kjøper seg minoritetsposter i ulike fornybarselskaper. Hvis vi ønsker eksponering mot de kan vi kjøpe de selv, skriver investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning til E24.

Han reagerer på Equinors kjøp av nær ti prosent av aksjene i den danske vindkraftkjempen Ørsted, som sendte oljeselskapet rett ned på Oslo Børs mandag.

Les på E24+

Equinor har neppe blitt en grønn bjellesau

Aksjefallet på 3,4 prosent mandag blåste bort over 27 milliarder kroner av børsverdien, omtrent det samme beløpet som Equinor brukte på kjøpet av Ørsted-aksjer.

Eikas fond er blant aksjonærene i Equinor, inkludert Norge-fondet som er oppført med 755.000 aksjer, ifølge Børsens aksjeeierportal.

– Men vi eier heldigvis få aksjer i Norge-fondet vårt relativt til indeksvekten og har ingen aksjer i AlphaAlphaEikas Alpha-fond. Det skal mye til at vi kjøper flere aksjer når de holder på slik, skriver Eie.

Equinor ønsker ikke å kommentere Eies uttalelser.

Kjøpte flere Equinor-aksjer

Andre aksjonærer har et annet syn.

– Jeg tolker det dit hen at dette er en snarvei mot å nå fornybarmålene Equinor har satt seg. De får gjort det til en billigere penge enn å bygge ut prosjektene organisk slik prisene er i dag, sier forvalter Tor Thorsen i Fondsfinans.

– Det fremstår som et fornuftig grep, gitt at Equinor skal møte målene de har satt, sier han.

Forvalteren benyttet kursfallet til å kjøpe flere Equinor-aksjer mandag.

– Jeg har Vår Energi som det største veddemålet, men økte Equinor-posisjonen med et halvt prosentpoeng i fondet. Jeg tenker at det var en overreaksjon i aksjen, sier han.

Tor Thorsen, forvalter i Fondsfinans Foto: Fondsfinans

Equinors ambisjon er at 50 prosent av selskapets investeringer skal gå til fornybar energi og lavkarbonløsninger som karbonfangst og -lagring innen 2030.

Samtidig skal selskapet ha installert 12 til 16 gigawatt med fornybarkapasitet innen 2030.

Equinor-sjef Anders Opedal sa at kjøpet er en «motsyklisk investering i en ledende aktør med en attraktiv portefølje innenfor havvind» da selskapet meldte om handelen.

– Investeringen er i samsvar med Equinors strategi for verdiskapende vekst i fornybar energi, sa Opedal.

– Skuffende

Einar Johansen er en av forvalterne av DNB Norge-fondet, som også er aksjonær i Equinor.

– Vi hadde som markedet begynt å få troen på at de skulle fokusere mer på olje og skalere ned ambisjoner i fornybart. Så sånn sett skuffende, sier han.

– Men gitt at de skal investere et gitt beløp i fornybart, så er dette kanskje både en billig og lavere risiko måte å gjøre det på. Men det beste hadde kanskje vært å ikke gjøre i det hele tatt.

Les også

Equinor har blitt storeier i Ørsted

Thorsen tror aksjefallet kan skyldes at investorer har spekulert i at Equinor ville dempe fornybarmålene selskapet har satt på den kommende kapitalmarkedsdagen i februar.

– Jeg synes ledelsen har vært relativt standhaftige. Det er litt rart hvis noen har spekulert i at de skal gå bort fra målene.

Thorsen sier at Equinor fortsatt må bygge ut en del prosjekter for å nå fornybarmålene.

– Men gitt der prisene er i dag og det de måtte brukt for å nå 2030-målene, så var dette en «billig» løsning.

Read Entire Article