Både Offshore Norge og fagforeningen Styrke raser over at Sp vil stanse Equinor-prosjektet på Melkøya. – Hårreisende useriøst, sier Hildegunn Blindheim i Offshore Norge.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Offshore Norge og fagforeningen Styrke kritiserer Sp for å ville stanse elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya i Hammerfest, etter å ha godkjent den i august 2023.
- Styrke-sjef Frode Alfheim mener Sp herjer med arbeidsplassene i Nord-Norge og kødder med norsk industri.
- Offshore Norge-sjef Hildegunn Blindheim omtaler grepet fra Sp som «hårreisende useriøst».
- Det er teoretisk sett flertall på Stortinget for å stanse eller endre det kraftslukende prosjektet i Hammerfest, men partiene må i så fall bli enige om eventuelle alternativer, som kostbar gasskraft med CO₂-rensing.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Senterpartiet åpner for å stanse Equinors kraftkrevende prosjekt ved gassanlegget Hammerfest LNG, og heller fortsette med gasskraft.
Regjeringspartnerne Sp og Ap godkjente prosjektet i august 2023, men nå er Sp på vei ut av regjering.
Både bransjeorganisasjonen Offshore Norge og Fagforeningen Styrke (tidligere Industri Energi og FLT) er svært misfornøyd med snuoperasjonen om Melkøya.
– Nå herjer de med arbeidsplassene til våre medlemmer. Dette er totalt uakseptabelt, sier leder Frode Alfheim i Styrke til E24.
Regjeringen godkjente prosjektet for å skape trygghet for arbeidsplassene i Hammerfest og Vest-Finnmark, påpeker Alfheim.
– De kødder med norsk industri og Norges industripolitiske omdømme globalt. Det er helt uholdbart å slå kontra på denne måten.
Les også
Ny strømstrid om Melkøya: – Et prosjekt på leirføtter
– Hårreisende useriøst
Offshore Norge-leder Hildegunn Blindheim er uvanlig tydelig i sin ordbruk etter signalene fra det tidligere regjeringspartiet.
– Jeg syns dette er hårreisende useriøst. Det er helt oppsiktsvekkende at et tidligere regjeringsparti ønsker å svekke tilliten til Norge som et trygt land å investere i på denne måten, sier Blindheim til E24.
– Hvis de mener alvor med at Norge skal være en pålitelig leverandør av energi, så er det utrolig oppsiktsvekkende at de vil rokke ved forutsigbarheten som er helt nødvendig for næringsliv som investerer i Norge og foreslår stans i et prosjekt som er 30 prosent ferdig.
Equinor har allerede investert rundt fem milliarder kroner i prosjektet. Prosjektdirektør Trond Bokn er bekymret for usikkerhet om rammevilkårene, og sier at selskapet må kunne stole på at forvaltningsvedtak ligger fast.
Offshore Norge-sjefen mener det å stanse prosjektet nå ville være et alvorlig brudd på norsk forvaltningspraksis.
– Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har opplevd noe lignende. Hvis vi skal ha det slik at man ikke kan stole på en regjerings beslutninger, så blir det vanskelig. Dette er politisk uansvarlighet, sier Blindheim.
Også hun peker på at prosjektet skaper aktivitet og jobber hos lokale bedrifter i Hammerfest og hele regionen.
– Hvis man stanser dette prosjektet nå, så kan disse stå på spill.
Les også
Equinor om Melkøya-forslag: – Vi blir bekymret
– Skaper usikkerhet
Ifølge Alfheim gjennomføres mye av Melkøya-prosjektet av nordnorsk leverandørindustri.
– Dette skaper usikkerhet både i Hammerfest og i leverandørindustrien i regionen, sier Alfheim.
Han påpeker også at Europa er avhengig av norsk gass, og at det går flytende naturgass (LNG) som tilsvarer 75 terawattimer (TWh) ut fra Melkøya hvert år.
– Det er med å berge Europa. Det å skape usikkerhet rundt disse leverandørene er uheldig. Dette er helt uakseptabelt, sier han.
Alfheim er usikker på hva flertallet på Stortinget vil gjøre med Melkøya.
– Det er litt uklart. Noen av partiene ønsker bare å kjøre videre med gass på Melkøya. Flere partier kommer nå med egne forslag. Gasskraftverk med rensing er et av dem, det vil koste mange milliarder ekstra, sier han.
– Hvis Stortinget pålegger gasskraft med rensing, hva tenker du om det?
– Da er det Equinor og eierne som må svare på om de er villige til å betale mer for dette.
Slik fordeler de politiske blokkene seg i Melkøya-spørsmålet, ifølge NRK:
- SV, Sp, Rødt, Frp, Venstre, KrF, MDG og Pasientfokus ønsker alternative løsninger på Melkøya. Disse har totalt 85 mandater og flertall på Stortinget
- Ap og Høyre støtter elektrifiseringen på Melkøya, med til sammen 84 mandater og mindretall i Stortinget, viser NRKs kartlegging
Les også
Ny strømstrid om Melkøya: – Et prosjekt på leirføtter
– Veldig uheldig med omkamp
– Det er veldig uheldig at det kommer en omkamp om Melkøya nå, sier leder Stig Schjølset i miljøstiftelsen Zero.
Han er bekymret for troverdigheten i politikken.
– Det har vært eksempler på at man endrer rammevilkårene for prosjekter som er i gang. Det er ekstremt uheldig for investeringsklimaet i Norge, sier han.
Han er usikker på hva Stortinget kan enes om. Equinor har vurdert gasskraft med CO₂-rensing, men funnet det både dyrt og uegnet.
– Alle ønsker å stanse elektrifiseringen av Melkøya. Men det er ikke flertall for å legge ned anlegget. Og det er ikke flertall for gasskraftverk med rensing uten Frp. Jeg syns det er vanskelig å si hva som blir utfallet, sier Schjølset.
– Men det kan hende at motstanden mot vindkraft er så sterk at man vil betale hva som helst for å få dette til.
Frykter for investeringsviljen
Også Blindheim er usikker på hva Stortinget vil gjøre.
– Det er litt vanskelig å forstå. Jeg ser at andre partier ønsker å presse gjennom gasskraft med CO₂-rensing, sier hun.
Dette har vært utredet, påpeker Offshore Norge-sjefen. Hun mener at elektrifisering er det beste alternativet. Regjeringen legger også opp til et kraftløft for Nord-Norge som kan gi regional utvikling, fremhever hun.
– Hvis Stortinget pålegger gasskraft med rensing, hva tenker du om det?
– Jeg mener det er uklokt. Det er gjort vurderinger av at dette vil bli fryktelig mye dyrere for samfunnet. Da spørs det også om prosjektet vil kunne vedtas i lisensen, sier Blindheim.
– Jeg vet ikke hvordan det skal gå hvis Stortinget begynner pålegge lisenser å bygge ut prosjekter som kanskje har negativ nåverdi, også etter at de har fått godkjennelse og satt i gang et mer kostnadseffektivt prosjekt både for selskapet og for staten. En slik snuoperasjon er uten sidestykke i Norge, og kan gjøre det mindre attraktivt å investere her.