Profiler i strupen på presidenten: – Viser fingeren til kvinnefotballen

2 hours ago 3


Bakgrunnen for brevet, som er undertegnet av 106 profesjonelle fotballspillere på kvinnesiden, stammer fra en kontroversiell sponsoravtale som Fifa nylig har inngått.

I april ble det nemlig offentliggjort at Fifa og oljeselskapet Saudi Aramco har inngått en sponsoravtale, der selskapet blir partner i turneringer som fotball-VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

Beløpet er foreløpig ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen FIFA har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

Det har fått flere profiler til å gå hardt ut mot Fifa og president Gianni Infantino. I det nevnte brevet starter de med følgende uttalelse:

– Aramco-avtalen viser fingeren til kvinnefotball.

Store deler av brevet er en tordentale fra fotballprofilene.

– Denne sponsingen er mye verre enn et selvmål for fotballen. FIFA kan like gjerne helle olje på banen og sette fyr på den. Jobben vår som profesjonelle spillere har vært en drøm for oss og er en drøm for jentene som skal være fremtidens spillere. Vi fortjener så mye bedre fra vårt styrende organ enn deres allianse med denne marerittsponsoren, skriver fotballspillerne.

Les svaret til Fifa lenger ned i artikkelen. Saudi Aramco har ikke besvart NRKs henvendelse.

I brevet stiller spillerne tre spørsmål til organisasjonen:

  • Hvordan kan Fifa rettferdiggjøre denne sponsoravtalen, med tanke på menneskerettighetsbruddene som begås av saudiarabiske myndigheter?
  • Hvordan kan Fifa forsvaredenne sponsoravtalen med tanke på Saudi Aramcos store ansvar i klimakrisen?
  • Hva er Fifas respons på vårt forslag om å etablere en kontrollkomité med en spillerrepresentant?

En rekke norske spillere involvert

Blant spillerne som står bak brevet finner vi en rekke norske spillere i Toppserien, blant andre Vålerenga Sara Lindbak Hørte og Andrine Tomter, samt Stabæk-spillerne Emilie Bølviken, Martine Leonards og Anja Rasmussen.

– Jeg synes ikke at det setter Fifa i et godt lys. Så er det noe man må gå gjennom, hvem som skal sponse fotballen. Jeg synes de burde tenke nøye gjennom det, sier Vålerenga-spiller Hørte til NRK.

– Tror du oppropet kan få Fifa til å snu?

– Det vet jeg ikke så mye om. Men jeg synes det er bra at folk engasjerer seg og prøver. Jo flere som er med å gir det oppmerksomhet, jo større virking kan det ha. Men akkurat hvor stor sjanse det er for det, vet jeg ikke.

Trening med kvinnelandslaget i fotball

KLAR BESKJED: Vålerenga- og landslagsprofil Sara Lindbak Hørte mener det er viktig å gi saken oppmerksomhet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Bekymret for skeive spillere

Internasjonale profiler som Sofie Junge Pettersen (Inter), Becky Sauerbrunn (tidligere USA-kaptein) og Elena Linari (Italia-kaptein og Roma-spiller) har også stått bak innholdet i brevet.

De påpeker i brevet at det meste har forbedret seg i kvinnefotballen de siste årene og at de har en helt annen hverdag enn den forrige generasjonen med kvinnelige fotballspillere. Likevel skaper den nye sponsoravtalen stor frustrasjon.

– Fifas annonsering av Saudi Aramco som en «viktig» partner har satt oss tilbake så mye at det er vanskelig å ta innover seg, heter det i brevet.

NWSL Thorns Sauerbrunn Soccer

STÅR BAK BREVET: Tidligere USA-kaptein Becky Sauerbrunn er blant spillerne som har skrevet et krast brev til Fifa.

Foto: Lindsey Wasson / AP

Saudi-Arabia har over lang tid blitt beskyldt for grove brudd på menneskerettigheter og kanskje spesielt kvinners rettigheter. Det er dessuten ulovlig å være homofil i landet, noe spillerne påpeker som et stort problem.

– Se for deg LHBTQ+-spillere, hvorav mange er helter i sporten vår, forventes å promotere Saudi Aramco under verdensmesterskapet i 2027 – det nasjonale oljeselskapet til et regime som kriminaliserer forholdene de er i og verdiene de står for? heter det i brevet.

Det aktuelle selskapet er majoritetseid av staten, der myndighetene eier 98,5 prosent av selskapet.

– Bare å ta av seg hatten

Oppropet fra fotballprofilene hylles også av Amnesty ved Frank Conde Tangberg.

Det er bare å ta av seg hatten for disse fotballspillerne, som står omforent om ønsket om å beskytte fotballen fra å bli misbrukt av myndighetene i en stat som har full forakt for menneskerettighetene, sier Tangberg.

Han fortsetter:

Akkurat som da FIFA annonserte Visit Saudi som sponsor av fotball-VM i Australia og New Zealand, uten at dette ble diskutert med de kvinnelige utøverne, er det betimelig å spørre seg hvem som ble konsultert før FIFA inngikk en avtale med Aramco.

Frank Conde Tangberg fra Amnesty sees foran noen trær

HYLLER SPILLERNE: Amnesty og Frank Conde Tangberg roser de 106 spillerne som har skrevet brevet til Fifa.

Foto: Tommy Iversen / NRK

Saudi-Arabia har også skaffet seg rettighetene til fotball-VM for herrer i 2034 etter å ha vært eneste søker.

Slik svarer Fifa

I en uttalelse til NRK skriver Fifa at de «verdsetter sitt samarbeid med Aramco og mange andre kommersielle- og rettighetspartnere, inkludert NRK».

– Fifa er en inkluderende organisasjon med mange kommersielle partnere som også støtter andre organisasjoner innen fotball og andre idretter, skriver Fifa.

Forbundet påpeker at sponsorinntektene reinvesteres i spillet på alle nivåer – og at investeringene i kvinnefotballen fortsetter å øke.

– I tillegg til økt støtte til lagene i VM i fjor, fremhever Fifas oppdaterte strategi for kvinnefotball for 2023–2027 hvordan kommersielle inntekter reinvesteres i utviklingen av kvinnefotballen.

De legger også til at Fifa-kongressen i mai godkjente syv faste komiteer for kvinnefotball på alle nivåer, inkludert en kvinnekomité for spillere.

Vålerengas Hørte at oppropet gir resultater.

– Jeg synes fotballen kan gå foran og vise hva som er greit. Fotballen har en stor stemme til å gjøre gode ting i stedet for å dekke over menneskerettighetsbrudd, sier Rosenborg-spilleren.

Publisert 21.10.2024, kl. 09.50 Oppdatert 21.10.2024, kl. 09.53

Read Entire Article