Professor mener rentesjokk må til for å styrke kronen: – Ville gjort underverker 

2 weeks ago 10


– Hvis Norges Bank hadde tatt skikkelig i, og overrasket markedet, og sagt: «Vet du hva? Vi skal sette renten opp, fordi vi ønsker en sterkere valuta. Og hvis valutaen ikke blir sterkere, da kommer vi til å sette renten enda høyere.»

Det sier professor i samfunnsøkonomi, Kjetil Storesletten, ved Universitetet i Oslo.

Kronen er blitt mer svekket utover høsten enn sentralbanken har lagt til grunn, og etter Trump-seieren onsdag dro dollaren ytterligere ifra kronen.

Flere økonomer tror at Trump-seieren vil føre til at rentenedgangen i Norge ikke kommer det neste halvåret, blant annet fordi svakere krone vil skape trøbbel med å få ned prisveksten til sentralbankens mål på 2 prosent. Til sammenligning var prisene 3 prosent høyere enn for ett år siden i september.

Et sterkt signal om at renten skal settes opp er eneste lut for å få bukt med svekkelsen av kronen og dermed få ned inflasjonen, ifølge Storesletten.

– Det tror jeg ville gjort underverker, sier han.

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Prognose Norges bank

Men alt tyder på uendret rente torsdag

Men «ingen» økonomer, heller ikke Storesletten, tror renten skal opp torsdag. Norges Bank har varslet uendret rente på 4,5 prosent, og tvert imot sagt at renten skal ned i løpet av det neste halvåret.

Problemet er at selv ikke sentralbanken tror prisveksten skal ned mot 2 prosent før i 2027, ifølge rentebanen fra september-møtet. Det taler for at Storesletten bør lyttes til, ifølge sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

Elisabeth Holvik

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

Foto: William Jobling / NRK

– Hvis man er veldig streng med hva Norges Bank skal gjøre, burde de kanskje satt opp renten nå som vi ser at kronen svekker seg, sier hun.

Men kronen ble kun svekket mot amerikanske dollar etter Trump-seieren onsdag, og styrket seg noe mot euro. Derfor mener sjeføkonom Kari Due Andresen i Akershus Eiendom at Norges Bank kan se an utviklingen.

Kari Due Andresen, sjeføkonom Akershus Eiendom

Sjeføkonom og daglig leder i Akerhus Eiendom, Kari Due Andresen.

Foto: William Jobling / NRK

– For å gi en veldig økning i importert inflasjon, holder det ikke at kronen bare svekkes mot amerikanske dollar, det er ikke så stor del av vårt importmarked. Det vi i så fall må se er en vesentlig bredere kronesvekkelse, og det gjenstår å se om det blir resultatet av valgutfallet i USA, sier hun til NRK.

Eneste vestlig sentralbank som ikke har kuttet

I nabolandene til Norge har prisveksten falt under 2 prosent. Torsdag er det ventet at den svenske Riksbanken setter ned renten ytterligere, og det samme har også den europeiske og amerikanske sentralbanken gjort i år.

Due Andresen er langt mer optimistisk enn Storesletten, og mener nordmenn kan vente seg rentekutt allerede i mars neste år.

– Norge er den eneste vestlige sentralbanken som ikke har begynt å sette ned renten. Jeg tror fortsatt at det første kuttet vil komme i mars, så jeg tror det vi har sett den siste tiden har vært en overreaksjon, slik at utslagene ikke blir så store som mange tror, sier hun.

Sjekk hva det koster

Fra danske kroner

Til norske kroner

159,70

Valutakurser fra Norges Bank.
Siste kurs fra 06.11.2024

Storesletten mener derimot at kronen kan svekke seg videre, og sentralbanken iallfall bør si at de utsetter neste planlagte rentekutt.

– Med så svak krone, selv om inflasjonen er nær målet nå, gir det et veldig inflasjonspress i Norge, sier han.

Publisert 07.11.2024, kl. 09.09 Oppdatert 07.11.2024, kl. 09.12

Read Entire Article