Professor mener Covid-19-vaksine kan stå bak sykdom: – Katastrofe for dem som rammes

2 weeks ago 19


 Gisle Oddstad / VG Foto: Gisle Oddstad / VG

Norsk Sykepleierforbund (NSF) forventer at en ny rapport skal gjøre det enklere å få pasientskadeerstatning for personer som sliter med de vanligste plagene etter vaksinering.

torsdag 19. september kl. 11:15

Kortversjonen

  • Norsk Sykepleierforbund (NSF) forventer at en ny rapport skal gjøre det enklere å få pasientskadeerstatning for personer som sliter med de vanligste plagene etter vaksinering.
  • Professor Elling Ulvestad har funnet sammenhenger mellom covid-19-vaksinasjon og tilstander som utmattelse, hjernetåke, muskelsmerter og kognitive plager.
  • Ulvestad mener det er overraskende at det ikke finnes bedre forskningsmateriale om potensielle bivirkninger.
  • NSF-ledelsen engasjerte Ulvestad i sommer for å hjelpe omtrent 40 medlemmer som har fått avslag fra NPE på sine krav om erstatning for det de mener er vaksineskader.

Elling Ulvestad er professor ved Universitetet i Bergen. Han ble på oppdrag fra NSF bedt om å finne en eventuell årsakssammenheng mellom covid-19-vaksinasjon og tilstander som utmattelse, hjernetåke, muskelsmerter og kognitive plager.

– Det er klare holdepunkter for at det i sjeldne tilfeller er sammenhenger mellom vaksinasjon og de nevnte tilstander, sier Elling Ulvestad til VG.

Bilde av Elling UlvestadElling Ulvestad

Professor ved Universitetet i Bergen og spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin. Foto: Jørgen Barth, Universitetet i Bergen. 

Han synes det er overraskende at det ikke finnes bedre forskningsmateriale om potensielle bivirkninger, men mener likevel at grunnlaget er mer enn godt nok til å konkludere.

– Det meste er gjort i ettertid. Dette burde vi ha tenkt på i forkant, men vi må ta lærdom av det. Vi har hatt en gyllen mulighet til god forskning i forbindelse med massevaksinasjon, men nå er det faktisk for sent, sier Ulvestad.

Les hele rapporten her.

Norsk Sykepleierforbund er Norges fjerde største fagforbund med sine rundt 130.000 medlemmer.

NSF-ledelsen engasjerte Ulvestad i sommer, i håp om at hans konklusjoner kan hjelpe de omtrent 40 medlemmene som har fått avslag fra NPE på sine krav om erstatning for det de mener er vaksineskader.

– En katastrofe

– NSF har de siste årene fulgt nøye med på den forskningen som er gjort på bivirkninger etter vaksinene, og har sett at det foreligger mye forskning som underbygger at det kan være en sammenheng. Ulvestads rapport er imidlertid svært viktig da han trekker konklusjoner fra en stor mengde data, skriver NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen i en e-post til VG.

Bilde av Lill Sverresdatter LarsenLill Sverresdatter Larsen

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF). Foto: Helge Mikalsen / VG

Både Ulvestad og Larsen mener det er viktig å påpeke at denne rapporten ikke må bidra til økt vaksineskepsis.

– Nei, det burde være tvert imot. Vaksinene er overveiende trygge, men noen blir likevel rammet av alvorlige bivirkninger. Dette er ikke et stort problem for allmennheten, men det er en katastrofe for dem som rammes, sier Ulvestad.

– Som Ulvestad presiserer, er det sjelden at vaksinene gir varige skadefølger. Det er likevel viktig å belyse at det kan være en sammenheng slik at de som faktisk blir skadet får rettmessig erstatning, skriver Larsen.

Nye vurderinger

Hun beskriver rapporten som «svært viktig» og forventer at NPE tar hensyn til konklusjonene som professor Ulvestad har trukket.

I 2023 fikk NPE i overkant av 700 søknader om erstatning for vaksineskader, og de aller fleste fikk avslag.

Direktør Kristin Cordt-Hansen i Norsk pasientskadeerstatning sier de sakkyndige der skal vurdere all relevant medisinsk informasjon.

– Nå vil de også se på rapporten fra professor Ulvestad, som de har fått tilgjengelig. Premissene er jo hele tiden i endring. Det er de medisinske kunnskapene til enhver tid som skal legges til grunn for den sakkyndige vurderingen, sa Cordt-Hansen til NRK Nyhetsmorgen tidligere denne uken.

Read Entire Article