Prisveksten i Sverige faller videre

5 hours ago 6


Inflasjonen har rast nedover i Sverige det siste halvannet året, og kommet seg lavere enn målet til sentralbanken.

Folk kjører båt gjennom Pålsundet sentralt i Stockholm tidligere i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Saken oppdateres.

Den svenske inflasjonen landet på 1,6 prosent i september, målt mot samme måned i fjor. Det viser foreløpige tall fra svenske statistikkmyndigheter.

KPIF, som viser prisveksten sett bort fra renteutgifter, lå på 1,1 prosent. Det er denne indikatoren sentralbanken er mest opptatt av.

Begge deler er helt på linje med det analytikerne hadde ventet på forhånd, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.

Les på E24+

Ekspert om bolighøsten: – Løp og kjøp!

Måneden før, i august, lå prisveksten på 1,9 prosent. KPIF var nede i 1,2 prosent.

Flere rentekutt i vente

Sentralbanken i Sverige, Riksbanken, er allerede godt i gang med å sette ned renten i landet. Riksbanken styrer etter et mål om stabil prisvekst på rundt to prosent, akkurat som sentralbanken i Norge.

Kuttet i september var det tredje så langt i år, og tok renten ned til 3,25 prosent.

Riksbanken varslet samtidig at renten kan kuttes også på de to gjenværende møtene i år, om utsiktene for inflasjonen og økonomien står seg. De åpnet også for at et dobbelt kuttdobbelt kuttDet mest vanlige er at sentralbanker setter renten opp eller ned med 0,25 prosentpoeng, og kalles enkle kutt eller hevinger. Endringer på 0,5 prosentpoeng kalles derfor doble. «kan bli aktuelt». Prognosen tilsier ytterligere to rentekutt i første halvår av 2025.

Til sammenligning har Norges Bank varslet at det første rentekuttet her til lands ikke kommer før starten av neste år.

Lavere prisvekst, svakere økonomisk utvikling, høyere arbeidsledighet og lavere lønnsvekst i Sverige enn i Norge er blant grunnene til at Sverige kutter renten tidligere og raskere, har økonomer tidligere forklart. Prisveksten i Norge lå på 2,6 prosent i august, mens kjerneinflasjonkjerneinflasjonI Norge er kjerneinflasjonen prisveksten sett bort fra energipriser og avgiftsendringer. Det er denne Norges Bank er mest opptatt av. var på 3,2 prosent.

Snabb-KPI

Dette er første gang svenske SCBSCBStatistiska centralbyrån (SCB) har ansvar for offisiell statistikk i Sverige, og tilsvarer norske Statistisk sentralbyrå (SSB). legger frem foreløpige tall for prisveksten tidligere i måneden, noe de har kalt Snabb-KPI. Dette er noe man allerede gjør i euroområdet og i flere andre EU-land.

– Det er stor etterspørsel etter raskere data om økonomisk statistikk, sier John Eliasson, produktansvarlig for KPI hos SCB.

Han mener de kjappere inflasjonstallene holder god kvalitet, og at de normalt vil avvike svært lite fra de endelige tallene. Utviklingen for de overordnede indeksene som KPI og KPIF er med, men statistikk for ulike varegrupper kommer når hele statistikken er klar en uke senere. På detaljnivå, eksempelvis på mat, ville foreløpige tall blitt mer usikre, ifølge Eliasson.

Les også

Svenskene håper på «monsterkutt»: – Jeg har sluttet å kjøpe ost

Les også

Nytt rentekutt i Sverige

Les også

Svenske renter stuper: – Det er ikke noe å trakte etter

Les også

Prognose: Norge kan få dobbelt så høy rente som Sverige

Read Entire Article